środa, 17 grudnia 2014

Pain au levian

Pain au levan- francuski chleb na zakwasie



Fantastyczny pszenny chleb na zakwasie o miękkim i konkretnym miąższu, także lekko chrupiącej skórce.Moja rodzina była nim zachwycona i właściwie zjedli go w jeden dzień, więc nawet nie wiem, jak chleb zachowuje się drugiego dnia.
Myślę, że będzie to chleb , który upiekę na święta, będę miała gwarancję, że każdemu będzie smakować; )
Tak naprawdę powinno się użyć sztywnych kultur ze specjalnego zakwasu o nazwie levian- inaczej po prostu zakwasu pszennego, jednak ja dodałam mój stary, niezniszczalny zakwas żytni. Swoją drogą, jestem pełna podziwu i zachwytu, bo mój pierwszy zakwas, jaki zrobiłam w czerwcu tamtego roku nadal się trzyma i dzielnie tworzy fantastyczne chleby. To niesamowite, jak zakwas działa i pracuje. Z każdym upieczonym chlebem nabiera lepszych właściwości i oby, jak najdłużej: )

Pain au levian
1 bochenek

składniki na zaczyn (levian):
- 70 g maki pszennej chlebowej
- 45 g wody
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego bądź sztywnych kultur zakwasu pszennego

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 430 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g maki żytniej jasnej, typ 720
- 295 g wody
- 10 g soli

Do miski dodać mąki i wodę, mieszać do połączenia składników i odstawić na 20 minut, przykrywając miskę folią. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, wszystko ugniatać do uzyskania elastycznej struktury o średniej konsystencji. Następnie odstawić ciasto na 2.5 godziny w ciepłe miejsce, składając je w międzyczasie po 50 i 100 minutach.
Po wstępnej fermentacji uformować okrągły bochenek, posypać mąką i wstawić do kosza do wyrastania na ok 2.5 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół razem z blachą do pieczenia
Wyrośnięty bochenek przenieść na blachę tak, aby góra podczas wyrastania była na dole i naciąć. Piekarnik zaparować. Nacięty chleb wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut. Kiedy chleb za bardzo będzie się rumienił można go przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb należy odstawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.

Pain au levian
1 loaf

leaven:
- 70 g bread flour
- 45 g water
- 1 tablespoon active sourdoug rye starter

Combine all ingredients in the bowl, cover and set aside overnight.

ingredients for bread:
- 430 g bread flour
- 25 g light rye flour
- 295 g water
- 10 g salt

In a bowl combine flour and water, stir to combine, cover and set aside for 20 minutes. Next add leaven and salt, stir well and knead to get strong and elastic structure- the dough is sticky, but it's ok. Cover bowl with kitchen cloth and set aside in warm place for 2.5 hours. Fold dough twice, after 50 and 100 minutes during rising. Deflate the dough and form oval or round loaf, put into the bread basket smooth side down for another 2.5 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Put risen bread onto the baking sheet, cut and put into the preheated oven, bake approx. 40 minutes. If bread hase browned too much, cover it with aluminium foil. Remove from the oven and set aside to cool completely.
More information about making homemade bread you can find here.
Enjoy!




 źródło przepisu z moimi zmianami: Jeffrey Hamelman "Chleb"

14 komentarzy:

  1. Przepiękny bochen!! <3 Dobrze że mam swój chlebek bo bym się rzuciła na monitor!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb, skórka i miąższ prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie ! Przepis zapisuje, a raczej drukuje i zabieram się do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ideał. i tyle powiem/napiszę. chciałabym poczuć i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. każdy domowy chleb to ideał <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj piękny. Też mam zakwas mniej więcej od czerwca chyba. Na pewno wypróbuje i ten:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sliczny. Pieknie wyrosniety. Z chrupiaca skorka. Palce lizac ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny :))) po świętach się kuszę

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś nowego jeżeli mowa o wypiekach chleba. Mam jedno pytanie, mianowicie za wiele pieczywa nie jadam i czy jest jakiś okres przydatności pieczywa po jego przygotowaniu, ile może leżakować w warunkach kuchennych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o konkretnie ten chleb to muszę przyznać, że nie wiem, bo u nas został zjedzony dosłownie w jeden dzień, ale myślę, że na drugi i trzeci dzień nadal będzie smaczny: ) Jeśli zaś chodzi o chleby na zakwasie to są o wiele dłużej świeże, chleb gryczany czy z żurawiną z mojego bloga potrafią być świeże tydzień!: )
      Pozdrawiam: )

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...