wtorek, 25 listopada 2014

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Malezyjskie ciasto karmelowe plaster miodu

Ciasto plaster miodu z Malezji


Malaysian honeycomb caramel cake, for English scroll down


 Słyszeliście może o tym cieście już kiedykolwiek? Ja, jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że muszę go zrobić. Bardzo lubię takie egzotyczne wypieki a to ciasto zdecydowanie nie należy do klasycznych. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, e tam zwykłe ciasto czekoladowe. Wystarczy je przekroić a wtedy ukażą nam się dwie warstwy ciasta, dwie zupełnie inne warstwy ciasta. O ile na przykład w magicznym cieście dolna warstwa była budyniowa, tutaj obydwie są upieczone, jednak górna warstwa jest bardzo lekka, powiedziałabym, że nawet lżejsza od biszkoptu, dolna znowu jest o wiele bardziej zbita. Co więcej warstwy mają zupełnie inny smak. W dolnej warstwie smak jest mocniejszy i wyraźniejszy. Poza tym ciasto ukrywa jeszcze jedną tajemnicę. Kiedy przekroisz dolną część ciasta wszerz, zobaczysz mnóstwo małych kanalików, w których ukrywa się co nieco sosu karmelowego. Przypominają one plaster miodu i powiem szczerze są spektakularne. Nigdy wcześniej nie widziałam takiego ciasta, mało tego, nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim przygotowaniem ciasta. Całość opiera się na sosie karmelowym i to on jest głównym kluczem do rozwiązania zagadki. Nie pytajcie mnie jednak, jakim cudem w cieście jest mnóstwo kanalików i to tylko w dolnej warstwie- nie mam pojęcia. Wiem jedynie, że to ciasto naprawdę warto zrobić. W smaku jest bardzo charakterystyczne, dosyć mocne, niepowtarzalne jednym słowem: ) Niezmierne ważne jest jednak to, żeby nie spalić karmelu, inaczej ciasto będzie gorzkie!

Ciasto plaster miodu z Malezji
tortownica o śr. 22 cm

składniki:
- 210 g cukru
- 250 ml wody
- 80 g masła
- 6 jajek
- 160 g mleka skondensowanego słodzonego
- 180 g mąki pszennej luksusowej
- 2 1/2 łyżeczki cody oczyszczonej

Na patelni o grubym dnie lub w garnku roztopić cukier, aby przybrał kolor bursztynowego płynu. Masy nie należy mieszać, a jedynie wstrząsać patelnią. Należy to robić bardzo uważnie, żeby nie spalić cukru<  to bardzo ważne, w przeciwnym razie ciasto będzie gorzkie!> Następnie ostrożnie wlać wodę- mikstura zacznie bulgotać i cukier zacznie robić się twardy, bez obaw w miarę podgrzewania cukier się rozpuści i przybierze postać syropu. Na tym etapie miksturę można już mieszać, jednak ostrożnie, ponieważ cukier może lepić się do łyżki. W tym momencie również łatwo o spalenie syropu, więc należy to robić z ostrożnością. To najtrudniejszy moment w całym robieniu ciasta- ja powtarzałam robienie syropu dwa razy, za pierwszym po prostu go spaliłam: )
Kiedy cukier stanie się już płynnym syropem wrzucić masło i roztopić. Następnie patelnię zdjąć z ognia i całość ostudzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Jajka miksować z mlekiem skondensowanych przez parę minut, następnie dodać przesianą mąkę razem z sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia. Do całości powoli wlewać wystudzony syrop karmelowy i mieszać, następnie całość przelać do tortownicy i odczekać 5 minut aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 1 h aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Można i bardzo polecam podawać ciasto posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

Malaysian honeycomb caramel cake
21 cm round tin

ingredients:
- 210 g sugar
- 250 ml water
- 80 g butter
- 6 eggs
- 160 g sweetened condensed milk
- 160 g all purpose flour
- 2 1/2 teaspoons baking soda

Melt sugar in a saucepan to get nice amber colour. Don' t stir sugar, only shake lighlty the pan. Be careful to not burn the caramel, if it happend you have to melt sugar again. Next reallly carefullly pour the water into the caramel, be careful, the mixture will be bubbling and getting harden, but it' s ok. When the mixture has dissolved stir and add butter, melt and remove from the heat, set aside to cool.
Preheat oven to 180 C. Line buttom of the tin with parchment paper and butter the edges.
In a bowl mix eggs and condensed milk for few minutes then add sifted flour and baking soda, stir to combine. Carefully pour syrup and stir all the time, then pour batter into the round tin, the batter is liquid. Wait fo 5 minutes and take into the preheated oven, bake for 50- 1 hours until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool comletely. Sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!







