poniedziałek, 9 marca 2015

Wiosenny dwupiętrowy tort kokosowy z białą czekoladą i kakowym biszkoptem

Tort dwupiętrowy z kremem kokosowym z białą czekoladą i kakaowym biszkoptem

Coconut and white chocolate layer cake


Zadanie: Upieczenie tortu dla mamy przyjaciółki na urodziny. Ważne i bardzo trudne zadanie. Wiedziałam, na co się piszę i wiedziałam, że tort musi spełniać oczekiwania. Sama popchnęłam się w ciemną przepaść, proponując przyjaciółce tort dwupiętrowy, którego... w życiu nie robiłam. To mój pierwszy dwupiętrowy tort w życiu. Szczerze? Bardzo się stresowałam, nie chciałam nawet myśleć, co byłoby, gdyby nagle tort się zawalił albo rozleciał. Postanowiłam zrobić wszystko tak, jak sobie zaplanowałam w myślach, nie było miejsca na żadne porażki. K. dała mi duże pole manewru, bo właściwie określiła tylko ilość gości, a z pozostałością miałam poradzić sobie sama. Z jeden strony to ułatwiające, bo możesz sam wybrać, co chcesz upiec, ale z drugiej strony... zastanawiałam się nad tym tortem dobre parę dni, bo miałam za dużo pomysłów naraz i musiałam je najpierw uporządkować.
Jestem z niego zadowolona, choć wiem, że mogłam zrobić go lepiej. Jednak, jeśli chodzi o mój debiut robienia dwupiętrowych tortów to mogę powiedzieć, że jak na pierwszy raz jest nieźle: )
Podobno bardzo wszystkim smakował. Ja nie miałam okazji jeść go w całości, jednak spróbowałam wszystkich "części" tortu po kolei i nic bym nie zmieniła; ) Przekroju niestety nie mam, musicie sobie wyobrazić pyszny kokosowy krem, kakaowy biszkopt i krem maślany na zewnątrz; )

Tort dwupiętrowy z kremem kokosowym z białą czekoladą i kakaowym biszkoptem.
tortownica 22 i 16 cm

składniki na biszkopt do tortownicy o średnicy 16 cm:
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 85 g cukru
- 20 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*

Piekarnik nagrzać do 180 stopni- grzanie góra- dół.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym powoli i stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna stać się gęsta i błyszcząca. Następnie dodać żółtka i wszystko miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia się składników.
Do masy dodać suche składniki i delikatnie szpatułką mieszać do połączenia, nie gubiąc przy tym puszystości. 
Masę przelać do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, natomiast boki posmarowane są masłem. Masę wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35- 40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i ostudzić, następnie zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić biszkopt do góry nogami, aby był równy. Tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 3 blaty. Ja swój biszkopt zostawiłam na całą noc do wystygnięcia, po czym pokroiłam go na 3 krążki.

składniki na biszkopt o średnicy 22 cm
- 5 jajek
- 165 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*

Postępować identycznie, jak wyżej.

składniki na krem kokosowy z białą czekoladą
- 1 litr śmietany kremówki 36%
- 500 g mascarpone
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g białej czekolady

Wiórki podprażyć na złoto na patelni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę ubić na bitą śmietanę, następnie dodawać partiami mascarpone, nadal miksując do uzyskania gęstego kremu. Dodać zimne wiórki kokosowe i białą czekoladę i wymieszać wszystko do całkowitego połączenia się składników.

składniki na krem maślany
- 240 g białek- ok 6- 8 białek
- 550 g miękkiego masła pokrojonego w większą kostkę
- 400 g cukru
- szczypta soli
- niebieski barwnik

Do dużej metalowej miski dodać białka i cukier, po czym podgrzewać miskę w kąpieli wodnej aż cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie ciepła- uwaga! Należy robić to na małym ogniu, aby nie dopuścić do ścięcia białka! Kiedy masa będzie gotowa zdjąć ją z ognia, dodać sól i zacząć ubijać mikserem aż masa znacznie wystygnie i powstanie gęsta i biała piana. Po tym czasie zacząć dodawać stopniowo, kostka po kostce masło, cały czas miksując. Masa na początku może robić się rzadsza i w pewnym momencie może się wydawać, że zaraz się zważy. Jest to jednak typowe dla tego kremu i po chwili wszystko wróci do normy i krem będzie gęstniał. Krem podzielić na 2/3 i 1/3. Do 2/3 dodać odrobinę niebieskiego barwnika i zmiksować jeszcze raz do połączenia. Masy odstawić na chwilę do lodówki, po czym od razu go użyć.

