Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami
Green lentil loaf with dried tomatoes, for English scroll down
Tak, to zdecydowanie najlepszy pasztet warzywny, jaki jadłam. Bardzo aromatyczny poprzez przyprawy, których użyłam o zdecydowanym i orientalnym smaku. Moja mama była nim totalnie zachwycona, zresztą tak, jak i ja. Z dodatkiem domowego chleba i być może plastra pomidora na górze będzie smakował wyśmienicie. A może by tak przygotować małe tartinki z tym pasztetem na Sylwestra? To byłby zdecydowanie hit wieczoru: )
Pasztet jest dosyć kruchy, więc dodatek mąki jest raczej niezbędny; )
Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami
keksówka o długości 26 cm
składniki:
- 200 g suchej zielonej soczewicy
- 500 ml wody
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 4 suszone pomidory w oleju
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej mielonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- garść słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki mąki kukurydzianej/ pszennej- właściwie jakiejkolwiek
Soczewicę zalać wodą o odstawić na godzinę, następnie dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości.
Suszone pomidory namoczyć we wrzątku przez ok 10 minut, następnie pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać marchewkę, pietruszkę i wszystko dusić do miękkości przez parę minut. Następnie dolać sos sojowy i jeszcze chwilę smażyć.
Nasiona kminku i kolendry zmiażdżyć w moździerzu, dodać do nich curry, kurkumę, paprykę wędzoną, oregano, imbir i wszystko wymieszać.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Do ugotowanej soczewicy( jeśli została woda to odsączyć soczewicę z wody i wyjąć przyprawy) dodać warzywa z patelni, wszystkie wymieszane przyprawy, jajka, suszone pomidory, olej z pomidorów i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia, dodać sól i pieprz, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Keksówkę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki, dokładnie ugnieść i na wierzch posypać słonecznikiem, który również należy mocno docisnąć do masy. Pasztet piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut, następnie całkowicie ostudzić i wyjąć z keksówki. Świetnie smakuje solo, ale z kromką dobrego, domowego chleba smakuje jeszcze lepiej: )
Smacznego!
Green lentil and dried tomatoes loaf
26 cm loaf pan
ingredients:
- 200 g dry green lentil
- 500 ml water
- 1 bay leaf
- 3 whole allspices
- 3 medium carrots
- 1 parsley root
- 2 medium onions
- 2 garlic cloves
- 3 eggs
- 4 sundried tomatoes
- 1 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon smoked hot paprika
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon cumin seeds
- 1/2 teaspoon coriander seeds
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 2 tablespoons soy sauce
- salt, pepper
- 2 tablespoons olive oil
- one handful sunflower seeds
- 2 tablespoons olive from tomatoes
- 2 tablespoons corn flour
- breadcrumbs for coating
In a bowl combine lentil and water, set aside for one hour. Add allspices, bay leaf and cook until tender and absorb water, set aside to cool.
In the another bowl add tomatoes and pour a little bit hot water, leave for 10 minutes to soak, then finely chop.
Finely dice onion and garlic, peel carrots and parsley and coarsely grate. Heat a frying pan with olive oil over medium heat and add onions, fry until glassy. Add garlic and fry for 1 minute. Add carrots, parsley and cook until tender for 5 minutes. Add soy sauce and fry for one miute.
In a mortar crush coriander and cumin seeds, add curry, tumeric, smoked paprika, oregano, ginger and stir to combine.
Preheat oven to 180 C Butter the loaf pan and sprinkle with breadcrumbs to coat bottom and edges of the form.
In a big bowl combine lentil, veggies from frying pan, spices, eggs, dried tomatoes, tometoes oil.and flour, mix to incorporated, season with salt and pepper if needed and stir again. Put the mass into the prepared loaf pan, press lightly with wet fingers and even with a spoon. Top the loaf with sunflower seeds and press again.
Put the loaf into the preheated oven and bake approx. 50 minutes, remove from the ovent and cool completely, then transfer to the fridge overnight.
Enjoy!
Green lentil and dried tomatoes loaf
26 cm loaf pan
ingredients:
- 200 g dry green lentil
- 500 ml water
- 1 bay leaf
- 3 whole allspices
- 3 medium carrots
- 1 parsley root
- 2 medium onions
- 2 garlic cloves
- 3 eggs
- 4 sundried tomatoes
- 1 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon smoked hot paprika
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon cumin seeds
- 1/2 teaspoon coriander seeds
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 2 tablespoons soy sauce
- salt, pepper
- 2 tablespoons olive oil
- one handful sunflower seeds
- 2 tablespoons olive from tomatoes
- 2 tablespoons corn flour
- breadcrumbs for coating
In a bowl combine lentil and water, set aside for one hour. Add allspices, bay leaf and cook until tender and absorb water, set aside to cool.
In the another bowl add tomatoes and pour a little bit hot water, leave for 10 minutes to soak, then finely chop.
Finely dice onion and garlic, peel carrots and parsley and coarsely grate. Heat a frying pan with olive oil over medium heat and add onions, fry until glassy. Add garlic and fry for 1 minute. Add carrots, parsley and cook until tender for 5 minutes. Add soy sauce and fry for one miute.
In a mortar crush coriander and cumin seeds, add curry, tumeric, smoked paprika, oregano, ginger and stir to combine.
Preheat oven to 180 C Butter the loaf pan and sprinkle with breadcrumbs to coat bottom and edges of the form.
In a big bowl combine lentil, veggies from frying pan, spices, eggs, dried tomatoes, tometoes oil.and flour, mix to incorporated, season with salt and pepper if needed and stir again. Put the mass into the prepared loaf pan, press lightly with wet fingers and even with a spoon. Top the loaf with sunflower seeds and press again.
Put the loaf into the preheated oven and bake approx. 50 minutes, remove from the ovent and cool completely, then transfer to the fridge overnight.
Enjoy!
genialny ten pasztet! uwielbiam takie pasztety ze strączków :)
OdpowiedzUsuńSam wygląda już trochę jak taki chlebek. Dla mnie więc kawałek takiego pasztatu nawet bez chleba zdecydowanie by wystarczył ;)
OdpowiedzUsuńjej, ile przypraw! i wszystkie, które uwielbiam używać na co dzień :) tak, kocham te smaki!
OdpowiedzUsuńMmmmm... wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńhttp://margarita-pietrzykowska.blogspot.com/
mmm.... cudowny ten pasztet <3
OdpowiedzUsuńJeszcze nie udało mi się znaleźć przepisu na pasztet soczewicowy,który by mnie powalił smakiem.Ten zapowiada się nieźle-wypróbuję i dam znać:)
OdpowiedzUsuńZabieram się za taki pasztet od kilku miesięcy a może i dłużej, coś czuję że Twój przepis wypróbuję :) Ta góra słonecznikowa robi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńi ten słonecznik na wierzchu <3
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! Już długo mam w planach zrobienie roślinnego pasztetu, ale jakoś zebrać się nie mogę ;)
OdpowiedzUsuńzajadałam się podobnym na te święta! Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny pasztet, do schrupania :)
OdpowiedzUsuń