Piernik staropolski- etap II
Old Polish maturing gingerbread, first step, for English scroll down
No i nadszedł czas na pieczenie! Tak tak- dzisiaj albo jutro najlepiej upiec blaty, a w kolejnych dokończyć piernik, przekładając go nadzieniem i dekorując polewą.
Ja z racji tego, że zrobiłam ten piernik dla Was ciut wcześniej, abyście i Wy mogli zdążyć z nim do Świąt, nie mogłam się oprzeć, żeby go już nie spróbować. Jest przepyszny, zdecydowanie najlepszy piernik, jaki jadłam i absolutnie warto na niego poczekać i trochę się z nim natrudzić, bo smak wynagrodzi Wam wszystko. Poza tym nadzienie w postaci powideł śliwkowych i kremu orzechowego świetnie pasuje do korzennych, grubych blatów piernika. Wszystko tworzy kompozycję, której nie da się oprzeć. Jeśli w tym roku nie daliście rady upiec piernika staropolskiego, zdecydowanie zachęcam Was do tego za rok! Nie pożałujecie; )
Piernik staropolski
2 pierniki
składniki na piernik i nadzienie
- dojrzałe ciasto z tego przepisu
- 250 g powideł śliwkowych
składniki na krem orzechowy:
- 250 g orzechów włoskich
- 125 g cukru pudru
- 125 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki na polewę:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- duża garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Piernik należy upiec ok 19- 20 grudnia.
Piernik należy upiec ok 19- 20 grudnia.
Ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić, będzie wtedy trochę łatwiej wyjąć go z miski.
Piekarnik nastawić na 160 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto
podzielić na 3 równe części, następnie wałkować każdą z nich po kolei
na prostokąt o wymiarach 30x 22 cm ( wymiar blaszki do pieczenia) albo
pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia albo podsypując blat mąką-
ja wybrałam drugą metodę. Każdy blat piec ok 20- 25 minut do suchego
patyczka, po czym ostudzić na kratce. Następnie położyć jeden na drugim, pomiędzy umieszczając papier do pieczenia, zawinąć szczelnie w folię aluminiową, obciążyć ciężką książką, odstawić w chłodne miejsce i poczekać do 22 grudnia.
Piernik należy wypełnić nadzieniem 22 grudnia.
Piernik należy wypełnić nadzieniem 22 grudnia.
Orzechy zmielić, jak najdrobniej w blenderze, po czym dodać cukier puder i nadal ucierać do jeszcze drobniejszego zmielenia orzechów. Następnie wyjąć masę i przełożyć do miski.
Kremówkę zagotować z ekstraktem, następnie dodać do masy orzechowej i miksować do uzyskania gęstej konsystencji. W miarę ucierania masa będzie stawała się coraz chłodniejsza i gęstsza.
Powidła podgrzać w garnuszku, aż staną się cieplejsze.
Pierwszy placek położyć na blacie kuchennym i posmarować powidłami, położyć na niego drugi placek i posmarować kremem orzechowym. Następnie położyć trzeci placek. Tak przygotowany piernik zawinąć ponownie szczelnie w folę aluminiową, obciążyć ciężką książką i odstawić w chłodne miejsc na noc.
Piernik należy dekorować polewą 23 grudnia.
Gotowy piernik obciąć z wszystkich stron, aby boki były równe. Następnie przekroić go na pół wzdłuż dłuższego boku, uzyskując dwa długie pierniki.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej tylko do rozpuszczenia się składników. Chwilę poczekać aż się ostudzi i udekorować pierniki. Na wierzch posypać orzechy.
Piernik można przechowywać szczelnie zamknięty lodówce.
Smacznego!
ps. Piernik fantastycznie się mrozi. Jeśli wiecie, że nie zjecie całego piernika w Święta jeden można udekorować polewą i zostawić na Święta, drugi bez polewy można zamrozić, należy jedynie szczelnie owinąć piernik w folię spożywczą i aluminiową i zamrozić.
