Babka marmurkowa
Classic marble bundt cake, for English scroll downZanim znalazłam w końcu przepis na tą, idealną babkę marmurkową, narobiłam się jej w kuchni, jak nigdy. Przy każdym przepisie coś było nie tak. Albo za twarda, albo za dużo kakao, albo zakalec albo za sucha. Stwierdziłam już nawet pewnego dnia, że to chyba przeklęte ciasto i nigdy nie wyjdzie mi takie, jakie oczekuję. Na szczęście w ręce wpadła mi stara książka z przepisami i odczarowała zły urok rzucony na babkę marmurkową. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmieniła przepisu i... właściwie zmieniłam prawie wszystko; D To jest jednak nieważne. Ważne jest, że w końcu upiekłam babkę, która nie była ani za sucha ani za twarda ani nie zakalcowata a po prostu pyszna. U mnie w domu są ogromni fani tego ciasta, więc kiedy oznajmiłam, że zrobiłam babkę marmurkową idealną do końca dnia został jeden kawałek.
Polecam Wam ją na zbliżającą się Wielkanoc, trzeba rozpocząć już małe przygotowania, a przynajmniej porozglądać się za przepisami na wypieki, mam nadzieję, że ten będzie dla Was jednym z nich: )
Babka marmurkowa
forma 21 cm z kominem
składniki:
- 300 g mąki pszennej luksusowej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżka kakao
- 90 ml mleka
- 2 łyżki rumu/ koniaku
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odstawić. Białka oddzielić o żółtek.
Masło utrzeć z cukrami na bardzo jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka, jeden po drugim dopiero po tym, jak poprzednie zostanie dobrze wmiskowane.
Następnie do ciasta na przemian dodawać mleko i suche składniki, rozpoczynając i kończąc na dodawaniu suchych.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni- grzanie góra- dół. Kakao wymieszać z alkoholem.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy dodać 2/3 ciasta. Do 1/3 ciasta dodać kakao i szybko wymieszać po czym położyć na jasne ciasto, widelcem zrobić parę esów floresów. Tak przygotowaną babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 60 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
Classic marble bundt cake
21 cm bundt cake
ingredients:
- 300 g all purpose flour
- 200 g butter in room temperaturę
- 150 g sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 4 eggs
- 90 ml milk
- 1 tablespoon cocoa powder
- 2 tablespoons rum
- 1 1/2 teaspoons baking powder
In a bowl sift flour with baking powder and set aside. Separate egg whites from the yolks. Beat butter with sugar until light and fluffy. Gradually add yolks one a time, mixing to well combined. Alternately add flour and milk, starting and finishing with dry ingredients. Mix just until combined. Do not overmix!
Beat egg whites with a pinch of salt until stiff peaks, gradually add to the cake mass to not destroy the foam.
Preheat oven to 190 C degrees. Combine cocoa powder with rum.
Butter and sprinkle with bread crumbs the bundt pan and add 2/3 batter. To remaining batter add cocoa mixture and stir just until combined. Pour the black batter over the top of white batter. Make a murbles with a fork. Put pan into the preheated oven and bake 50- 60 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven, cool completely and turn out from the pan.
Enjoy!
Bardzo lubię takie babki
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia i babka wygląda na pyszna :)
OdpowiedzUsuńpiękne naczynia i zdjęcia! <3 poza tym babka wyszła idealnie :) to wypiek który mile kojarzę z babcią, już wieki takiej nie jadłam, a kiedyś bardzo lubiliśmy zajadać z szklanką mleka czy kakao :)
OdpowiedzUsuńGenialnie Ci wyszła ta babka! *.*
OdpowiedzUsuńNormalnie wzorzec, ideał! :D
Świetne zdjęcia! :)
Piękna babka i jaka fotogeniczna! :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych babek :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam! moja ulubiona...
OdpowiedzUsuńtaką pamiętam na naszym stole:)
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła :) Naprawdę - wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, musi być naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńJa polecam przepis na chlebek bananowy ! http://malinoweciasteczka.blogspot.com/2015/03/chleb-bananowy.html
OdpowiedzUsuń