środa, 25 marca 2015

Makowo- cytrynowe babeczki wielkanocne

Makowo- cytrynowe babeczki wielkanocne

Lemon and poppy seed Easter cupcakes, for English scroll down


W końcu miałam okazję wykorzystać tylkę, którą kupiłam strasznie dawno, a której jeszcze w ogóle nigdy nie używałam. Nie odkryję chyba czegoś wielkiego, jeśli powiem, że tylki Wiltona są niezastąpione, uwielbiam je. Są solidnie wykonane i dekoracja nimi jest jedynie przyjemnością. Mam na swoim koncie już parę rodzajów, ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i najlepiej cały czas kupowałabym nowe kształty, ba cały czas mogłabym dekorować babeczki, tylko... kto to wszystko zje?; )
Co do babeczek- połączenie cytryny i maku jest niesamowite, te dwa składniki tak wspaniale łączą się ze sobą, że mam ochotę wykorzystać je wszędzie, gdzie się tylko da. Same babeczki są miękkie, słodkie o przyjemnym smaku cytryny i chrupiącego maku. Były dodatkiem do imprezy urodzinowej, na której byłam niedawno. Podobno były bardzo pyszne- wierzę im na słowo: )
ps. Mnie też smakowały< bardzo!>; ))

Makowo- cytrynowe babeczki wielkanocne
12 sztuk


składniki na ciasto:
- 110 g mąki pszennej luksusowej
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 100 ml maślanki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 30 g suchego maku
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni- termoobieg.
Wszystkie suche składniki oprócz cukru wymieszać w misce. Maślankę połączyć z sokiem z cytryny. Cukier wraz z cukrem wanilinowym wymieszać z rozdrobnioną skórką cytrynową i utrzeć z masłem na jasny i puszysty puch, po czym dodawać jajko, a następnie białka, cały czas miksując masę.
Do masy na przemian dodawać suche i mokre składniki, rozpoczynając i kończąc na suchych. Masy nie wolno długo miksować, jedynie do połączenia składników.
Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut do suchego patyczka, po czym wyciągnąć i całkowicie ostudzić przed dekorowaniem.

składniki na wierzch:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobinę zielonego barwnika
- czekoladowe jajka, marshmallows i cukrowe ozdoby

Kremówkę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie wmiksować partiami mascarpone. Na samym końcu dodać odrobinę barwnika i jeszcze raz wszystko zmiksować. Ostudzone babeczki dekorować kremem i ozdobić dekoracją. Do wyciskania kremu użyłam tylki Wilton 233.
Smacznego!

Lemon and poppy seed Easter cupcakes
12 cupcakes

ingredients for cupcakes:
- 110 g all purpose flour
- 110 g cake flour
- 100 ml buttermilk
- 120 g butter in room temperature
- 1 egg
- 2 egg whites
- 1 teaspoon baking powder
- 1/8 teaspoon baking soda
- 150 g sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 30 g poppy seeds
- zest of 1 lemon
- juice of 1/2 lemon
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C degrees.
In a bowl combine all dry ingredients except sugar and zest, set aside. Beat sugar, butter and lemon zest until fluffy and light. In another bowl combine buttermilk with lemon juice. Add alternately dry and wet ingredients into the butter, mixing just until combined. Do not overmix!. You havet to start and finish with dry ingredients. Line muffin tins with cupcake liner and fill 3/4 height. Put into the preheated oven and bake 20 minutes until a toothpick inserted into the center of cupcake comes out clean. Remove from the oven and cool 5 minutes in the muffin ins, then turn cupcakes out and cool completely.

ingredient for frosting:
- 200 g heavy whipping cream
- 250 g mascarpone cheese
- 1 ablespoon icing cugar
- pinch of green food coloring
- chocolate eggs, marshmallows and sugar sprinkles to decorate

In the bowl beat heavy cream until whipped cream, add sugar and beat for a few seconds. Gradually add mascarpone and mix until combined. At the end add food coloring and mix again. Place frosting into a pastry bag fitted with a tip ( I used Wilton 233 tip) and frost cupcakes. Decorate with eggs, marshmallows and sugar sprinkles.
Enjoy!





Wielkanocne wypieki z Delectą

16 komentarzy:

  1. Przepiękne te babeczki! Jak malowane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana miej litość,proszę...babeczki są bardzo kuszące:)dekoracja urzekająca:)
    p.s.a na marginesie dodam,że u mnie pachnie Twoja kasza jaglana z pomidorkami:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no. Zdolniacha z Ciebie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne te babeczki! W sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ślicznie je udekorowałaś, są takie przeurocze :))) P.s. czy możesz napisać, z czego zrobione jest to ciemne tło, ma taką ciekawą fakturę? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cuuudowne!!! :) piękne wyglądają, aż szkoda ich jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedne ze śliczniejszych babeczek, jakie widziałam :3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ozdobione są przepięknie i z fantazja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne te babeczki, wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycające dekoracje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cytrynowo-makowe to chyba moje ulubione babeczki. robię podobne w wersji z gruszką. mniam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...