Kopytka z kaszy jaglanej z jarmużem, zielonym groszkiem i łososiem wędzonym
Millet dumplings with kale, grean peas and smoked salmon, for English scroll down
W końcu kupiłam: wielką paczkę jarmużu. Nie byłam pewna, czy będzie mi smakował, ale zostałam bardzo miło zaskoczona, kiedy go spróbowałam. W smaku przypomina mi... surowego kalafiora połączonego z kalarepą, czyli warzywami, za którymi bardzo przepadam. Podsmażony lekko na maśle i czosnku zyskuje jeszcze więcej smaku.
A kopytka? Kopytka wymyśliłam na poczekaniu. To, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa wie już chyba każdy. Ale oprócz tego jest po prostu bardzo smaczna i uniwersalna. Tak właśnie powstał pomysł, żeby zrobić z nich kopytka. Początkowo chciałam je połączyć z twarogiem i myślę, że to byłaby świetna wersja na słono, tutaj jednak pasują w swojej czystej postaci.
Jest to danie lekkie i przyjemne, na zimę jak znalazł, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo witamin, które uciekają szybko z naszego organizmu podczas zimy: )
Kopytka jaglane z jarmużem, zielonym groszkiem i wędzonym łososiem
2 porcje
składniki na kopytka( kopytek wyjdzie więcej niż na dwie porcje)
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 500 ml wody
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- duża garść liści bazylii
Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i wrzucić do gotującej się wody, przyprawić solą i pieprzem. Kaszę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu- można kaszę lekko rozgotować, łatwiej będzie się później formować kopytka.
Ugotowaną kaszę jaglaną odstawić do wystudzenia.
Kiedy kasza jest chłodna przełożyć ją do miski i rozdrobnić- ja zrobiłam do praską do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę, posiekane liście bazylii i przyprawić solą i pieprzem. Wszystko zagnieść na jednolitą kulę.
Na omączony blat przełożyć ciasto, podzielić na 3- 4 części i formować wałeczki- niezbyt cienkie. Następnie nożem odkrawać kopytka.
W garnku zagotować wodę z dużą szczypta soli.. Do gotującej się wody wrzucić kopytka i gotować ok 2- 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Gotowe kluski przełożyć na talerz
pozostałe składniki:
- 150 g liści jarmużu
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek( opcjonalnie)
- garść orzechów laskowych i pestek granatu
- kilka liści szałwii do dekoracji
Na patelni roztopić masło. Czosnek posiekać drobno i wrzucić na patelnię, smażyć kilkanaście sekund, uważając aby nie spalić czosnku. Dodać jarmuż i mrożony groszek. Wszystko smażyć parę minut aż jarmuż odrobinę zmniejszy swoją objętość, ale nie za długo, ma zmięknąć ale nie zwiędnąć.
Łososia porwać na kawałki.
Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Na talerz wyłożyć jarmuż z groszkiem, dodać kopytka, łososia i udekorować orzechami, granatem i liśćmi szałwii. Można skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
Millet dumplings with kale, green peas and smoked salmon
2 portions
ingredients for dumplings< more than two portions>:
- 200 g millet groats
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices
- 500 ml water
- 100 g all purpose flour
- 1 egg
- salt, pepper.
- handful fresh basil
Bring water to a boil with bay leaf and allspices. Rinse millet with cold water 2- 3 times to remove foam and add to the boiling water, season with salt and pepper. Cook covered over low heat for 20 minutes, stirring occasionally. You can overcook millet, the softer millet the easier to make dumplings. Remove millet from the heat and set aside to cool.
Put millet into a bowl and use potato masher to crush groats, add egg, flour, chopped basil leaves and season with salt and pepper. Stir to combine and make the dough.
Put dough on the floured surface and roll into long rollers, then cut dough crosswise with a knfie to make dumplings.
In a big pot bring water to the boil with pinch of salt. Add dumplings and cook for 2- 3 minutes after float to the top. Remove dumpling from the water and take onto the plate.
remaining ingredients:
- 150 g kale leaves
- 100 g smoked salmon
- 100 g frozen green peas
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon butter
- olive oil to serve
- handfil chopped hazelnuts and pomegranate seeds
- several sage leaves to decorate
Heat a frying pan with butter over medium heat. Finely chop the garlic and add into the pan, fry for several seconds, do not burn the garlic! Add kale and frozen peas, fry for few minutes to reduce the volume of kale. Remove from the heat. Sherd salmon with fingers.
Add kale onto the plate, add dumplings, salmon and decorate with sage, hazelnuts and pomegranate seeds. You can por everything with few drops of olive oil.
Enjoy!
Millet dumplings with kale, green peas and smoked salmon
2 portions
ingredients for dumplings< more than two portions>:
- 200 g millet groats
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices
- 500 ml water
- 100 g all purpose flour
- 1 egg
- salt, pepper.
- handful fresh basil
Bring water to a boil with bay leaf and allspices. Rinse millet with cold water 2- 3 times to remove foam and add to the boiling water, season with salt and pepper. Cook covered over low heat for 20 minutes, stirring occasionally. You can overcook millet, the softer millet the easier to make dumplings. Remove millet from the heat and set aside to cool.
Put millet into a bowl and use potato masher to crush groats, add egg, flour, chopped basil leaves and season with salt and pepper. Stir to combine and make the dough.
Put dough on the floured surface and roll into long rollers, then cut dough crosswise with a knfie to make dumplings.
In a big pot bring water to the boil with pinch of salt. Add dumplings and cook for 2- 3 minutes after float to the top. Remove dumpling from the water and take onto the plate.
remaining ingredients:
- 150 g kale leaves
- 100 g smoked salmon
- 100 g frozen green peas
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon butter
- olive oil to serve
- handfil chopped hazelnuts and pomegranate seeds
- several sage leaves to decorate
Heat a frying pan with butter over medium heat. Finely chop the garlic and add into the pan, fry for several seconds, do not burn the garlic! Add kale and frozen peas, fry for few minutes to reduce the volume of kale. Remove from the heat. Sherd salmon with fingers.
Add kale onto the plate, add dumplings, salmon and decorate with sage, hazelnuts and pomegranate seeds. You can por everything with few drops of olive oil.
Enjoy!
świetna wersja kopytek, aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńJarmuż to ja w każdej potrawie przyjmę! Super!
OdpowiedzUsuńJakie świetne te kopytka, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńpyyyyyyychaaaaa !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tymi jaglanymi kopytkami :) Co do jarmużu, to ja od jakiegoś czasu chcę go kupić, tylko jakoś nigdzie nie mogę go dorwać.
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo, kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie jadłam jarmużu,buuu...
OdpowiedzUsuń