poniedziałek, 3 listopada 2014

Chleb żytni na zakwasie z żytem

Chleb żytni na zakwasie z żytem

Sourdough rye bread with whole rye grains, for English scroll down


Muszę się Wam przyznać, po raz pierwszy w życiu chleb dosłownie wykipiał mi z keksówki. Zazwyczaj podczas wyrastania nie przeszkadzam mu w rośnięciu i nie zaglądam do niego, co chwilę sprawdzać czy urósł w górę o kolejny milimetr. Spokojnie rośnie sobie w samotności i ciepełku bez mojej ingerencji. Kiedy przez przypadek przechodziłam obok niego i zobaczyłam, jak próbuję z całych sił wydostać się z keksówki i właściwie już mu się to udało, w pierwszej chwili nie wiedziałam, co robić, czy go zbierać czy zostawić czy później ogarnąć, czy już wsadzić do piekarnika. Spróbowałam go jakoś wepchnąć z powrotem, ale było go tak dużo, że nie dałam rady. Postanowiłam od razu włożyć go do piekarnika i niech się dzieje, co chce. W piekarniku też trochę wykipiał, ale w rezultacie wyszedł, naprawdę ogromny,  W smaku jest bardzo dobry, żyto nadaje mu takiej innej struktury. Uprzedzam Was jednak- pieczcie ten chleb albo w 35 centymetrowej keksówce albo w dwóch mniejszych, żeby nie mieć na blacie w kuchni chlebowego potworka; D

Chleb żytni na zakwasie z żytem
keksowka 35 cm

składniki na zaczyn:
- 320 g mąki żytniej jasnej, typ 720
- 250 g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu, dokarmionego 10- 12 godzin wcześniej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc.

- 300 g całego ziarna żyta
- 710 g wody
- 10 g soli

Żyto zalać gorącą wodą, dodać sól,  przykryć szczelnie pokrywką i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 320 g mąki żytniej jasnej, typ 720
- 270 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-10 g soli
- 5 g drożdży instant

Wszystkie składniki w tym zaczyn i ziarno żyta umieścić w jednej misce, wymieszać aż wszystkie składniki połączą się w całość- będzie luźne, i gęste. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi keksówki wylać ciasto, odstawić na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- monitorujcie chleb, by może nie będzie potrzebował tyle czasu, ma wyrosnąć do brzegów formy.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni.
Gotowy chleb piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 240 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 45 minut Po tym czasie chleb wyjąć z keksówki i piec jeszcze 15 minut.
Gotowy chleb wyjąć i odstawić na dobę.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough rye bread with whole rye grains
35 cm loaf pan

leaven:
- 320 g light rye flour
- 250 g water
- 2 tablespoons active sourdough rye starter

Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.

- 300 g whole rye groins
- 710 g  boiling water
- 10 g salt

Pour the water into the rye, add salt, cover with a lid and set aside overnight

ingredients for bread:
- 320 g light rye flour
- 270 g whole wheat flour
- 10 g salt

In a bowl combine leaven rye and all bread ingredients, stir to combine. The dough is sticky, thats okay. Butter the loaf pan and sprinkle wit rye brans. Take the dough into the prepare loaf pan , even with a wet spoon and set aside for 1.5 hours Watch the dough, maybe bread will rise earlier.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C. and bake 45 minutes until golden brown. Take out from the loaf pan and bake another 15 minutes. Take out bread from the oven and set aside to cool completely, the best overnight.
More informations about baking homemade bread you can find here.
Enjoy!




13 komentarzy:

  1. kipienie zdarza mi się najczęściej przy tych chlebach z drożdzy.. ale na zakwasie?
    Musiał mieć moc! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi czasem też wychodzi z formy .... szczególnie gdy mam mocno napalone w kominku :)
    to zdrapywanie tego co wylazło mało ciekawe, ale przynajmniej wiem, że chleb będzie udany, jeśli aż tak wyrósł
    Twój wypiek wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywko to jest to. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W końcu rosnący chleb to żywa istota, być może Twój chciał powstać z okazji Halloween ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki "wypłynięciu" nabrał ciekawego kształtu, jest jedyny w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no cóż, w końcu nie bez powodu powstało przysłowie "rośnie jak na drożdżach" :D
    domowy chlebek najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  7. mój ulubiony! bardzo lubię żytni chleb i to właśnie taki był moim pierwszym domowym wypiekiem :)
    posyłaj mi te bochenki, proszę :) - widzisz? ślicznie się uśmiecham hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście wiesz, że masz podwójne zaproszenie ode mnie do stolycy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj cudny. Muszę koniecznie popytać na rynku o żyto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny, wnętrze cudownie dziurkowane! Takie chleby lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazdroszczę ci tych chlebków, piękny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie poznam jego smaku...buuu:(

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...