Pierniczki lebkuchen
Du upieczenia tych pierniczków właściwie zachęcił mnie Sosna, mówiąc, że absolutnie nie pożałuję, bo są pyszne. Stwierdziłam, dobra, spróbuję.
Po pierwsze, pierniczki robi się szybko i przyjemnie, wystarczy wymieszać, odstawić do przestygnięcia, uformować i upiec- nic trudnego.
Po drugie, są miękkie od razu, więc nie trzeba na nie czekać, można je jeść od razu, jednak należy trzymać je w szczelnym pojemniku.
Po trzecie, są naprawdę pyszne, korzenne w smaku, a swoją strukturą przypominają mi takie miękkie, lekko ciągnące się ciasteczka. Właściwie nie wiem, jak to opisać, bo słowo ciągnący trochę nie pasuje, ale na pewno mają inną strukturę niż te nasze pierniczki dojrzewające- chociażby z tego przepisu.
Jeśli będziecie mieć odrobinę czasu przed Wigilią lub nawet teraz, wystarczy je schować do pojemnika, upieczcie je, na pewno nie pożałujecie!!: )
Pierniczki lebkuchen
ok 25 pierniczków
składniki na pierniczki:
- 250 g mąki pszennej luksusowej
- 200 g miodu płynnego
- 90 g masła
- 85 g mielonych migdałów
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników.
Wszystkie sypkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Do suchych składników dodać ciepłe, mokre składniki i wymieszać do połączenia, odstawić do wystudzenia- wtedy ciasto zgęstnieje i będzie można z nich formować kulki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy ciasto jest wystudzone formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je delikatnie i stawiać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w większych odstępach, ponieważ pierniczki dosyć urosną.
Gotowe pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10- 12 minut, nie wolno ich piec zbyt długo! Ja piekłam swoje 10 minut.
Po upieczeniu pierniczki całkowicie wystudzić na kratce.
składniki na lukier:
- 180 g cukru pudru
- 4 łyżki wody
Cukier puder i wodę połączyć z sobą, uzyskując gęsty ale lejący się lukier. Każdego pierniczka maczać w lukrze i odstawiać na kratkę do wyschnięcia. Pierniczki powinno się lukrować dzień po upieczeniu lub przed podaniem.
Smacznego!!
Do ciasta można również dodać bardzo drobno posiekane orzechy czy skórkę pomarańczową, mniej więcej dużą garść. Ja jednak nie dodałam niczego.
Lebkuchen gingerbreads
25 gingerbreads
ingredients:
- 250 g all purpose flour
- 200 g runny honey
- 90 g butter
- 85 g ground almonds
- 1 tablespoon gingerbread spice
- 1 teaspoon cocoa powder
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
In a sauce pan melt honey and butter. All dry ingredients combine in a bowl. Add melted ingredients into the dry ingredients ans stir to combine, then set aside to cool.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
When dpugh has cooled down form walnut shape balls, flat lightly and take onto baking sheet lined with parchment paper. Put into the preheated oven and bake 10- 12 minutes until grow and golden brown. Take out from the oven and set aside to cool completely.
ingredients for icing:
- 180 g icing sugar
- 4 tablespoons water
Mix all ingredients to get icing, it should be liquid but dense. Ice top of gingerbreads and set aside to dry. You should ice your gingerbreads just before serving or one day after baking.
Enjoy!
You can add lemon zest or finely chopped nuts to the batter. I did'n do that.
Lebkuchen gingerbreads
25 gingerbreads
ingredients:
- 250 g all purpose flour
- 200 g runny honey
- 90 g butter
- 85 g ground almonds
- 1 tablespoon gingerbread spice
- 1 teaspoon cocoa powder
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
In a sauce pan melt honey and butter. All dry ingredients combine in a bowl. Add melted ingredients into the dry ingredients ans stir to combine, then set aside to cool.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
When dpugh has cooled down form walnut shape balls, flat lightly and take onto baking sheet lined with parchment paper. Put into the preheated oven and bake 10- 12 minutes until grow and golden brown. Take out from the oven and set aside to cool completely.
ingredients for icing:
- 180 g icing sugar
- 4 tablespoons water
Mix all ingredients to get icing, it should be liquid but dense. Ice top of gingerbreads and set aside to dry. You should ice your gingerbreads just before serving or one day after baking.
Enjoy!
You can add lemon zest or finely chopped nuts to the batter. I did'n do that.
źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik
Cudne! :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem, nie poznaję Cię ;p
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńpatrząc na Twoje pierniczki, już nie umiem się doczekać kiedy sama zacznę 'pierniczyć' :D
OdpowiedzUsuńPiękne i fajnie, że bez czekania! Choć ja i tak nigdy nie wytrzymuję, aż pierniczki zmiękną, tylko wcinam je na bieżąco :D
OdpowiedzUsuńKsiądz po kolędzie u mnie w tym tygodniu - takie mu zrobię:) poczęstuje, bo nigdy nie częstowałam:)
OdpowiedzUsuńRobiłam w tamtym roku :) W tym roku już chyba nie mam miejsca w puszkach, by je zrobić :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Znikają błyskawicznie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńrobiłam, robiłam- są cudowne! :)
OdpowiedzUsuńoo.. i taki lukier choć raz chciałabym uzyskać.. :D
Śliczne, tak apetycznie wyglądają polane lukrem. Z pewnością warto je upiec :)
OdpowiedzUsuńZbieram się z zamiarem ich upieczenia... może w weekend :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty! :)
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie! Piękne!
OdpowiedzUsuńCudowne :) Miałam piec w tym roku, ale szczerze mówiąc nie wiem czy się wyrobię, chyba że zrobię w styczniu :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam je!!!
OdpowiedzUsuńfajny przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam je w planach na ten weekend :) Nie próbowałam ale wyglądają bosko !
OdpowiedzUsuń