poniedziałek, 23 marca 2015

Granola kawowa

Granola kawowa

Coffee granola, for English scroll down


Kolejna propozycja granoli, która nigdy się nie nudzi. Powiedzmy sobie szczerze- możliwości jej skompletowania są chyba nieograniczone i to właśnie to jest w niej świetne. Masz ochotę na żurawinę i białą czekoladę? Proszę bardzo. Albo na kawę? Nie ma problemu: ) Po prostu wszystko wrzucasz do miski, mieszasz i pieczesz, ot cała wielka filozofia. A przynajmniej masz swoją, zdrową granolę, a nie upchaną wszystkimi ulepszaczami, które można znaleźć na opakowaniu kupnej. 
Ja tym razem miałam ochotę na kawową wersję, bo kawa moi drodzy towarzyszy mi codziennie, parę razy dziennie nawet. Nie wyobrażam sobie życia bez kawy, już nie chodzi nawet o te jej właściwości pobudzające- i tak na mnie nie działa. Kawa jest po prostu smaczna i to właściwie dlatego ją piję, dla smaku.

Granola kawowa
1 słoik

składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2- 3 łyżki wody
- 150 g miodu
- 50 g pestek z dyni
- 70 g orzechów laskowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 białko

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Kawę zalać wrzącą wodą, odczekać aż się zaparzy i przecedzić, aby uzyskać samą esencję, bez fusów- ja swoją zrobiłam w kawiarce. 
Płatki owsiane wymieszać z wszystkimi ziarnami, do miodu dodać kawę i połączyć ze sobą. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać, następnie dodać białko i ponownie wymieszać. 
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypać granolę, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut bez mieszania. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 10 minut bez mieszania. Po tym czasie piec granolę jeszcze 20- 30 minut w zależności od chrupkości, jaką chcecie uzyskać, co 5- 7 minut mieszając całość, aby przypiekła się ze wszystkich stron.
Upieczoną granolę odstawić do ostudzenia, następnie przesypać do szczelnego słoika.
Smacznego!

Coffee granola
1 big jar

ingredients:
- 300 g rolled oats
- 1 tablespoon brewed coffee
- 2- 3 tablespoons hot water
- 150 g honey
- 50 g pumpkin seeds
- 70 g hazelnuts
- 1 tablespoon flax seeds
- 1 tablespoon sesame
- 1 egg white

Preheat oven to 180 C degrees.
Pour water into the coffe and brew 5 minutes. Drain the coffee essence to another bowl.
In the bowl combine all ingredients. Put granola over the baking sheet lined with parchent paper, even with hands and press to firm. Take into the preheated oven and bake 10 minutes without stirring. Reduce temperature to 160 C degrees and bake another 10 minutes without stirring. Continue baking and stir granola several times to bake evenly. Remove from the ovent and set aside to cool. Keep in a airtight jar.
Enjoy!




22 komentarze:

  1. uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia, są genialne! a granola kawowa wskakuje od razu na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowa granola, szczególnie, że ja ostatnio co rano sięgam po kefir. P.s. Bardzo podoba mi się to zdjęcie, na którym lejesz mleko do słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, co ci powiem? Mnie kawa W OGÓLE nie pobudza, ale.. też nie wyobrażam sobie dnia bez jej smaku :)
    A dwa, jestem dziwna, ale lody kawowe, czekolady kawowe, desery kawowe.. to nie moja bajka.. jedynie tiramisu zjem, aczkolwiek też o jedynie lekkim kawowym zabarwieniu.. :O Nie wiem dlaczego kawa w deserach tak mi przeszkadza..
    ale wyobraziłam sobie tą granolę, jak "puszcza" sok do ciepłego mleka, lub jogurtu.. i już wiem, że tutaj kawę bym pokochała! :)

    P.S. Tak, to ta beza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowa granola? Świetny pomysł. Moje domowe płatki już się kończą, więc chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam granolę, ale o kawowej nawet nie pomyślałam! Genialne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, domowa granola jest najlepsza! Ja najbardziej lubię taką o smaku masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, kawowej jeszcze nie robiłem! Fajnie, wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. taka domowa granola, a w dodatku kawowa jest idealną propozycją na zdrowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy :D Takiej granoli jeszcze nie jadła, ale na pewno bym ja pokochała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo! to coś zdecydowanie dla mnie. kawy pić ostatnio nie mogę, ale taki zamiennik bardzo by mnie ucieszył :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Smak jak smak, ale jaki ta granola musiała mieć zapach! :) Ja też jestem uzależniona od kawy i pijam ją głównie dla smaku (i zapachu :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Domową granolę uwielbiam w każdym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepięknie :) ta będzie następna jaką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zdjęcia są pełne aromatu i smaku! U mnie granola to najczęstsza propozycja śniadaniowa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmniam! Te zdjęcia... PACHNĄ! ....

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! :) A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na moim blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Coś dla prawdziwych kawoholików :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja kawę lubię, ale bez szaleństw ;) Dużo bardziej wolę jej smak w deserach... Albo granoli :) Koniecznie muszę sobie taką przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. piękny ma kolor :) oj dawno nie robiłam....

    OdpowiedzUsuń
  20. czy to bialko jest konieczne?czym je można zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko jest po to, aby związać granolę i, aby powstały tzw. "clusters", czyli gronka. Nie musisz go zastępować czymś, po prostu pomiń. Pamiętaj jednak, wtedy granola nie będzie taka zwarta, ale nie będzie to miało wspływu na smak: :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...