Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami
Buckwheat sourdough bread with raisins, for English scroll down
Przedstawiam Wam faworyta mojej mamy. To właśnie ona była tym chlebem zachwycona, choć dla mnie też jest jednym z najlepszych, jakie zrobiłam. Zjadłyśmy go w dwa dni, taki był dobry.
Przyznam szczerze nie miałam bladego pojęcia czy ten chleb mi wyjdzie, ponieważ nie byłam zbyt dobrze zaznajomiona z mąką gryczaną. Słyszałam, że podobno jest bardzo sympatyczna w obsłudze, jednak nie miałam jakoś okazji jeszcze z niej korzystać. I to był błąd, bo mąka gryczana jest fantastyczna! Jest bardzo prosta w użytkowaniu, a jej dodatek wzmacnia charakter i smak dania.
Tak było z tym chlebek, choć należy do gatunku moich ulubionych- mokrych i ciężkich, więc, jak tylko go ukroiłam, wiedziałam, że będzie mi smakował; )
Polecam Wam go serdecznie, moja mama zresztą też: )
Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami
keksówka o dł. 26 cm
składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g letniej wody
- 200 g aktywnego zakwasu dokarmionego 10- 12 godzin wcześniej
- 10 g soli
- 70 g rodzynek
Suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać zakwas, wodę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia, dodać rodzynki i wymieszać jeszcze raz.
Keksówkę natłuścić olejem i wysypać otrębami żytnimi. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- u mnie trwało to 4.5 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 210 stopni- grzanie góra- dół.
Gotowy bochenek umieścić w nagrzanym piekarniku i piec ok godziny. Po tym czasie chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Polecam przeczekać z krojeniem do następnego dnia, wtedy miąższ się ustabilizuje i chleb będzie jeszcze smaczniejszy.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Buckwheat sourdough bread with raisins
26 cm loaf pan
ingredients:
- 200 g buckwheat flour
- 100 g bread flour
- 300 g lukewarm water
- 200 g active rye sourdough starter
- 10 g salt
- 70 g raisins
Butter and sprinkle loaf pan with brans, set aside.
Combine all dry ingredients in a bowl, add sourdough starter, water and stir to combine. Add raisins and stir again. Pour dough into the prepared pan, even with wet spoon, cover with plastic foil and set aside to rise, approx 4- 5 hours. Dough shoul rise to the edges off the pan.
Meanwhile preheat oven to 210 C.
Put risen bread into the preheated oven and bake approx. 1 hour. Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about makin homemade breads you can find here.
Enjoy!
Buckwheat sourdough bread with raisins
26 cm loaf pan
ingredients:
- 200 g buckwheat flour
- 100 g bread flour
- 300 g lukewarm water
- 200 g active rye sourdough starter
- 10 g salt
- 70 g raisins
Butter and sprinkle loaf pan with brans, set aside.
Combine all dry ingredients in a bowl, add sourdough starter, water and stir to combine. Add raisins and stir again. Pour dough into the prepared pan, even with wet spoon, cover with plastic foil and set aside to rise, approx 4- 5 hours. Dough shoul rise to the edges off the pan.
Meanwhile preheat oven to 210 C.
Put risen bread into the preheated oven and bake approx. 1 hour. Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about makin homemade breads you can find here.
Enjoy!
My też lubimy takie właśnie chleby :) Z rodzynkami wygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle u Ciebie kolejny pyszny chlebek :) Po Twoim opisie jestem bardzo zachęcona :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Uwielbiam chleby ze słodkim akcentem ;)
OdpowiedzUsuńprzepis wypróbuje i dam znać jak smakował chlebek :)))
OdpowiedzUsuńCzekam na relację w takim razie; 0)
Usuńchlebek genialny :) już żałuje że zrobiłam tylko jeden :) na pewno pojawi się u mnie na blogu. Gratuluje przepisu :)
UsuńBardzo się cieszę, że ci smakował i czekam na wpis!: ))
Usuńzakwasu niestety nie mam, ale gdybym miała już by czekał na wypiek :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym taki chlebek na kolację! Robiłam kiedyś z mąki gryczanej ciasto marchewkowe - też pycha :)
OdpowiedzUsuńJestem na etapie produkcji zakwasu, kiedy tylko będzie godny dodania, biorę się za takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńRodzynki? O fu! Wyjmuj je :P
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :D
Usuńhaha, dołączam się do postulatu :P
UsuńA ja lubię chleb z rodzynkami! Wiem bez próbowania, że ten chleb na pewno by mi posmakował! Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńMuszę się przemóc i upiec kiedyś chleb! Chociaż zakwas mnie przeraża :(
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Świetny pomysł na chleb :) Piękny ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńMąka gryczana jest wspaniała, bez niej nie ma u mnie pieczenia <3 już niedługo będę kombinować z jakimś chlebem, tylko wolałabym zmajstrować coś bezglutenowego, żebym mogła się bezkarnie napchać...:D
OdpowiedzUsuńWcale mnie nie dziwi, że został ten chleb tak uwielbiony przez Twoją mamę 🙂 Jest rewelacyjny w smaku 😍
OdpowiedzUsuń