Pierwszy placek położyć na blacie kuchennym i posmarować powidłami, położyć na niego drugi placek i posmarować kremem orzechowym. Następnie położyć trzeci placek. Tak przygotowany piernik zawinąć ponownie szczelnie w folę aluminiową, obciążyć ciężką książką i odstawić w chłodne miejsc na noc.
Piernik należy dekorować polewą 23 grudnia.
Gotowy piernik obciąć z wszystkich stron, aby boki były równe. Następnie przekroić go na pół wzdłuż dłuższego boku, uzyskując dwa długie pierniki.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej tylko do rozpuszczenia się składników. Chwilę poczekać aż się ostudzi i udekorować pierniki. Na wierzch posypać orzechy.
Piernik można przechowywać szczelnie zamknięty lodówce.
Smacznego!
ps. Piernik fantastycznie się mrozi. Jeśli wiecie, że nie zjecie całego piernika w Święta jeden można udekorować polewą i zostawić na Święta, drugi bez polewy można zamrozić, należy jedynie szczelnie owinąć piernik w folię spożywczą i aluminiową i zamrozić.
Smacznego!
Old Polish maturing gingerbread
2 big gingerbreads
ingredients for gingerbread and filling:
- ready matured gingerbread batter- look at this recipe
- 250 g plum jam
ingredients for walnut spread:
- 250 g walnuts
- 125 g icing sugar
- 125 ml heavy whipping cream
- 1 teaspoon vanilla extract
ingredients for glaze:
- 300 g dark chocolate
- 90 g butter
- big handful hazelnuts, crushed
Gingerbread must be baked approx. December 19- 20.
Take the batter out of the fridge and let warm.
Preheat oven to 160 C. Divide the batter into 3 parts, roll out each part into 30x 22 cm rectangle, best between two parchemnt papers. Each rectangle transfer into the form lined with parchemnt paper and put into the oven. Bake 20- 25 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool completely. Put gingerbreads on top of one another. Between gingerbreadsh should be parchent paper. Wrap everything with aluminium foil, weight with a book and set aside until December 22.
The gingerbread must be filled December 22.
In a blendr blend walnuts, add icing sugar and blend again. Put walnuts into the bowl and set aside.
In a sauce pan bring to boil heavy cream and vanilla extract. Remove from the heat and add walnuts, then mix to get thick consistance of the mass. During mixin, mass has changed constistance.
Heat a sauce pan over low heat and get warm.
Remove foil from the gingerbreads. Put first gingerbread layer and spread the plum jam over the top. Put secon gingerbread layer, then spread walnuts cream over the top. Put the last gingerbread layer, press lightly, cover with aluminium foil, weight with heavy book and set aside in the cold place overnight.
Gingerbread must be decorated December 23.
Remove foil from the cake, trim all edges to get nice and even sides. Next cut gingerbread in half longwise.
Melt chocolate with butter in a bath water just to dissolve ingredients. Remove from the water bat and let cool for a second. Spread chocolate over the top and edges of the gingerbreads, top with hazelnuts and set aside to firm chocolate.
Enjoy!
PS. You can freeze gingerbreads, but without chocolate and hazelnuts. You have to wrap gingerbread with aluminium foil and take into the freezer. When you want eat gingerbread you should remove it from the freezer, set aside to completely defrost. Next melt chocolate with butter and decorate gingerbreads.
źródło przepisu: klik klik
Old Polish maturing gingerbread
2 big gingerbreads
ingredients for gingerbread and filling:
- ready matured gingerbread batter- look at this recipe
- 250 g plum jam
ingredients for walnut spread:
- 250 g walnuts
- 125 g icing sugar
- 125 ml heavy whipping cream
- 1 teaspoon vanilla extract
ingredients for glaze:
- 300 g dark chocolate
- 90 g butter
- big handful hazelnuts, crushed
Gingerbread must be baked approx. December 19- 20.
Take the batter out of the fridge and let warm.
