Naleśniki gryczane z pomidorkami koktajlowymi, fetą, granatem i jogurtowym sosem curry
Buckwheat crepes with cherry tomatoes, feta cheese, pomegranate and curry yogurt sauce, for English scroll down
To był obiad z cyklu tych, które robi się na już i tylko ze składników, które ma się akurat w domu. Miałam ochotę na naleśniki, ale akurat wtedy bardziej przemawiała do mnie ich słona niż słodka wersja. Naleśniki gryczane sprawdziły się tutaj w 100%. Jestem nimi ogólnie rzecz biorąc zachwycona, są banalnie proste w zrobieniu, dobrze się smażą i są bardzo smaczne, w ogóle mąka gryczana jest bardzo smaczna i, co najważniejsze jest naprawdę prosta w obsłudze, więc nie robi żadnych problemów. Ja i moja mama zajadałyśmy się ze smakiem tymi naleśnikami, był to obiad akurat na ten dzień, niezbyt ciężki, przyjemny i szybki w zrobieniu, oby więcej takich obiadów!: )
Naleśniki gryczane z pomidorkami koktajlowymi, fetą, granatem i jogurtowym sosem curry
9 mniejszych naleśników mieszczących się do reki
składniki na naleśniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 400 g mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz, odrobina papryki wędzonej ostrej do smaku
Jajko i mleko połączyć ze sobą, dodać do mąki, przypraw i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Placki można smażyć od razu, smażą się błyskawicznie, więc uważajcie na nie, bo chwila nieuwagi i mogą się przypalić.
składniki na sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/4- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry w zależności, jak ostry sos chcecie. Moja pasta curry jest bardzo ostra i wystarczyła 1/4 łyżeczki
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.
składniki na wypełnienie:.
- 250 g pomidorków koktajlowych
- paczka roszponki
- spory kawałek fety- ok 70 g
- duża garść orzeszków ziemnych i pestek granatu
- natka pietruszki do posypania
Pomidorki przekroić na pół, fetę pokruszyć na kawałki. Na naleśnik ułożyć garść roszponki, trochę pomidorków, fetę, obsypać wszystko orzeszkami, granatem i natką. Polać sosem i podawać.
Smacznego!
Buckwheat crepes with cherry tomatoes, feta cheese, pomegranate and curry yogurt sauce
9 small crepes
ingredients for batter:
- 150 g buckwheat flour
- 400 ml milk
- 1 egg
- salt, pepper and hot smoked paprika to taste.
In a bowl combine egg with milk, add flour and spices. Stir to combine. Heat non stick frying pan with 1 teaspoon olive oil over medium heat. Add 2- 3 tablespoons batter and fry until golden brown on each side. Crepes are frying really quickly. so don;t burn it!
ingredients for sauce:
- 200 g plain yogurt
- 1/2 teaspoon red curry paste
Combine all ingredients and set aside.
Remaining ingredients:
- 250 g cherry tomatoes, cut in half
- 1 bag lamb's lettuce
- big piece of feta cheese- about 70 g
- 1 big handful peanuts and pomegranate seeds
- parsley to sprinke
Crush feta cheese. Put lamb's lettuce onto the crepes, next add cherry tomatoes, feta cheese and sprinkle with peanuts, pomegranate and parsley. At the end pour with 1 tablespoon sauce and serve.
Enjoy!
Buckwheat crepes with cherry tomatoes, feta cheese, pomegranate and curry yogurt sauce
9 small crepes
ingredients for batter:
- 150 g buckwheat flour
- 400 ml milk
- 1 egg
- salt, pepper and hot smoked paprika to taste.
In a bowl combine egg with milk, add flour and spices. Stir to combine. Heat non stick frying pan with 1 teaspoon olive oil over medium heat. Add 2- 3 tablespoons batter and fry until golden brown on each side. Crepes are frying really quickly. so don;t burn it!
ingredients for sauce:
- 200 g plain yogurt
- 1/2 teaspoon red curry paste
Combine all ingredients and set aside.
Remaining ingredients:
- 250 g cherry tomatoes, cut in half
- 1 bag lamb's lettuce
- big piece of feta cheese- about 70 g
- 1 big handful peanuts and pomegranate seeds
- parsley to sprinke
Crush feta cheese. Put lamb's lettuce onto the crepes, next add cherry tomatoes, feta cheese and sprinkle with peanuts, pomegranate and parsley. At the end pour with 1 tablespoon sauce and serve.
Enjoy!
jakie cudne! aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i do tego takie cudowne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia :)
No właśnie, jakby tak następnym razem zrobić sobie gryczane...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wytrawne naleśniki, mój Mąż to w sumie tych na słodko nawet nie akceptuje. Twoje wyglądają prześlicznie, są takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńApetycznie i kolorowo. Lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńakurat gryczane uwielbiam na słodko i na słono! pięknie je podałaś, już wyobrażam sobie wegańską wersję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają na dośc kruche, ale to nadzienie.. jej, muszę się skusić na taką wersję, omnomn!
OdpowiedzUsuńDosłownie naleśnik obfitości! :)
OdpowiedzUsuńCudne te Twoje naleśniki! :)
OdpowiedzUsuńJak one smakowicie wyglądają :) Robię dla nas naleśniki gryczane ale nigdy ich tak pysznie nie nadziałam !
OdpowiedzUsuńjakie kolory! cudnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda cudownie, poczułam wiosnę :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie więc pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAż chce się spróbować! Świetnie wyglądają i jeszcze nadzienie, bardzo wiosennie :)
OdpowiedzUsuńMam mąkę gryczaną i apetyt na naleśniki. Przygotuję sobie takie na kolację ;) z dodatków chyba wezmę awokado, granat i jakiś serek. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam naleśniki gryczane, z avocado i jajkiem sadzonym i muszę potwierdzić, że to super wynalazek, teraz się do słodkiej wersji przymierzam
OdpowiedzUsuńJakbym patrzyła na swój talerz! Chociaż... no dobra, nie zawsze mam tak bogato, ale staram się :D Wcinam bez przerwy gryczane naleśniki, moim zdaniem smakują świetnie zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńIleż tu pyszności:)
OdpowiedzUsuń