składniki na nasączenie:
- 25 ml wódki
- 50 ml wody kokosowej

Składniki połączyć ze sobą

pozostałe składniki:
- świeże kwiaty- u mnie tulipany, hiacynty i jakieś, których nie znam
- dekoracje cukrowe

- 3 patyczki do szaszłyków 


złożenie tortu:
Na paterę rozsmarować trochę kremu, po czym położyć na niej pierwszy blat biszkoptu o średnicy 22 cm i nasączyć go. Następnie rozsmarować na nim krem kokosowy- ja napełniłam kremem rękaw cukierniczy z dużą okrągłą tylką, po czym wyciskałam krem na biszkopt, jest to metoda łatwiejsza i ma się później pewność, że warstwy ciasta są równe. Na krem nałożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć go i rozsmarować krem. Ułożyć kolejny krążek biszkoptowy, nasączając go jedynie na środku. Na środek nałożyć cienką warstwę kremu, po czym uciąć patyczki, aby miały taką samą wysokość, co pierwsze piętro tortu. Patyczki wbić na kształt trójkąta do ciasta tak, aby znalazły się pod biszkoptem o średnicy 16 cm- zapobiegnie to przed niechcianym zawaleniem się ciasta.
Na krem i patyczki nałożyć pierwszy krążek biszkoptu o średnicy 16 cm, nasączyć go i rozsmarować krem. Położyć drugi biszkopt, nasączyć go i rozsmarować krem, po czym ułożyć ostatni krążek biszkoptu. Rozsmarować krem ewentualnie z boku, aby krem i biszkopt tworzyły jedną, płaską powierzchnię. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki do stężenia- u mnie na całą noc.
Kiedy tort będzie zestalony udekorować go kremem maślanym. Na początku rozsmarować boki cienką warstwą kremu maślanego, po czym pierwsze piętro udekorować wyciskając na nim róże z niebieskiej części masy- użyłam do tego tylki Wilton 1M. Drugie piętro do połowy wysmarować niebieskim kremem, po czym na górnej warstwie rozsmarować już krem biały. Dopiero na samym końcu zrobić róże na wierzchu pierwszego piętra, aby przy dekorowaniu drugiego piętra się nie zniszczyły. Gotowy tort wstawić do lodówki. 
Wyciągnąć go z lodówki przynajmniej 30 minut przed podaniem, po czym udekorować kwiatami, dekoracjami cukrowymi i zostawić, aby mógł zmięknąć. 
Smacznego!

* nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Jeśli naprawdę dobrze ubijecie białka to biszkopt urośnie bez proszku do pieczenia. Ja jednak nie chciałam ryzykować, bo nie miałabym czasu na zrobienie kolejnego.

Coconut and white chocolate layer cake

ingredients for 16 cm sponge:
- 5 eggs
- 85 g sugar
- 60 g cake flour
- 20 g cocoa powder
- 1/2 teaspoon baking powder

Preheat oven to 180 C deegres. Butter the round tin and put the parchment paper into the bottom of the form.
In a bowl sift flour, cocoa and baking powder, set aside.
Separate egg yolks from the egg whites. Beat whites into a stiff peaks, then gradually add sugar beating all the time. Foam should be shiny. Next add egg yolks one a time and mix well to incorporated. Add dry ingredients and stir carefully to combine. Putt mass into the prepared tin, even top with a spoon and take into the preheated oven. Bake for 35- 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
Remove from the oven and let to cool. You can turn upside down the sponge to get a even top.
Cut cooled sponge into three discs.

ingredients for 22 cm sponge:
- 5 eggs
- 165 g sugar
- 110 g cake flour
- 40 g cocoa
- 1/2 teaspoon baking powder

Follow the same instruction as 16 cm sponge.

ingredients for filling:
- 1 liter heavy whipping cream
- 500 g mascarpone cheese
- 150 g sherdded sweetened coconut
- 200 g white chocolate

In a frying pan fry coconut until golden brown, remove from the pan and set aside. Coarsely grate white chocolate.
Beat whipping cream until whipped cream, gradually add mascarpone, mixing all the time. Add cold coconut and chocolate and stir to combine.

ingredients for Swiss meringue buttercream:
- 240 g egg whites
- 550 g butter- in room temperaturę
- 400 g sugar
- pinch of salt
- blue food coloring

