Chleb tostowy
Sandwich bread, for English scroll down
Bo kto nigdy nie jadł tostów? W grupie moich znajomych istnieje już taka tradycja chyba, że na każdych wyjazdach, gdziekolwiek byśmy nie pojechali, musi być toster i chleb tostowy. Każdy na potęgę je wtedy tosty, wszyscy czekają, aż będzie ich kolej. Ale wyobraźcie sobie 10 osób szykujących w tym samym czasie tosty z jednego tostera...a raczej wyobraźcie sobie, jak potem ten toster wygląda. Jednak jest to pewnego rodzaju rytuał, który już zawsze będzie kojarzył mi się z wyjazdami ze znajomymi.
Chleb tostowy upiekłam, bo już od dawna mnie kusił, jego miękka i lekka struktura są niesamowite. W dzień pieczenia chleb wręcz nie nadaje się na tosty, bo jest za miękki i delikatny. Choć ja z moją mamą wymyśliłyśmy i na to sposób, więc tosty wyszły, pierwsze były trochę pokraczne, ale później weszłyśmy w wprawę. Byłam zachwycona jego strukturą i tym, że jest taki puszysty, cudownie wyrósł i pięknie pachniał podczas pieczenia, jest o niebo lepszy niż te kupne, naprawdę; )
Chleb tostowy
keksówka o długości 21 cm
składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka cukru
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży instant+ 1 łyżeczka cukru
- 110 ml wody
- 60 ml mleka
- 1 jajko
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną bąbelkować.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, 1 łyżkę cukru, jajko, mleko i zaczyn, wszystko wymieszać do połączenia i następnie dodać masło. Ciasto wyrabia do momentu, kiedy będzie elastyczne i odchodzące od rąk- zajmie to ok 7- 10 minut.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, zagnieść przez chwilę i podzielić na cztery równe części, które uformować na kształt okrągłych bułek. Ciasto wsadzić do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok 30- 40 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Gotowy chleb posmarować na wierzchu mlekiem i wstawić do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i tak piec chleb ok 30- 35 minut.
Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i ostudzić.*
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
*uwaga, chleb po upieczeniu jest niezwykle miękki i puszysty, więc jeśli chcecie od razu zrobić tosty to musicie kroić chleb na grube kromki, żeby się po prostu nie rozleciał podczas tostowania (mówię tu o takim tosterze, którego się zamyka i później mamy trójkątne tosty)
Sandwich bread
1 loaf
ingredients:
- 400 g all purpose flour
- 1 tablespoon sugar
- 60 g melted butter
- 1 teaspoon salt
- 7 g dry instabt yeast+ 1 teaspoon sugar
- 110 ml lukewarm water
- 60 ml lukewarm milk
- 1 egg
*uwaga, chleb po upieczeniu jest niezwykle miękki i puszysty, więc jeśli chcecie od razu zrobić tosty to musicie kroić chleb na grube kromki, żeby się po prostu nie rozleciał podczas tostowania (mówię tu o takim tosterze, którego się zamyka i później mamy trójkątne tosty)
Sandwich bread
1 loaf
ingredients:
- 400 g all purpose flour
- 1 tablespoon sugar
- 60 g melted butter
- 1 teaspoon salt
- 7 g dry instabt yeast+ 1 teaspoon sugar
- 110 ml lukewarm water
- 60 ml lukewarm milk
- 1 egg
Butter the loaf pan and line with parchemnt paper.
In a bowl combine yeast, 1 teaspoon sugar and water, set aside for 5 minutes utnil foamy.
In the another bowl sift flour and add salt, 1 tablespoon sugar, egg, milk and risen yeast, mix to combine. Add butter and mix again. Knead dough until elastic and smooth. Put the dough into the bowl, cover with kitchen towel and set aside in the warm place to rise- about 1 hour.
Deflate the dough, knead for a while a divide into four part. From every part of cake form balls and put into the loaf pan. Set aside for 30- 40 minutes to rise.
Meanwhile preheat oven to 200 C deegres.
Put risen bread into the preheated oven and bake 30- 35 minutes until golden brown. Remove from the oven and cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
tosty rządząąąą! :D
OdpowiedzUsuńjest świetny!!! zapisuję sobi. Sklepowe mają tyle chemii, że się tostów odechciewa...
OdpowiedzUsuńps. Zapraszam na konkurs :)
Piękny :) Od razu mam ochotę na tosta :D
OdpowiedzUsuńOoo, myślałam, że muszę zrobić sama, kupiłam jakiś czas temu, zużyłam dwa, schowałam do szafki. Przeleżał trzy tygodnie bez zmiany koloru i struktury. Co on w sobie mieć musiał? Tablicę mendelejewa jak sądzę całą.Bardzo przydatny przepis:)
OdpowiedzUsuńidealny bochenek! oj, takiego tosta zjadłabym z miłą chęcią!
OdpowiedzUsuńteż piekę chlebki tostowe :) i masz racje sklepowe mogą się schować, a mojej dzieci wręcz szaleją gdy go piekę :)
OdpowiedzUsuńJaki genialny ten chleb. :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, jak z piekarni. *.*
Jesteś mistrzynią! :D
Kupnego nie tykam, ale taki domowy - z miłą chęcią:)
OdpowiedzUsuńWspaniały!wygląda na taki pysznie mięciutki:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, fantastyczny, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb tostowy ? Wow ale mnie zaskoczyłaś :) Myślałam, że nie da rady takiego własnego tostowego zrobić a jednak można. Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł :) na tosta piszę się z takiego chlebka ;)
OdpowiedzUsuńNo nie wierzę! Właśnie szukałam przepisu na chleb tostowy, a tu... spadł mi z nieba. Już sobie go wydrukowałam i upiekę może nawet dzisiaj. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda tak apetycznie i puchato! Najchętniej bym sobie taki chlebek zgrillowała :)
OdpowiedzUsuńHej, a mogłabym dodać drożdże świeże zamiast instant? Serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMożesz dodać, mniej więcej około 20 g świeżych drożdży, ale pamiętaj- najpierw musisz zrobić zaczyn, wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i ok 2 łyżkami mąki wzietej z całości przepisu, odstaw na ok 15 minut w ciepłe miejsce aż zaczyn ruszy, potem postępuj zgodnie z przepisem: )
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję
UsuńŚwietny,nie kruszy się, idealny do tostera.
OdpowiedzUsuń