Chleb pszenno- żytni na zakwasie
Sourdough wheat- rye bread, for English scroll down
Kolejny chleb z cyklu tych pysznych. Już nie jestem w stanie wybrać tego, który smakuje mi najbardziej, bo robiąc kolejne chleby, zawsze myślę sobie, że tak to ten jest najlepszy. Później okazuje się, że następny chleb też jest tym najlepszym.
Ten chleb jest raczej klasycznym chlebem na zakwasie o dosyć zdefiniowanym smaku z konkretnym miąższem i chrupiącą skórką. Wyrósł wspaniale i jest świeży dosyć długo.
Może tym chlebem zawojujecie na domowej imprezie sylwestrowej wśród znajomych? Bo uwierzcie mi, można zrobić niebanalną furorę swoim, własnym chlebem, do tego tym na zakwasie: )
Chleb pszenno- żytni na zakwasie
1 bochenek, keksówka o długości 26 cm
składniki na zaczyn:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 90 g wody
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na całą noc.
składniki na chleb:
- 225 g maki pszennej chlebowej
- 115 g mąki żytniej razowej
- 115 g mąki pszennej razowej
- 320 g wody
- 10 g soli
- cały zaczyn
Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać do połączenia, następnie mieszać przez parę minut. Ciasto będzie raczej luźne. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, następnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi keksówki i odstawić do wyrastania na ok 2- 2.5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów keksówki.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20- 25 minut. Upieczony chleb odstawić do całkowitego ostudzenia.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sourdough wheat- rye bread
1 loaf
leaven:
- 150 g whole rye flour
- 90 g water
- 1 tablespoon active sourdough starter
In a bowl combine all ingredients, cover and set aside overnigth.
ingredients for bread:
- 225 g bread flour
- 115 g whole rye flour
- 115 g wholewheat flour
- 320 g water
- 10 g salt
- leaven
Butter the loaf pan and sprinke with breadcrumbs to cover bottoms and edges of the form.
In a bowl combine all ingredients and stir for a while. The dough is sticky. Put the bowl into the war place, cover and set aside for one hour. Transfer the dough into the prepare loaf pan, even with a wet spoon, cover with aplastic foil and set aside to rise- about 2- 2.5 hours. The dough should rise to the edges of the form.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Put rise bread into the preheated oven and bake 15 minutes. reduce temperature to 230 C and bake further for 20- 25 minutes. Remove from the pan and set aside to cool completely.
More informations about baking homemade bread you can find here.
Enjoy!
źródło przepisu: Jeffrey Hamelman "Chleb"
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale się zgrałyśmy :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ciemny, wyrośnięty, cudo! :)
idealny! wyobrażam sobie jego smak, uwielbiam takie ciężkie żytnie chleby :)
OdpowiedzUsuńWspaniały bochenek :-)
OdpowiedzUsuńmam tak samo :) im więcej piekę to okazuje się za każdym razem to jest ten najlepszy :) z chęcią wypróbuję kolejny Twój przepis na chleb.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńAle ładny!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i tak prawdziwie :P Nigdy nie piekłam chleba na zakwasie, ale mojej kuzynce wychodzą wspaniałe. Muszę chyba w końcu spróbować... :)
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek. Sama pieke w domu pieczywo.
OdpowiedzUsuńIdealny 😍 Świetny skład i długo świeży.
OdpowiedzUsuń