piątek, 27 marca 2015

Pasztet z soczewicy i ciecierzycy

Pasztet z soczewicy i ciecierzycy


Lentil and chickpea loaf, for English scroll down


Czy na Wielkanoc robicie pasztety? Mnie robienie takiego domowego kojarzy się własnie z Wielkanocą. Właściwie nie wiem, czy to poprawne skojarzenie, może bardziej powinno mi się kojarzyć z Bożym Narodzeniem, jednak u mnie w domu już od jakiegoś czasu zawsze na Wielkanoc jest pasztet, różnego rodzaju i te mięsne i te warzywne, które osobiście uwielbiam. Ten, który mam dla Was dzisiaj jest nieco delikatniejszy w smaku od poprzedniego- z samej soczewicy, jednak ten zawiera składnik, który ostatnio pokochałam jeszcze bardziej, mianowicie ciecierzycę. Ilość składników użytych w przepisie może trochę przytłoczyć, jednak większość z nich to przyprawy, które nadają tego charakterystycznego smaku: )
Moja znajoma ze studiów będzie zapewne przerażona tym przepisem, ostatnio bowiem opowiadała nam, jak bardzo nienawidzi pasztetu i, jak nawet słowo pasztet przyprawia ją o gęsią skórkę; D A.- pozdrawiam Cię serdecznie i pamiętaj od pasztetów warzywnych zaczynamy terapię; D

Pasztet z soczewicy i ciecierzycy
keksówka o średnicy 26 cm

składniki:
- 150 g czerwonej soczewicy
- 350 ml wody
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy

- puszka ciecierzycy
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki migdałowej bądź kukurydzianej lub zwykłej pszennej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru- tyle, co czosnku
- garść natki pietruszki
- garść całych migdałów- blanszowanych i lekko posiekanych
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1  łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 papryki wędzonej ostrej
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki sumaku
- sól, pieprz
- garść natki pietruszki
- pestki dyni na wierzch

Wodę zagotować razem z liściem laurowym i zielem angielskim, kiedy będzie bulgotać wrzucić soczewicę i gotować do całkowitego wchłonięcia wody i miękkości- soczewica może się lekko rozgotować, nawet lepiej.
Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić pietruszkę, marchewkę i smażyć do miękkości- ok 5-7 minut.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Kozieradkę zmiażdżyć w moździerzu razem z nasionami kolendry.
Do miski wrzucić ciecierzycę, ugotowaną soczewicę, zawartość patelni oraz wszystkie pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać masę do formy i ugnieść wilgotnymi dłońmi. Na wierzch rozsypać pestki dyni. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut aż pasztet zrobi się zwarty.
Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudzić, po czym wsadzić do lodówki najlepiej na dobrych parę godzin, aby mógł się odpowiednio zestalić.
Smacznego!

Lentil and chickpea loaf
26 cm loaf pan

ingredients:
- 150 g red lentil
- 350 g water
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices

- 1 can chickpea, drained
- 3 eggs
- 1 tablespoon almond flour (could be corn or all purpose)
- 1 tablespoon all purpose flour
- 2 carrots
- 1 parsley root
- 2 onions
- 1 garlic clove
- piece of fresh ginger
- 1 handful browned and chopped almonds
- 1/2 teaspoon fenugreek seeds
- 1/2 teaspoon coriander seeds
- 1 teaspoon dry oregano
- 1/2 teaspoon hot smoked paprika
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon sumac
- pinch of cardamon
- salt and pepper to taste
- 1 handful parsley
- 1 handluf pumpkin seeds

In a bowl combine water, allspices and bay leaf, season with salt and bring to a boil. Add lentil and cook unntil absorb all water and tender
Peel carrots and parsley root and coarsely grate. Finely dice onions, garlic and ginger.
Heat a frying pan with olive oil over medium heat. Add onions and fry until glassy, add garlic and ginger, fry for 1 minute. Add grated veggies and cook until tender- about 5- 7 minutes.
Preheat oven to 180 C degrees.
Crush the fenugreek and coriander seeds in a mortar,
In the bowl combine cooked lentil, frying pan veggies and all remaining ingredients and spices, mix to combine. Butter the loaf pan and sprinke with bread crumbs. Put the loaf mass into the prepared loaf pan, even with a spoon, sprinkle with pumpkin seeds and press lighlty. Put into the preheated oven and bake 50 minutes to firm. Remove from the oven and set aside to cool completely. Take into a fridge overnight. Nex day carefully turn out from the pan and serve.
Enjoy!






14 komentarzy:

  1. Powiem Ci, że u mnie w domu robi się pasztetową: z kaszy i podrobów..
    nikt jakoś nigdy nie wykazywał entuzjazmu, gdy chciałam zrobić pieczony pasztet warzywny, czy to mięsny i w końcu zabili moje ambicje.. :D
    Może w tym roku uda mi się ich namóiwć? :)

    Wygląda cudownie: zwarty, napakowany pysznościami.. no i ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma piękną strukturę i ten kolor taki wyrazisty...muszę zrobić wciąż czując smak Twojego pasztetu z zielonej soczewicy,który mi bardzo smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie rządzi na święta pasztet drobiowy. Kiedyś spróbowałam takiego pasztetu warzywnego i o wiele bardziej mi smakował :)
    Także smaka narobiłaś swoim wypiekiem i chyba w końcu muszę sama taki przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten pasztet to coś wspaniałego, właśnie wyobraziłam sobie jego smak i na pewno to propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bogaty w pyszne składniki, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak pasztet z strączków! <3 uwielbiam, przede wszystkim te z soczewicą :) Twój wyszedł świetnie, w ogóle cudownie wygląda, ma świetny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiem, ze pyszny, bo robiłam kiedyś podobny :)
    pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwieliam soczewicę i pasztety, więc jest to dla mnie świetne połączenie. Jak tylko uda mi się znaleźć wolną chwilę, to spróbuję zmajstrować takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały, nie mogłabym się oprzeć :) U nas pasztety pieczone są i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :) Zresztą często robione są też bez okazji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie :) I te pestki dyni na wierzchu. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten pasztet wygląda jak najpyszniejszy słony deser świata:D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...