Bułeczki ze smażoną cebulą i makiem
Caramelized onion and poppy seed bread rolls, for English scroll down
Po pierwsze- zapach. Pachną wspaniale poprzez dodatek smażonej cebulki i podczas pieczenia i już po wyjęciu, kiedy stygną, roznosząc przy tym zapach, który uniemożliwia cierpliwe czekanie. W smaku również są charakterystyczne, wydawałoby się, że mak wcale nie pasuje do cebuli, jednak w tym wypieku wzajemnie się uzupełniają. Cebula nadaje fantastycznego smaku, mak chrupiącej struktury. Najlepsze są oczywiście w dniu upieczenia, taki mają właśnie urok wypieki na drożdżach: )
Bułeczki ze smażoną cebulą i makiem
8- 10 bułeczek
składniki na zaczyn:
- 120 g wody
- 145 g mąki pszennej chlebowej
- 3 g suszonych drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny
składniki na bułeczki:
- cały zaczyn
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 185 g wody
- 2 łyżki suchego maku
- łyżka soli morskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
Na patelni rozgrzać masło, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patenie wrzucić cebulkę i smażyć do zeszklenia i lekkiego zrumienienia.
Do miski dodać wszystkie składniki łącznie z cebulą i zaczynem. Wszystko wymieszać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta uformować 8- 10 bułeczek, w zależności od tego, jak duże chcecie bułki, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 210 stopi- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować olejem i naciąć, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15- 17 minut aż się zarumienia. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Caramelized onion and poppy seed bread rolls
8- 10 rolls
leaven:
- 120 g water
- 145 g bread flour
- 3 g active dry yeast
In a bowl combine all ingredients, cover with a plastic foil and set aside for 3 hours.
ingredients for rolls:
- whole leaven
- 450 g bread flour
- 185 g water
- 2 tablespoons poppy seed
- 1 tablespoon sea salt
- 2 teaspoons runny honey
- 1 onion, diced
- 1 tablespoon butter
In a frying pan melt butter and add onion, fry until golden brown and remove from the heat.
In a bowl sombine all ingredients including onion and stire to combine. Knead to get elastic and smooth dough. Next take into the bowl, cover with a clean cloth and set aside in a warm place to rise for approx. 1 hour.
Deflate the dough and form 8- 10 rolls, take onto a baking sheet lined with parchment paper, set aside for 1 hour to rise again.
Meanwhile preheat oven to 210 C.
Glaze rolls with a thin layer of oil, cut and take into the preheated oven, bake approx. 15- 17 minutes. Remove from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
źródło przepisu: klik klik
nigdy ni jadłam takich bułeczek.. wow! :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAle wyglądają! Bardzo lubię smażoną cebulkę, takie bułeczki to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo! jak smakują i jak pachną mogę się tylko domyślić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo. Te bułeczki wyglądają uroczo z tymi piegami!
OdpowiedzUsuńczytasz w myślach:) wczoraj myślałam już nad upieczeniem bułeczek cebulowych:)
OdpowiedzUsuńdobrze kojarzę pieczywo z cebulką - ten zapach i smak! nawet nie wiesz jak bardzo nabrałam na nie teraz ochoty :)
OdpowiedzUsuńJakie słodkie maleństwa :) Uważam że mak bardzo pasuje do cebuli :D
OdpowiedzUsuńZapach smażonej cebulki już mnie skusił :) Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa myślałam ostatnio nad upieczeniem cebulowego bochenka, a Twoje bułeczki utwierdziły mnie w tym, że warto :))
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ja bym nie umiała cierpliwie czekać, jakby w mojej kuchni roznosił się zapach takich cebulkowych bułeczek :-)
OdpowiedzUsuńTrochę takie bułeczkowe cebularze. Pychota! :D
OdpowiedzUsuńciekawy przepis na bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuńIdealne:)
OdpowiedzUsuńCóż za wspaniałości! takim bułom nigdy bym nie odmówił ;-)
OdpowiedzUsuńCudowny bułeczki!
OdpowiedzUsuń