In the mixing bowl combine whites and sugar. Cook in water bath to dissolve sugar, stirring occasionally. You have to note the mass, whites musn't get`curdle. Remove from the oven and mix until get a white, shiny and cooled foam. Change beating attachment into a paddle attachment. Gradually add butter, mixing all the time. At the beginning buttercream could be watery and looks like strart curdling, but it's ok, continue mixing until get a firm buttercream. Divide buttercream into 1/3 part and 2/3 part. To 2/3 part add blue food coloring and stir to combine.

ingredients for soaking:
- 25 ml vodka
- 50 ml coconut water

In a bowl combine all ingredients and set aside.

remaining ingredients:
- fres flowers to decorate
- sugar sprinkles
- long toothpicks

assemble
On the plate spread a small amount of buttercream. Add first 22cm sponge disc and brush the top with vodka and coconut mixture.. Place filling into a pastry bag fitted with big round tip. Pipe filling onto the sponge and even with a fork. Put another sponge disc, soak and pipe the filling. Put the last 22 cm sponge disc and brush the top. On the top spread thin layer of filling. Put toothpicks into the cake to make a triangle pattern.. On the top of cake put one 16 cm sponge, soak and pipe filling. Put second sponge disc, soak and pipe the filling. Put the last sponge disc and transfer to the fridge for couple hours.
Take the cake out from the fridge and frost with buttercream and decorate with flowers and sprinkles. I used 1M wilton tip.
Enjoy!
 


  



34 komentarze:

  1. jesteś moim mistrzem... i obudziła się we mnie wielka zazdrość :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana - lepiej się już nie da! wykonałaś go perfekcyjnie! :) mistrz :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak na pierwszy raz wyszedł Ci po mistrzowsku! :) Zazdroszczę zdolności do pieczenia biszkoptu, nie mówiąc już o samym ozdabianiu :) Jestem nim oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały!!! byłabym zaszczycona,gdyby dla mnie ktoś taki upiekł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko! Jestem oczarowana :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny :) gratuluję !! A tak na prawdę to najgorsze to te milion pomysłów w głowie co nie ;P !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czapki z głów i owacje na stojąco! Masz ogromny talent :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomity! Chyba mnie zainspirowałaś! <3
    A kwiaty z własnej hodowli czy sklepowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupne, musiałabym je chyba w nocy hodować, żeby znaleźć jeszcze na nie czas; D

      Usuń
    2. I zjedli je? Nie otruli się?

      Usuń
    3. Ściągnęli przed jedzeniem; DD

      Usuń
    4. Eeee, to lipa. Myślałem, że jadalne. Pic na wodę, fotomontaż ;p

      Usuń
  9. szczena opada,jest niesamowity !

    OdpowiedzUsuń
  10. o Chryste Panie jaki cuuuuuuudny !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. cudny.........."chapeau bas" :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał, fenomenalny! Zdecydowanie robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wspaniałe dzieło sztuki! *.*
    Genialny tort wymyslilas, napatrzeć się nie można. :)
    Gratuluję talentu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda niesamowicie! Wspaniale go ozdobiłaś! Cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wow! ale zaszalałaś! Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny! Wygląda jak artystyczny tort ślubny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny i jaki wiosenny :) Aż słońce wyszło zza chmur :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. powiem CI jedno : jeśli za pierwszym razem wychodzi Ci takie mistrzowskie dzieło, to zacznij kochana się tym bawić! za rok czy dwa... ojej, już nie moge sobie wyobrazić tych cudów!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cóż za cudo! nie wierzę, że to Twój debiut jeśli chodzi o piętrowe torty (; Wygląda wspaniale, aż żal go kroić i konsumować (: Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Łał! Ale czad, szczenę właśnie zbieram z podłogi! :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten tort jest cudowny! Jak na niego patrzę to nasuwa mi się tylko jedna myśl! IDEAŁ ;) Jejku sama chciałabym coś takiego zrobić, potrafić coś takiego zrobić. Ja od dłuższego czasu podglądam torty z tej pracowni: http://rogwojskiego.pl/i jestem oczarowana, ale wiem, że ja tak nie zrobię więc ogormny szacun dla Ciebie:)! Będę u Ciebie stale gościć bo robisz w kuchni cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeeeeej, jaki piękny ten tort Ci wyszedł <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudo po prostu :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Prawdziwie zazdroszczę talentu :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...