Chleb pomidorowy na zakwasie
Sourdough tomato bread, for English scroll downCo gdyby zamiast wody do chleba dodać pomidory w puszce? Czy chleb w ogóle wyjdzie? Czy będzie dobry? Takich pytań nie musicie już sobie zadawać. Oto dowód na to, że chleb wychodzi doskonały i, co najważniejsze przepyszny. Smak pomidorów jest wyczuwalny, ma piękny jasno-
-czerwony kolor, wyrasta ładnie i ta skórka...
Jeśli tylko lubisz pomidory, nie wahaj się, ten chleb na pewno będzie Ci smakować:)
Chleb pomidorowy na zakwasie
keksówka o długości 26 cm
składniki na zaczyn:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g wody
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, szczelnie zamknąć i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
składniki na chleb:
- 150 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 400 g pomidorów w puszce- krojonych
- 10 g soli
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżeczki suszonej bazylii
- cały zaczyn
Pomidory z puszki razem z sosem rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków, Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
Do miski dodać mąki, sól i bazylię. Dodać pomidory w puszce, suszone pomidory i cały zakwas, wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- ma wyrosnąć do brzegów formy. U mnie zajęło to ok 3 godzin.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra dół.
Gotowy chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut. Jeśli wierzch będzie się bardzo rumienił, należy okryć go folią spożywczą i nadal piec.
Upieczony chleb odstawić na blat i wystudzić. Najlepiej chleb zostawić na jeden dzień do leżakowania, wtedy jest najlepszy.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sourdough tomato bread
1 loaf
ingredients for leaven:
- 150 g wholemeal rye flour
- 150 g water
- 50 g active sourdough rye starter
In a bowl combine all ingredients, cover and set aside overnight.
ingrediens for bread:
- 150 g spelt flour
- 200 g bread flour
- 1 can chopped tomatoes
- 10 g salt
- 4 oiled sundried tomatoes
- 1 teaspoon dry basil
- all leaven
Crush chopped tomatoed with a fork or potato masher. Finely chop dired tomatoes.
In a bowl add all ingredients and mix to combined. Butter the loaf pan and sprinkle with rye brans, transfer the dough into the pan, even with a wet spoon, wrap with plastic foil and set aside to rise- dough should rise to the edges of the pan. My dough was rising 3 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C degrees.
Put risen bread into the preheated oven and bake for 15 minutes. Reduce temperature to 200 C degrees and bake further 45 minutes. If the top browns too much put the alumium foil over the loaf pan.
Remove bread from the oven and set aside to cool completely, best to leave bread overnight.
More informations about baking homemade breads you find here.
Enjoy!
Piękny bochen!! Chętnie wprosiłabym się na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńPomidorowy - to musi być pyszny chlebek :) Pewnie można go zajadać bez żadnych dodatków, tyle ma aromatu :)
OdpowiedzUsuńPomidorowy, mogę sobie wyobrazić jak przepysznie smakuje :) Jestem chętna na piętkę!
OdpowiedzUsuńNiesamowity! :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje z dżemem, albo masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńBochen piękny Ci wyszedł, no i ten kolor! :D
Jaki fajny kolor ma :) Piękny ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńo mamo - cudowny! na razie jestem na etapie wypieku żytniego tzn. tak nam smakuje, że piekę go 3 razy w tygodniu :D ale ten pomidorowy na bank zrobię, genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńJaki kolorek ma świetny:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Chlebek na pewno smakował rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńJaki malowniczo zarumieniony. Bosszsz, zapomniałam dokarmić, dobrze, że wpadłam do Cię:)
OdpowiedzUsuńPomidorowy chlebek? Super!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym pomidorowym dodatkiem!
OdpowiedzUsuńmega pomysł z tą wodą z pomidorów z puszki! heh ja kiedyś dałam wodę z kiszonych ogórków ;)
OdpowiedzUsuń