czwartek, 11 grudnia 2014

Pity meksykańskie

Pity po meksykańsku

Mexican pitas, for English scroll down


Pamiętacie domowe chlebki pita i salsę meksykańską? Dzisiaj przyszedł czas na przedstawienie Wam całego przepisu, do którego ich używałam. Pity po meksykańsku w naprawdę dużej porcji. Jest to świetna alternatywa na przykład na kolację w większej liczbie osób, mięso i sos starczy na naprawdę dużo ludzi, a resztę dodatków zawsze można zwiększyć, choć te podane w przepisie spokojnie wystarczą na mniej więcej 6 do 8 osób, zależy jakimi głodomorami są Wasi znajomi. 
Pity są po brzegi wypchane wspaniałymi składnikami, które bardzo dobrze do siebie pasują. Mięso jest rozpływające się w ustach, sos orzeźwiający i pikantny a dodatki równoważą wszystko. Jest przy tym trochę roboty, ale naprawdę warto, smak wynagrodzi Wam pracę; )

Pity meksykańskie
6- 8 porcji

składniki na mięso:
- 1.5 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
- 1 czerwona cebula
- 1 pomarańcza
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka oregano
- 500 ml wody

Piekarnik nagrzać do 150 stopni- grzanie góra- dół.
Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok, wszystko odstawić razem ze skorkami. Cebulę obrać i przekroić na pół.
Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu i pokroić w kostkę, dodać do naczynia żaroodpornego i włożyć wszystkie pozostałe składniki.
Garnek przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika- piec ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, sok zlać do innego garnka, natomiast mięso przełożyć na talerz. Sok gotować ok 30 minut aż lekko się zredukuje, mięso natomiast porozdzierać widelcem lub rekami na mniejsze kawałeczki. 
Piekarnik nagrzać do 240 stopni z funkcją grilla, jeśli nie ma to grzanie góra- dół.
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia i mięso, całość polać zredukowanym sokiem i wstawić do piekarnika na najwyższą półkę, piec ok 5- 1- minut do zrumienienia i chrupkości.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, następnie oddziel od pozostałego płynu.

pozostałe składniki:
- domowe chlebki pita ( z tego przepisu, należy podwoić przepis)
- salsa meksykańska- przepis tutaj
- 1- 2 awokado
- 2 limonki
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- sałata rzymska
- 1- 2 cebule czerwone

Awokado pokroić na plasterki, cebulę w piórka, limonki w ósemki. Do dużej miski przełożyć wszystkie dodatki< awokado, kukurydzę, fasolę, sałatę, cebulę i limonki>. Pity rozkroić. Do chlebków nakładać dodatki wedle upodobań.
Smacznego!

Mexican pitas
6- 8 portions

ingredients for meat:
- 1.5 kg pork ham
- 2 teaspoons salt
- 1 teaspoon hot smoked paprika
- 1 red onion
- 1 orange
- juice of 1/2 lime
- 1 teaspoon ground cumin
- 2 bay leaves
- 1 teaspoon dried oregano
- 500 ml water

Preheat oven to 150 C.
Cut orange in half and swueeze the juice, set aside. Don't throw the peel! Cut onion in half and set aside.
Remove fat and membranę from the meat and cut into cubes, add to the cast iron pan and add all ingredients, also orange peel, orange juice and onion.
Cover pan with a lid and take into the preheated oven, bake approx 2 hours until tender. Remove from the oven and pour juice to the sauce pan. Heat sauce pan over medium heat and cook approx. 30 minutes to lightly reduced Transfer meat onto the baking sheet lined with parchent papaer and sherd with two forks or figners.
Meanwhile preheat oven to 240 C- the grill option.
Pour reduced juice onto the meat and take into the oven on the top rack. Grill until crispy, about 5- 10 minutes.
Remove meat from the oven and let cool, then divide from remaining juice.

remaining ingredients:
- homemade pita breads- recipe here, you have to double ingredients
- mexican salsa- recipe here
-  1- 2 avocados
- one can  kidney beans
- 1 small can corn
- Riman lettuce
- 1- 2 red onions

Slice avocados and onion, cut lime into eights. Add kidney, corn, lettuce, avocados, onion and limes into the big serving dish. Cut pitas, but not entirely, add to the basket. Add desired ingredients into pitas, pour with salsa and eat;)
Enjoy!





14 komentarzy:

  1. Czy to Twoja propozycja na wigilijny stół? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy w grudniu nie mogę dodać przepisu niezwiązanego ze świętami? Jak chcesz to proszę bardzo, meksykańska wigilia czeka:)

      Usuń
    2. Mi się podoba, że to nie jest komercyjne danie świąteczne:)
      Pozdrawiam,
      https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

      Usuń
  2. Jak ja lubię takie miekkie, rozpadające się mięso, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, taki zdrowy, domowy fast food :) Chętnie przyszłabym na spotkanie, na którym zaserwowałabyś takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty to wiesz jak narobić człowiekowi apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mógłbym jeść takie codziennie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam nikogo, kto nie lubi takiej potrawy, dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i bardzo dobrze, że inna propozycja niż wigilijna :) Taką kolację uszcześliwisz każdego mięsożercę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo, bardzo kolorowe danie, lubie takie dania, bo jemy również oczami swymi :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie kolory, wypchane pity :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...