czwartek, 6 listopada 2014

Pachnie jesienią: Kremowy ryż zapiekany z podgrzybkami i kurczakiem

Zapiekany kremowy ryż z kurczakiem i podgrzybkami

Creamy rice casserole with chicken and boletes, for English scroll down


Kiedy robię obiad w niedzielę wiem, że musi być z mięsem. W każdy inny dzień tygodnia mogę zrobić cokolwiek, ale niedziela zawsze jest z mięsem. Tak już jest, kiedy w domu ma się mięsożerców i, oni po prostu wymagają mięsa. W najbliższym czasie chcę ich jakoś przekupić, żeby niedziela była wegetariańska, być może dobrym ciastem, ale mam nadzieję, że jak im powiem, co zamierzam, kiwną głową z aprobatą i chęcią spróbowania.
Wracając jednak do mięsożernych obiadów- ta zapiekanka będzie smakować każdemu mięsożercy, uwierzcie mi. Smak i aromat podgrzybków wzbogaca niesamowicie to danie i nie wyobrażam sobie tu innych grzybów. Jest bardzo przyjemną odmianą risotto a duża porcja starczy dla 4 bardzo głodnych osób; )

Zapiekany kremowy ryż z podgrzybkami i kurczakiem
4- 6 porcji

składniki na mięso:
- ok 650 g piersi z kurczaka- już obranej z błon i kostek, mniej więcej 3 piersi
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz

Mięso pokroić na większe kawałki. Oliwę połączyć z papryką, doprawić solą, pieprzem i umieścić w marynacie kurczaka. Dokładnie posmarować ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

składniki na podgrzybki:
- 500 g podgrzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól,pieprz

Podgrzybki wyczyścić i pokroić w większą kostkę. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Na patelnię dorzucić podgrzybki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Całość smażyć na większym ogniu do zrumienienia podgrzybków. Następnie odstawić.

składniki na ryż:
- 200 g ryżu- u mnie chyba basmati, ale nie jestem pewna
- 500 ml bulionu drobiowego
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- 3 łyżki mąki pszennej
- garść płatków migdałowych
- bazylia do dekoracji

Piekarnik nastawić na 200 stopi- grzanie góra- dół.
Do żaroodpornego naczynia dodać masło i roztopić, następnie dodać mąkę i smażyć przez chwilę, uważając, aby nie spalić mąki. Dodać bulion, przyprawy i gotować, aż zacznie gęstnieć. Dorzucić ryż, podgrzybki i wymieszać*. Na ryż nałożyć kawałki kurczaka, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30- 35 minut.
W międzyczasie migdały uprażyć na suchej patelni.
Kiedy zapiekanka będzie gotowa wyjąć ją z piekarnika, oprószyć migdałami, bazylią i podawać.
Smacznego!

*należy pamiętać o tym, aby cały ryż był wymieszany z płynem, w innym razie nie upiecze się i będzie twardy

Creamy rice casserole with chicken and boletes
4- 6 portions

ingredients for meat:
- approx. 650 g boneless and skinless chicken breasts
- 3 tablespoons olive oil
- 1/2 teaspoon smoked hot paprika
- salt and pepper to tase

Chop chicken and set aside in a bowl. Combine olive oil with spieces and add into the meat. Spread marinade over all chicken and set aside into the fridge for 1 hour.

ingredients for boletes:
- 500 g boletes
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt and pepper to taste

Wash and chop boletes, Finely dice onion and garlic and heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glassy, add garlic and fry for a minute. Add boletes, season with salt, pepper and thyme, fry until golden brown, then set aside.

ingredients for rice:
- 200 g rice
- 500 ml chicken stock
- 50 g butter
- 3 tablespoons all purpose flour
- handful almond petals
- fresh basil to decoration

Preheat oven to 200 C.
To a iron cast casserole dish add butter and melt, then add butter and fry until 2 minutes, be careful to not burn flour! Add chicken stock, spieces and cook until thicken. Add rice, boletes and stir well. Put chicken over the rice and take into the preheated oven, bake 30- 35 minutes until rice has beed soft and meat has been tender.
Meanwhile brown almond on a frying pan until golden brown.
Take out the casserole from the oven, sprinkle with almonds and basil and serve.
Enjoy!





19 komentarzy:

  1. wygląda jak zapiekanka wyglądać powinna! :)
    mmm.. mięso tutaj, akurat wcale mi nie przeszkadza, hah, wręcz odwrotnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak, jak u mnie ;) W niedzele jest zawsze mieso na obiad. Zapiekanka wyglada wspaniale. Pyszne zdjecia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny niedzielny obiad! smak podgrzybków bardzo podkręca każde danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjazdłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Toż to wygląda znakomicie. hmmm. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda i brzmi cudownie... Gdy w końcu znajdę chwilę czasu, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka mięsna propozycja trafia do mnie! Ależ apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj gdyby tak dla mnie ktoś gotował w niedzielę :) Zjadłabym wszystko, może być bez mięsa, choć akurat ten kurczak aż się prosi o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie zdjęcia!!! bardzo apetyczne danie, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż głodna się zrobiłam. Wygląda to smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłedne kąski, ale mnie podoba się też miętowa bluzeczka - dostrzegłam , a jak!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm.... Twoje danie o 3 w nocy powoduje u mnie ślinotok....<3

    OdpowiedzUsuń
  13. odlot :) dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj jakie to musiało być dobre!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...