Granola kawowa
Coffee granola, for English scroll down
Kolejna propozycja granoli, która nigdy się nie nudzi. Powiedzmy sobie szczerze- możliwości jej skompletowania są chyba nieograniczone i to właśnie to jest w niej świetne. Masz ochotę na żurawinę i białą czekoladę? Proszę bardzo. Albo na kawę? Nie ma problemu: ) Po prostu wszystko wrzucasz do miski, mieszasz i pieczesz, ot cała wielka filozofia. A przynajmniej masz swoją, zdrową granolę, a nie upchaną wszystkimi ulepszaczami, które można znaleźć na opakowaniu kupnej.
Ja tym razem miałam ochotę na kawową wersję, bo kawa moi drodzy towarzyszy mi codziennie, parę razy dziennie nawet. Nie wyobrażam sobie życia bez kawy, już nie chodzi nawet o te jej właściwości pobudzające- i tak na mnie nie działa. Kawa jest po prostu smaczna i to właściwie dlatego ją piję, dla smaku.
Granola kawowa
1 słoik
składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2- 3 łyżki wody
- 150 g miodu
- 50 g pestek z dyni
- 70 g orzechów laskowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 białko
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Kawę zalać wrzącą wodą, odczekać aż się zaparzy i przecedzić, aby uzyskać samą esencję, bez fusów- ja swoją zrobiłam w kawiarce.
Płatki owsiane wymieszać z wszystkimi ziarnami, do miodu dodać kawę i połączyć ze sobą. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać, następnie dodać białko i ponownie wymieszać.
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypać granolę, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut bez mieszania. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 10 minut bez mieszania. Po tym czasie piec granolę jeszcze 20- 30 minut w zależności od chrupkości, jaką chcecie uzyskać, co 5- 7 minut mieszając całość, aby przypiekła się ze wszystkich stron.
Upieczoną granolę odstawić do ostudzenia, następnie przesypać do szczelnego słoika.
Smacznego!
Coffee granola
1 big jar
ingredients:
- 300 g rolled oats
- 1 tablespoon brewed coffee
- 2- 3 tablespoons hot water
- 150 g honey
- 50 g pumpkin seeds
- 70 g hazelnuts
- 1 tablespoon flax seeds
- 1 tablespoon sesame
- 1 egg white
Preheat oven to 180 C degrees.
Pour water into the coffe and brew 5 minutes. Drain the coffee essence to another bowl.
In the bowl combine all ingredients. Put granola over the baking sheet lined with parchent paper, even with hands and press to firm. Take into the preheated oven and bake 10 minutes without stirring. Reduce temperature to 160 C degrees and bake another 10 minutes without stirring. Continue baking and stir granola several times to bake evenly. Remove from the ovent and set aside to cool. Keep in a airtight jar.
Enjoy!
Coffee granola
1 big jar
ingredients:
- 300 g rolled oats
- 1 tablespoon brewed coffee
- 2- 3 tablespoons hot water
- 150 g honey
- 50 g pumpkin seeds
- 70 g hazelnuts
- 1 tablespoon flax seeds
- 1 tablespoon sesame
- 1 egg white
Preheat oven to 180 C degrees.
Pour water into the coffe and brew 5 minutes. Drain the coffee essence to another bowl.
In the bowl combine all ingredients. Put granola over the baking sheet lined with parchent paper, even with hands and press to firm. Take into the preheated oven and bake 10 minutes without stirring. Reduce temperature to 160 C degrees and bake another 10 minutes without stirring. Continue baking and stir granola several times to bake evenly. Remove from the ovent and set aside to cool. Keep in a airtight jar.
Enjoy!
uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia, są genialne! a granola kawowa wskakuje od razu na listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa granola, szczególnie, że ja ostatnio co rano sięgam po kefir. P.s. Bardzo podoba mi się to zdjęcie, na którym lejesz mleko do słoiczka :)
OdpowiedzUsuńwiesz, co ci powiem? Mnie kawa W OGÓLE nie pobudza, ale.. też nie wyobrażam sobie dnia bez jej smaku :)
OdpowiedzUsuńA dwa, jestem dziwna, ale lody kawowe, czekolady kawowe, desery kawowe.. to nie moja bajka.. jedynie tiramisu zjem, aczkolwiek też o jedynie lekkim kawowym zabarwieniu.. :O Nie wiem dlaczego kawa w deserach tak mi przeszkadza..
ale wyobraziłam sobie tą granolę, jak "puszcza" sok do ciepłego mleka, lub jogurtu.. i już wiem, że tutaj kawę bym pokochała! :)
P.S. Tak, to ta beza :)
Kawowa granola? Świetny pomysł. Moje domowe płatki już się kończą, więc chętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuńmoja moja moja, ja chcę!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę, ale o kawowej nawet nie pomyślałam! Genialne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, domowa granola jest najlepsza! Ja najbardziej lubię taką o smaku masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńO, kawowej jeszcze nie robiłem! Fajnie, wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola, a w dodatku kawowa jest idealną propozycją na zdrowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie dnia bez kawy :D Takiej granoli jeszcze nie jadła, ale na pewno bym ja pokochała :D
OdpowiedzUsuńooo! to coś zdecydowanie dla mnie. kawy pić ostatnio nie mogę, ale taki zamiennik bardzo by mnie ucieszył :))
OdpowiedzUsuńSmak jak smak, ale jaki ta granola musiała mieć zapach! :) Ja też jestem uzależniona od kawy i pijam ją głównie dla smaku (i zapachu :))
OdpowiedzUsuńDomową granolę uwielbiam w każdym smaku :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie :) ta będzie następna jaką zrobię :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia są pełne aromatu i smaku! U mnie granola to najczęstsza propozycja śniadaniowa:)
OdpowiedzUsuńmmniam! Te zdjęcia... PACHNĄ! ....
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! :) A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! :)
Szczegóły na moim blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
Coś dla prawdziwych kawoholików :)
OdpowiedzUsuńJa kawę lubię, ale bez szaleństw ;) Dużo bardziej wolę jej smak w deserach... Albo granoli :) Koniecznie muszę sobie taką przygotować :)
OdpowiedzUsuńpiękny ma kolor :) oj dawno nie robiłam....
OdpowiedzUsuńczy to bialko jest konieczne?czym je można zastapic?
OdpowiedzUsuńBiałko jest po to, aby związać granolę i, aby powstały tzw. "clusters", czyli gronka. Nie musisz go zastępować czymś, po prostu pomiń. Pamiętaj jednak, wtedy granola nie będzie taka zwarta, ale nie będzie to miało wspływu na smak: :)
UsuńPozdrawiam!