Ciasto plaster miodu z Malezji
Malaysian honeycomb caramel cake, for English scroll down
Ciasto plaster miodu z Malezji
tortownica o śr. 22 cm
składniki:
- 250 ml wody
- 80 g masła
- 6 jajek
- 160 g mleka skondensowanego słodzonego
- 180 g mąki pszennej luksusowej
- 2 1/2 łyżeczki cody oczyszczonej
Na patelni o grubym dnie lub w garnku roztopić cukier, aby przybrał kolor bursztynowego płynu. Masy nie należy mieszać, a jedynie wstrząsać patelnią. Należy to robić bardzo uważnie, żeby nie spalić cukru< to bardzo ważne, w przeciwnym razie ciasto będzie gorzkie!> Następnie ostrożnie wlać wodę- mikstura zacznie bulgotać i cukier zacznie robić się twardy, bez obaw w miarę podgrzewania cukier się rozpuści i przybierze postać syropu. Na tym etapie miksturę można już mieszać, jednak ostrożnie, ponieważ cukier może lepić się do łyżki. W tym momencie również łatwo o spalenie syropu, więc należy to robić z ostrożnością. To najtrudniejszy moment w całym robieniu ciasta- ja powtarzałam robienie syropu dwa razy, za pierwszym po prostu go spaliłam: )
Kiedy cukier stanie się już płynnym syropem wrzucić masło i roztopić. Następnie patelnię zdjąć z ognia i całość ostudzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Jajka miksować z mlekiem skondensowanych przez parę minut, następnie dodać przesianą mąkę razem z sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia. Do całości powoli wlewać wystudzony syrop karmelowy i mieszać, następnie całość przelać do tortownicy i odczekać 5 minut aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 1 h aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Można i bardzo polecam podawać ciasto posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Malaysian honeycomb caramel cake
21 cm round tin
ingredients:
- 210 g sugar
- 250 ml water
- 80 g butter
- 6 eggs
- 160 g sweetened condensed milk
- 160 g all purpose flour
- 2 1/2 teaspoons baking soda
Melt sugar in a saucepan to get nice amber colour. Don' t stir sugar, only shake lighlty the pan. Be careful to not burn the caramel, if it happend you have to melt sugar again. Next reallly carefullly pour the water into the caramel, be careful, the mixture will be bubbling and getting harden, but it' s ok. When the mixture has dissolved stir and add butter, melt and remove from the heat, set aside to cool.
Preheat oven to 180 C. Line buttom of the tin with parchment paper and butter the edges.
In a bowl mix eggs and condensed milk for few minutes then add sifted flour and baking soda, stir to combine. Carefully pour syrup and stir all the time, then pour batter into the round tin, the batter is liquid. Wait fo 5 minutes and take into the preheated oven, bake for 50- 1 hours until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool comletely. Sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!
źródło przepisu: klik klik
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Tymi warstwami już przykułaś moją uwagę :)
OdpowiedzUsuńWow, po prostu czad! *.*
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie!
ale cudenko ! Zastanawiam sie tylko skąd ten czarny kolor ciasta.....
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
Pod wpływem pieczenia się takie stało. Kiedy wylewałam masę do tortownicy była jasnokarmelowa. To nie jest spalone ciasto, bez obaw; )
Usuńhahah...nawet Ciebie o to nie podejrzewałam :) !
UsuńMyślałam, że gdzieś ma w sobie ukryty składnik-czekoladę, a jak nie ma i ma tak piękny kolor- to robię od razu :) !!!
pierwszy raz spotykam to ciacho! nawet jeśli widziałam to nie pamiętam, bo Twoje wyszło tak idealnie, że napatrzeć się nie potrafię na te słodkie ciastowe plasterki miodu - świetne! :)
OdpowiedzUsuńJa również ustawiam się w kolejce po kawałek ciacha, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńo rany! jakie to ciasto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o tym cieście, ale już sama jego nazwa jest niezwykle kusząca. W przekroju rzeczywiście wygląda jak plaster miodu, dobrze to widać na Twoich zdjęciach. Niezwykle ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zapisuje do ulubionych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŁał, właśnie chciałem zapytać jak to się dzieje, że pojawiają się w nim te kanaliki ale to chyba magia. Muszę sprawdzić, bo póki nie upiekę, to nie uwierzę :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie! fajną strukturę ma to ciacho, pełno kanalików, wygląda jak ser z dziurami (;
OdpowiedzUsuńOMG, nie wierzę w zdjęcia z przekrojem, magia *.*
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie, wygląda niesamowicie to ciacho :) Muszę takie mieć :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Nigdy takiego nie wdziałam i już wiem, że chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńNiezwykłe i genialne zarazem! Musi smakować najlepiej na świecie :-)!
OdpowiedzUsuńKARMEL.
OdpowiedzUsuńKONIEC KOMENTARZA.
Wooooow, zachwycające jest to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest fantastyczne :) Koniecznie muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie przepisy, po których nie wiadomo czego się spodziewać, a do tego pochodzą z innych stron świata... To jest rewelacyjne, mam nadzieję, że jak wrócę do domu na święta to uda mi się je upiec. Zrobiło na mnie ogromne wrażenie :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam to ciasto z piekarnika i nawet ukroiłam już kawałek, bo nie mogłam wytrzymać :-) Nie spodziawałam się takiej struktury, smaku, konsystencji. Trochę jest jak gąbka, takie sprężyste. Moje wyszło troszkę jaśniejsze, ale podejrzewam, że to przez "moc" karmelu. W sumie to nie wiem jak się ustosunkować do tego ciasta. Poczekam, aż wystydgnie całkowicie :-)
OdpowiedzUsuńPoczekaj do jutra, niech ciasto się ustabilizuje i wtedy spróbuj. Faktycznie jest bardzo sprężyste, choć górna warstwa powinna być delikatna. Czekam na Twoją opinie niecierpliwie!:)
UsuńWystygło i faktycznie jest zdecydowanie inne (ja tak niestety mam, zawsze prosto z piekarnika muszę spróbować:-)) i bardziej mi smakuje :-) poczekam jeszcze do jutra :-)
UsuńDziś upiekłam. Faktycznie bardzo oryginalne w smaku i wyglądzie.
OdpowiedzUsuńCzy Twoje też było bardzo rzadkie? Musiałam zmienić formę na keksówkę, bo tortownica przeciekała i to bardzo!
ewa
Tak, tak, masa jest rzadka i lejąca się- taka ma być:)
UsuńPozdrawiam!:)
Intrygujące:)
OdpowiedzUsuń