źródło przepisu: klik klik

28 komentarzy:

  1. O mamo! Tymi warstwami już przykułaś moją uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, po prostu czad! *.*
    To ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudenko ! Zastanawiam sie tylko skąd ten czarny kolor ciasta.....
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod wpływem pieczenia się takie stało. Kiedy wylewałam masę do tortownicy była jasnokarmelowa. To nie jest spalone ciasto, bez obaw; )

      Usuń
    2. hahah...nawet Ciebie o to nie podejrzewałam :) !
      Myślałam, że gdzieś ma w sobie ukryty składnik-czekoladę, a jak nie ma i ma tak piękny kolor- to robię od razu :) !!!

      Usuń
  4. pierwszy raz spotykam to ciacho! nawet jeśli widziałam to nie pamiętam, bo Twoje wyszło tak idealnie, że napatrzeć się nie potrafię na te słodkie ciastowe plasterki miodu - świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również ustawiam się w kolejce po kawałek ciacha, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany! jakie to ciasto musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o tym cieście, ale już sama jego nazwa jest niezwykle kusząca. W przekroju rzeczywiście wygląda jak plaster miodu, dobrze to widać na Twoich zdjęciach. Niezwykle ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne zapisuje do ulubionych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Łał, właśnie chciałem zapytać jak to się dzieje, że pojawiają się w nim te kanaliki ale to chyba magia. Muszę sprawdzić, bo póki nie upiekę, to nie uwierzę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smakowicie! fajną strukturę ma to ciacho, pełno kanalików, wygląda jak ser z dziurami (;

    OdpowiedzUsuń
  11. OMG, nie wierzę w zdjęcia z przekrojem, magia *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaintrygowałaś mnie, wygląda niesamowicie to ciacho :) Muszę takie mieć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie! Nigdy takiego nie wdziałam i już wiem, że chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezwykłe i genialne zarazem! Musi smakować najlepiej na świecie :-)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wooooow, zachwycające jest to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. To ciasto jest fantastyczne :) Koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  17. Też uwielbiam takie przepisy, po których nie wiadomo czego się spodziewać, a do tego pochodzą z innych stron świata... To jest rewelacyjne, mam nadzieję, że jak wrócę do domu na święta to uda mi się je upiec. Zrobiło na mnie ogromne wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie wyjęłam to ciasto z piekarnika i nawet ukroiłam już kawałek, bo nie mogłam wytrzymać :-) Nie spodziawałam się takiej struktury, smaku, konsystencji. Trochę jest jak gąbka, takie sprężyste. Moje wyszło troszkę jaśniejsze, ale podejrzewam, że to przez "moc" karmelu. W sumie to nie wiem jak się ustosunkować do tego ciasta. Poczekam, aż wystydgnie całkowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj do jutra, niech ciasto się ustabilizuje i wtedy spróbuj. Faktycznie jest bardzo sprężyste, choć górna warstwa powinna być delikatna. Czekam na Twoją opinie niecierpliwie!:)

      Usuń
    2. Wystygło i faktycznie jest zdecydowanie inne (ja tak niestety mam, zawsze prosto z piekarnika muszę spróbować:-)) i bardziej mi smakuje :-) poczekam jeszcze do jutra :-)

      Usuń
  19. Dziś upiekłam. Faktycznie bardzo oryginalne w smaku i wyglądzie.
    Czy Twoje też było bardzo rzadkie? Musiałam zmienić formę na keksówkę, bo tortownica przeciekała i to bardzo!

    ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, masa jest rzadka i lejąca się- taka ma być:)
      Pozdrawiam!:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...