Zapiekana kremowa kasza jaglana z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Creamy millet casserole with mushrooms and dried tomatoes, for English scroll down
Tak bardzo zasmakowała nam ta kasza, że robiłam ją już kilkakrotnie. To fajna alternatywa dla gotowanej kaszy- kremowa konsystencja tej zapiekanki skusi każdego, nawet mięsożerce. Kiedy robiłam ją po raz pierwszy miałam dużo obaw- bałam się, że kasza w ogóle nie zmięknie i nadal będzie twarda. Do końca pieczenia nerwowo spoglądałam do środka piekarnika, zastanawiając się czy będzie miękka czy nie będzie, czy będzie miękka, czy nie będzie... Była fenomenalna, tyle właściwie mam do powiedzenia w tej kwestii. Ten, kto lubi kaszę jaglaną ma właśnie teraz iść do kuchni i zrobić tą zapiekankę. Ręczę Wam- absolutnie się nie zawiedziecie; )
Zapiekana kremowa kasza jaglana z pieczarkami
3- 4 porcje
składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 500 ml bulionu
- 250 ml mleka
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
- 1 cebula
- 3 pomidory suszone w oleju
- 250 g pieczarek
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały kawałek imbiru- tyle co czosnku
- 30 g mąki pszennej
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik i siemię lniane na złoto, odstawić
Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę, 100 g pieczarek w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać imbir, czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić pokrojone pieczarki i całość smażyć ok 2- 3 minuty. Do całości dodać bulion i zagotować.
Mleko połączyć z mąką na jednolity płyn. Do gotującego się bulionu dodać mączną mieszaninę oraz wszystkie przyprawy.
W międzyczasie przepłukać kaszę w zimnej wodzie, następnie odsączyć. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory w paski.
Do sosu dodać kaszę jaglaną i gotować do zgęstnienia, wtedy dodać ziarna, pomidory i jeszcze chwilkę pogotować.
Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia przelać całą masę. Ma wierzch ułożyć plastry pieczarek i całość obsypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut, aż kasza będzie miękka a sos się zestali.
Kaszę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
Smacznego!
Creamy millet casserole with mushrooms and dried tomatoes
3- 4 portions
ingredients:
- 150 g dry millet
- 500 ml chicken stock
- 250 ml milk
- 1 tablespoon flax seeds
- 3 tablespoons sunflower seeds
- 3 oil dried tomatoes
- 250 g mushrooms, peeled
- 1 teaspoon dry oregano
- 1 teaspoon dry basil
- 1 garlic clove
- 1 onion
- 1 small piece of fresh ginger
- 30 g all purpose flour
Preheat oven to 180 C degrees.
Creamy millet casserole with mushrooms and dried tomatoes
3- 4 portions
ingredients:
- 150 g dry millet
- 500 ml chicken stock
- 250 ml milk
- 1 tablespoon flax seeds
- 3 tablespoons sunflower seeds
- 3 oil dried tomatoes
- 250 g mushrooms, peeled
- 1 teaspoon dry oregano
- 1 teaspoon dry basil
- 1 garlic clove
- 1 onion
- 1 small piece of fresh ginger
- 30 g all purpose flour
Preheat oven to 180 C degrees.
In a frying pan brown sunflower seeds and flax seeds, set aside.
Finely dice onion, garlic and ginger, cut 100 g mushrooms into guarters. Heat frying pan with olive oil over medium head, add onion and fry until glassy, add ginger and garlic and fry 1 minute. Add mushrooms and cook for 2- 3 minutes. Add stock and bring to boil. In a bowl mhish flour and milk. Add milk mixture and herbs into the boiling stock. Season with salt and pepper.
Meanwhile slice remaining mushrooms and dried tomatoes.
Add millet to the frying pan and cook until thickened. Remove from the heat and pour into buttered casserole dish, add dried tomatoes, seeds and stir well. Add siced mushrooms on top and season with salt and pepper. Put into the preheated oven and bake approx. 40 minutes to firm. Millet should be tender. Remove from the oven and let cool for 5 minutes.
Enjoy!
