poniedziałek, 17 listopada 2014

Bułeczki ze smażoną cebulką i makiem

Bułeczki ze smażoną cebulą i makiem

Caramelized onion and poppy seed bread rolls, for English scroll down


Po pierwsze- zapach. Pachną wspaniale poprzez dodatek smażonej cebulki i podczas pieczenia i już po wyjęciu, kiedy stygną, roznosząc przy tym zapach, który uniemożliwia cierpliwe czekanie. W smaku również są charakterystyczne, wydawałoby się, że mak wcale nie pasuje do cebuli, jednak w tym wypieku wzajemnie się uzupełniają. Cebula nadaje fantastycznego smaku, mak chrupiącej struktury. Najlepsze są oczywiście w dniu upieczenia, taki mają właśnie urok wypieki na drożdżach: )

Bułeczki ze smażoną cebulą i makiem
8- 10 bułeczek

składniki na zaczyn:
- 120 g wody
- 145 g mąki pszennej chlebowej
- 3 g suszonych drożdży instant

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny

składniki na bułeczki:
- cały zaczyn
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 185 g wody
- 2 łyżki suchego maku
- łyżka soli morskiej
- 2 łyżeczki miodu

- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła

Na patelni rozgrzać masło, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patenie wrzucić cebulkę i smażyć do zeszklenia i lekkiego zrumienienia.
Do miski dodać wszystkie składniki łącznie z cebulą i zaczynem. Wszystko wymieszać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta uformować 8- 10 bułeczek, w zależności od tego, jak duże chcecie bułki, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 210 stopi- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować olejem i naciąć, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15- 17 minut aż się zarumienia. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Caramelized onion and poppy seed bread rolls
8- 10 rolls

leaven:
- 120 g water
- 145 g bread flour
- 3 g active dry yeast

In a bowl combine all ingredients, cover with a plastic foil and set aside for 3 hours.

ingredients for rolls:
- whole leaven
- 450 g bread flour
- 185 g water
- 2 tablespoons poppy seed
- 1 tablespoon sea salt
- 2 teaspoons runny honey

- 1 onion, diced
- 1 tablespoon butter

In a frying pan melt butter and add onion, fry until golden brown and remove from the heat.
In a bowl sombine all ingredients including onion and stire to combine. Knead to get elastic and smooth dough. Next take into the bowl, cover with a clean cloth and set aside in a warm place to rise for approx. 1 hour.
Deflate the dough and form 8- 10 rolls, take onto a baking sheet lined with parchment paper, set aside for 1 hour to rise again.
Meanwhile preheat oven to 210 C.
Glaze rolls with a thin layer of oil, cut and take into the preheated oven, bake approx. 15- 17 minutes. Remove from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!



źródło przepisu: klik klik

17 komentarzy:

  1. nigdy ni jadłam takich bułeczek.. wow! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyglądają! Bardzo lubię smażoną cebulkę, takie bułeczki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają uroczo! jak smakują i jak pachną mogę się tylko domyślić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo. Te bułeczki wyglądają uroczo z tymi piegami!

    OdpowiedzUsuń
  5. czytasz w myślach:) wczoraj myślałam już nad upieczeniem bułeczek cebulowych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze kojarzę pieczywo z cebulką - ten zapach i smak! nawet nie wiesz jak bardzo nabrałam na nie teraz ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie słodkie maleństwa :) Uważam że mak bardzo pasuje do cebuli :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapach smażonej cebulki już mnie skusił :) Przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja myślałam ostatnio nad upieczeniem cebulowego bochenka, a Twoje bułeczki utwierdziły mnie w tym, że warto :))

    OdpowiedzUsuń
  10. No właśnie, ja bym nie umiała cierpliwie czekać, jakby w mojej kuchni roznosił się zapach takich cebulkowych bułeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trochę takie bułeczkowe cebularze. Pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawy przepis na bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cóż za wspaniałości! takim bułom nigdy bym nie odmówił ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...