Preheat oven to 160 C. Divide the batter into 3 parts, roll out each part into 30x 22 cm rectangle, best between two parchemnt papers. Each rectangle transfer into the form lined with parchemnt paper and put into the oven. Bake 20- 25 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool completely. Put gingerbreads on top of one another. Between gingerbreadsh should be parchent paper. Wrap everything with aluminium foil, weight with a book and set aside until December 22.
The gingerbread must be filled December 22.
In a blendr blend walnuts, add icing sugar and blend again. Put walnuts into the bowl and set aside.
In a sauce pan bring to boil heavy cream and vanilla extract. Remove from the heat and add walnuts, then mix to get thick consistance of the mass. During mixin, mass has changed constistance.
Heat a sauce pan over low heat and get warm.
Remove foil from the gingerbreads. Put first gingerbread layer and spread the plum jam over the top. Put secon gingerbread layer, then spread walnuts cream over the top. Put the last gingerbread layer, press lightly, cover with aluminium foil, weight with heavy book and set aside in the cold place overnight.
Gingerbread must be decorated December 23.
Remove foil from the cake, trim all edges to get nice and even sides. Next cut gingerbread in half longwise.
Melt chocolate with butter in a bath water just to dissolve ingredients. Remove from the water bat and let cool for a second. Spread chocolate over the top and edges of the gingerbreads, top with hazelnuts and set aside to firm chocolate.
Enjoy!
PS. You can freeze gingerbreads, but without chocolate and hazelnuts. You have to wrap gingerbread with aluminium foil and take into the freezer. When you want eat gingerbread you should remove it from the freezer, set aside to completely defrost. Next melt chocolate with butter and decorate gingerbreads.
źródło przepisu: klik klik
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajne masz te zdjęcia ^^
OdpowiedzUsuńWow, ale Ci pięknie wyszedł :) Połączenie powideł śliwkowych i kremu orzechowego brzmi niezwykle apetycznie :) P.s. Ale fajne tło masz na zdjęciach krojenia piernika, chodzi o to z tyłu :)
OdpowiedzUsuńPiernik staropolski jest królem wśród pierników :D Twój, wygląda naprawdę bardzo pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :) Fajny pomysł z tym kremem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńWyszedł przepiękny :) W przyszłym roku też muszę się na niego skusić :)
OdpowiedzUsuńo, wow! (zauważyłam, że za każdym razem tak reaguję jak tu wchodzę :D) wyszedł Ci perfekcyjnie! moje zeszłoroczne mogą się schować.
OdpowiedzUsuńjak zwykle bombowo... <3
OdpowiedzUsuńwygląda jak z obrazka!
Wow! Jestem pod wielkim wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńJaki wysoki! :) Wygląda naprawdę idealnie :)
OdpowiedzUsuńo łał - wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńależ artystyczny piernik <3 :)
OdpowiedzUsuńWow, Twój piernik wygląda po prostu obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńGenialnie Ci wyszedł i naprawdę godny mistrza!
Idealny!!!
OdpowiedzUsuńCudowny, zazdroszczę takiej cierpliwości :-)
OdpowiedzUsuńahh mistrzostwo :) w tym roku już nie zdążę ale za rok podejmę wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt !!!
Chłodne miejsce - może być balkon gdzie temp wynosi ok 5*C? W mieszkaniu mam ponad 20*C i obawiam się, że po przełożeniu może coś się popsuć. A po oblaniu polewą nadal konieczne jest trzymanie w chłodnym miejscu czy wystarczy owinięcie folią i schowanie do szafki?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź i WESOŁYCH ŚWIĄT!!!! :)
Możesz go trzymać w mieszkaniu po przełożeniu, byle nie obok kaloryfera;) Jeśli chodzi o trzymanie go po oblaniu czekoladą- owiń go w folię, kiedy czekolada zastygnie i odłóż na blat. Ja trzymałam swój w lodówce, żeby mieć pewność, że wszystko ładnie się zestali:)
UsuńPozdrawiam!