Cynamonowa babka serowa
Cinnamon swirl cheese bundt cake, for English scroll down
Totalny zachwyt. Oczywiście powodów jest kilka, po pierwsze cynamon, ale to raczej nie dziwi. Po drugie, cudowna wilgotna struktura. Po trzecie, fantastyczny, słodki smak, przypominający cinnamon rolls. Mam wymieniać dalej? Chyba nie trzeba.
Upiekłam tą babkę dosyć spontanicznie, musiałam wykorzystać twaróg, który zalegał w lodówce, a ponadto miałam ochotę na coś ultra cynamonowego. Poza tym testowałam przepisy na święta i muszę Wam powiedzieć, że ta babka na pewno zagości u mnie na stole. Wszyscy byli nią zachwyceni, więc nie mam wyboru, muszę ją ponownie upiec; )
Cynamonowa babka serowa
forma na babkę z kominem, 22 cm
składniki na wypełnienie:
- 30 g roztopionego masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Cynamon połączyć z cukrem, wymieszać i odstawić.
składniki na ciasto:
- 250 g twarogu (w kostce, niezmielonego!)
- 60 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 80 g jogurtu naturalnego
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Twaróg rozgnieść dobrze widelcem, po czym połączyć z cukrem, masłem, jogurtem i wanilią na gładką i jednolitą masę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i dodać do masy serowej. Zagnieść ciasto na omączonym blacie, po czym rozwałkować na długi prostokąt o wymiarach ok 30- 45 cm. Ciasto będzie delikatne, jednak jeśli dobrze posypiecie mąką powierzchnię do wałkowania i sam wałek, nie będzie z tym problemu.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto wysmarować roztopionym masłem, po czym rozsypać cukier z cynamonem po całej powierzchni, zostawiając ok 1 cm wolnego od nadzienia miejsca na brzegach ciasta. Zostawić również trochę cukru do obsypania wierzchu. Następnie ciasto zrolować dłuższym bokiem, po czym ostrym nożem pokroić na ok 2- 3 centymetrowe plastry.
Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Do formy nakładać plastry ciasta, pierwszą warstwę poprzecznie, parę plastrów ułożyć pionowo na bokach formy, aby było widać zrolowane nadzienie. Resztę plastrów ułożyć poprzecznie w środku, aby zapełnić formę. Pozostałym cukrem posypać wierzch i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25- 30 minut do suchego patyczka, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.
składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2- 4 łyżki mleka
Cukier połączyć z odpowiednią ilością mleka, w zależności od tego, jak gęsty lukier chcecie. Ja swój lukier miałam dosyć płynny, chciałam, aby wsiąknął w babkę; )
Smacznego!
Cinnamon swirl cheese bundt cake
23 cm bundt pan
ingredients for filling;
- 30 g melted butter
- 200 g light brown sugar
- 2 teaspoons cinnamon
Combine cinnamon and sugar, set aside.
ingredients for cake:
- 250 g farmer's cheese (cubed, not ground!)
- 60 g melted butter
- 80 g sugar
- 80 g plain yogurt
- 260 g all purpose flour
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon vanilla extract
Crush farmer's cheese with a fork and mix with yogurt, butter and sugar to a smooth paste. Sift flour with baking powder and baking soda, add to the cheese paste and mix to combine. Transfer the dough onto well floured surface and roll out into a big rectalnge (30x 45 cm).
Preheat oven to 200 C degrees. Butter the bundt form and sprinke with bread crumbs.
Grease dough with butter (30 g)and sprinke with 3/ 4 cinnamon filling. Roll up longwise to big roll. Cut crosswise to 2- 3 cm rolls. Put several rolls crosswise on the bottom of the pan, next put rolls vertical into the edges of the form. Remaining rolls put into the pan to fill the form. Sprinkle the top with cinnamon filling and put into the oven, bake 25- 30 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool. Turn the cake out of the form and cool completely.
ingredients for icing
- 200 g icing sugar
- 2- 4 tablespoons milk
Mix milk and icing sugar to get a liquid but thick consistence. Pour icing over a cooled bundt cake.
Enjoy!
jest cynamon jest impreza! <3
OdpowiedzUsuńMoże i ja bym się o nią pokusiła? :)
Nie słyszałam o serowej babce wielkanocnej:)wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się połączenie twarogu, wiec ją wypróbuję, może nawet dziś :)
OdpowiedzUsuńbabka z serem, ciekawy pomysł! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńEfektownie się prezentuje - nawet nie trzeba żadnej polewy ;-) i smakuje na pewno pycha! ;-)
OdpowiedzUsuńCudo babka! :)
OdpowiedzUsuńto ciasto powinno znaleźć się w nagłówku Twojego bloga, pasuje idealnie! :D
OdpowiedzUsuńjeśli przez monitor potrafię wyczuć ten piękny zapach - to znak, że lepiej być nie może :)
Te 3 powody w zupełności mi wystarczą, cudna baba! :)
OdpowiedzUsuńTo jest coś zdecydowanie z "mojej" działki. Jak już sobie pozwalam na drożdżowe (którego bez glutenu piec się nie da) to takie z ogromną ilością cynamonu i najlepiej zakręcone <3 piękności, babka byłaby cała moja na świątecznym stole :D
OdpowiedzUsuńBaba jak marzenie ;D
OdpowiedzUsuńłał! zgadzam się ! Totalny zachwyt!
OdpowiedzUsuńFantastyczna babka :)
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale cynamonowa babka to musiała się tutaj pojawić :-)
OdpowiedzUsuńAz mi zapachniała przez ekran!
Wygląda obłędnie!! Aż mam wrażenie, że czuję ten zapach cynamonu :D
OdpowiedzUsuńO BOŻE - NIESAMOWITAAAAAA
OdpowiedzUsuńJest piękna :) Więcej słów nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo. Zrobić muszę!
OdpowiedzUsuńTo się nazywa kawał dobrej wielkanocnej baby! :D
OdpowiedzUsuńKupa tych babek wszędzie na blogach ale póki co Twoja mi się najbardziej podoba i powoduje największy ślinotok
OdpowiedzUsuńzrobilaaaam! pycha..yy tzn. nie wiem, tak przynajmniej wygląda. jutro to potwierdzę
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam: ))
Usuń