niedziela, 23 listopada 2014

Risotto szafranowe z kurkami i suszonymi pomidorami

Risotto szafranowe z kurkami i suszonymi pomidorami

Saffron risotto with chanterelles and direc tomatoes, for English scroll down


Wspominałam już, że uwielbiam risotto? Pewnie tak. Jest to bowiem jedno z tych dań, które mogłabym jeść ciągle i, co więcej, codziennie mogłoby być inne. Możliwości, jakie daje nam risotto są chyba nieograniczone, Zawsze można coś zmienić, dodać, pominąć a i tak uzyskamy coś pysznego. Czasem naprawdę niewiele potrzeba, żeby danie było po prostu pyszne. 
Połączenie, jakie mam dla Was dzisiaj stało się jednym z moich ulubionych, ciepłe, pełne smaku danie, które swoim kolorem może poprawić humor każdemu z Was, a smakiem umilić pozostały dzień. To taki jesienny pocieszać, bez którego nie byłoby przecież jesieni: )

Risotto szafranowe z kurkami i suszonymi pomidorami
2 porcje

składniki:
- 120 g ryżu arborio
- ok 800 do litra buliony drobiowego
- 125 ml białego wina
- 150 g kurek+ 1 łyżeczka soli do oczyszczenia
- 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, świeży tymianek
- duża szczypta szafranu+ odrobina zimnej wody

Szafran namoczyć w wodzie i odstawić na 15 minut.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pomidory w cienkie paski. 
Kurki oczyścić, wsadzając je do miski, posypując łyżeczką soli i zalewając je wrzątkiem i czekając ok 5 minut aż cały piasek spadnie na dno. Następnie osuszyć i odstawić. Jeśli w grzybach nadal będzie piasek czynność powtórzyć.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić suchy ryż i smażyć przez 2- 3 minuty, nie dopuszczając do zbrązowienia ryżu.
Na patelnię wlać wino i wodę z szafranem, gotować do wchłonięcia wina. Następnie dolewać po chochli wywaru, czekając za każdym razem aż ryż wchłonie cały płyn. W czasie gotowania sprawdzać czy ryż nie jest już gotowy- może się okazać, że nie cały bulion jest potrzebny.
Kiedy gotuje się ryż przysmażyć grzyby. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić grzyby, przyprawić solą, pieprzem i smażyć do zrumienienia, na samym końcu dodać świeży tymianek i suszone pomidory.
Kiedy ryż będzie już gotowy dodać do niego kurki, wymieszać. Następnie dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Risotto przełożyć na talerze, udekorować tymiankiem i podawać.
Smacznego!

Saffron risotto with chanterelles and dried tomatoes
2 portions

ingredients:
- 120 g arborio rice
- approx. 800 ml chicken stock
- 125 ml white wine
- 150 g chanterelles+ 1 teaspoon salt
- 3 dired tomatoes
- 1 small onion
- 1 garlic clove
- salt, pepper, fresh thyme to taste
- big pinch of saffron+ a little bit of cold water

Place saffron in a bowl and add cold watter, stir and set aside for 15 minutes.
Finely dice onion and garlic, slice dried tomatoes.
In a bowl add chanterelles and salt and pour with hot water, set aside for 5- 7 minutes, dust sholud fall to the bottom of the bowl. Next take onto the paper towel, dry and set aside.
Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil, add onion and fry until glassy, add garlic and fry for a minute. Add rice and fry to golden, do not burn the rice!. Pour wine, saffron and cook until absorbed, then gradually add 1/2 cup stock and cook until absorbed, then add another parts of stock and cook until tender.
Meanwhile prepare chanterelles: In another frying pan heat 1 tablespoon olive oil over medium heat, add chanterelles, season with salt, pepper and fry until golden brown. Athe the end of frying add fresh thyme and dried tomatoes, fry for a minute. Add chanterelles into the cooked rice, stir and add butter, cook until melted. Place risotto onto the plates, sprinkle with fresh thyme and serve.
Enjoy!



15 komentarzy:

  1. jakie pyszne, pełne smaków danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze risotto nie robiłam :) Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne zdjęcia :) Kusisz !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi niezwykle apetycznie! Uwielbiam kurki, to moje ulubione grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja uwielbiam risotto! Wpraszam sie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja, też uwielbiam risotto a z kurkami zaliczam do najlepszych :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam risotto.. :O
    raz od kogoś kęsa wzięłam..! O ja Troll.. ale połączenie smaków? Brzmi genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda tak apetycznie! aż nie napiszę, gdzie mi język uciekł ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Włosi są genialni - kulinarna prostota, która podbiła salony :) Twoje risotto z szafranem wygląda jak słońce na talerzu, humor się poprawia od samego patrzenia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi narobiłaś smaka :) Następnym razem robię szafranowe :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie kolory!!!zjadłabym z wielkim apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też bardzo lubię risotto, jeść a także je robić (to bardzo relaksujące zajęcie według mnie). Bardzo apetyczna wersja, wersja zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię risotto! Takie z kurkami musiało wyjść super.Wspaniałe kolory.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...