Finely dice onion, garlic and ginger, cut 100 g mushrooms into guarters. Heat frying pan with olive oil over medium head, add onion and fry until glassy, add ginger and garlic and fry 1 minute. Add mushrooms and cook for 2- 3 minutes. Add stock and bring to boil. In a bowl mhish flour and milk. Add milk mixture and herbs into the boiling stock. Season with salt and pepper.
Meanwhile slice remaining mushrooms and dried tomatoes.
Add millet to the frying pan and cook until thickened. Remove from the heat and pour into buttered casserole dish, add dried tomatoes, seeds and stir well. Add siced mushrooms on top and season with salt and pepper. Put into the preheated oven and bake approx. 40 minutes to firm. Millet should be tender. Remove from the oven and let cool for 5 minutes.
Enjoy!
Obłędna wprost :)
OdpowiedzUsuńpowiem Ci: doobre to musi być! Uwielbiam zapach pieczarek, kiedy z surowych stają się już gotowe do jedzenia..
OdpowiedzUsuńw towarzystwie kaszy (kremowej), muszą smakować bosko :)
Co do tofucznicy--> zwykłej jajecznicy się nią nie zastąpi, to na pewno :) Po prostu to kolejna potrawa, nowe smaki, kiedy nie wiemy co zrobić na śniadanie/kolację :)
Gdy tylko zobaczyłam ją na facebooku, odrazu musiałam zerknąć na przepis :) Będę ją robiła, wygląda bosko ! Tylko pieczarki muszę dokupić :)
OdpowiedzUsuńChyba zmienię plan na obiad-doskonałe jedzonko proponujesz!!! och,już czuję ten piękny zapach...
OdpowiedzUsuńFantastycznie kremowa :) już wyobrażam sobie jej smak!! Pysznie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! akurat kaszę jaglaną na wytrawnie uwielbiam, a pieczarki co chwilę bym dodawała do obiad, także trafiłaś w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się :) Przepyszne :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje!; )
UsuńPozdrawiam!
Nawet mój Syn, który "obraził się" jakiś czas temu na kaszę jaglaną, zjadł dziś z apetytem :)
UsuńOooo, no to świetnie! Dobrze, że ponownie ją "polubił", kasza jaglana jest przecież niezwykle zdrowa; )
UsuńRzadko jadam jaglaną, nie wiem w sumie czemu, ale gryczana z pieczarkami jest boska, więc i ta z pewnością smakuje wybornie :3
OdpowiedzUsuńKocham jaglaną!
OdpowiedzUsuńWszystko to co lubię.
OdpowiedzUsuńOj wyśmienicie! Uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda to mysi być bosko! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńA czy można dać mleko roślinne i mąkę gryczaną zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie.
Kamila
Mleko roślinne jak najbardziej możesz dodać. Co do mąki gryczanej- mąka pszenna służy tu przede wszystkim zagęszczeniu masy. Możesz użyć mąki gryczanej, ale wymieszałabym ją z mąką ziemniaczaną, która ma właściwości zagęstniające. Pamiętaj jednak nie dodawaj jej zbyt dużo, bo zamiast ładnego zagęszczenia płynu otrzymasz, kolokwialnie mówiąc, glutka; )
UsuńPozdrawiam!
Mmm jak pysznie wygląda ta zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie wspaniałe! niczym jaglane...kaszotto :)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci bardzo apetyczne zdjęcia, aż zgłodniałam ;) Co do kaszy jaglanej, naprawdę bardzo ją cenię, działa jako naturalny detoks, oczyszczając jelita wspomaga odchudzanie. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-jaglana-samo-zdrowie-w-twojej-kuchni A zastosowanie tej kaszy w zapiekance - mega, no bo kto nie lubi zapiekanek? :)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda to mysi być bosko! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńRzadko jadam jaglaną, nie wiem w sumie czemu, ale gryczana z pieczarkami jest boska, więc i ta z pewnością smakuje wybornie :3
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić z kaszą jęczmienną mazurską, bo u mnie wszyscy uwielbiają a jaglanej niestety nie trawią :(. Myślisz, że proporcje płynów do kaszy jęczmiennej powinny być takie same jak do jaglanej? Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę że wyjdzie bez zmiany;)
UsuńPozdrawiam!
Pełen zachwyt 😍 Przepyszny obiad
OdpowiedzUsuń