poniedziałek, 25 maja 2015

Odwrócone ciasto rabarbarowo- truskawkowe

Odwrócone ciasto rabarbarowo- truskawkowe

Rhubarb and strawberry upside- down cake, for English scroll down


Gdyby ktoś zapytał mnie za co lubię wiosnę, odpowiedziałabym bez wahania: za bez, za zielono- żółte łąki, za maj, za szparagi, za truskawki i za rabarbar. Wiosna o taka pora roku, gdzie nawet najmniejszy promyk słońca cieszy oko, a pachnące w końcu prawdziwością warzywa i owoce kuszą każdego dnia na straganach. I pomimo że początek wiosny nie jest dla mnie zbyt przychylny, nadal uważam, że jest chyba najpiękniejszą porą roku, w której zdarzają się rzeczy niemożliwe, a to chyba od tego wiosennego zapachu, który mami nasze zmysły; )
To ciasto nie wymaga od nas zbyt wiele, jest raczej z tych, które przyjemnie zrobić na niedzielne popołudnie. Oczywiście największe pochwały otrzymują owoce, które z jednej strony zatopione są w cieście, a z drugiej oblepione są przepysznym sosem karmelowym, który łącząc się podczas pieczenia z sokami owocowymi tworzy coś w rodzaju bonusowej polewy. Lubię takie ciasta, proste, niewymuszone, takie ciepłe w swoim charakterze. Najlepsze.

Odwrócone ciasto rabarbarowo- truskawkowe
tortownica o średnicy ok 20- 22 cm

składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Suche składniki przesiać i wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem na jasny i puszysty puch, następnie oddawać do masy po jednym jajku, ciągle miksując do całkowitego połączenia składników. Następnie na małych obrotach miksera dodawać naprzemiennie suche i mokre składniki zaczynając i kończąc na suchych. Składniku wymieszać lub miksować tylko do połączenia. Kiedy masa będzie gotowa wyłożyć nią tortownicę, w której znajdują się owoce( patrz przepis poniżej).

składniki na wierzch:
- ok 300 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- garść płatków migdałowych

Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Do tortownicy wsypać cukier i rozprowadzić go po całym dnie, następnie oddać kawałki masła i wstawić do piekarnika na par minut, aby masło i cukier mogły się roztopić. W międzyczasie pokroić truskawki na grubsze plasterki a rabarbar w kostkę. Kiedy cukier z masłem się roztopi wyjąć tortownicę i wyłożyć dno owocami- ja zrobiłam to dosyć starannie, kładąc plasterki obok siebie, tak, aby zachodziły na siebie, a pomiędzy rzędami wkładając rabarbar. Można jednak po prostu wymieszać owoce ze sobą i wyłożyć nimi dno. 
Na owoce wyłożyć ciasto( będzie gęste) i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 190 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 35 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, następnie zdjąć boki tortownicy, położyć talerz lub paterę na ciasto i odwrócić do góry nogami, aby owoce znajdowały się na górze. Zewnętrzne krawędzie ciasta ozdobić płatkami migdałowymi.
Ciasto fantastycznie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!

Rhubarb and strawberry upside- down cake
20- 20 cm round cake pan

topping:
- 300 g strawberries, sliced
- 3 stalks of rhubarb, chopped
- 100 g light brown sugar
- 50 g butter
- handful almond petals

Preheat oven to 190 C degrees.
Prepare the tin. Butter cake pan and put parchemnt baking paper into the bottom of the pan. Toss sugar and pieces of butter. Take into the oven and bake until melted. Remove from the heat and toss strawberries and rhubarb over the melted sugar and butter- I did it carefully. Pour prepared batter and spread evenly. Take into the oven and bake for 15 minutes in 190 C degrees. Reduce temperature to 180 C degrees and bake another 35 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool, then carefully flip to the plate and sprinkle sides of the almond petal.

ingredients:
- 200 g all purpose flour
- 2 eggs
- 150 g sugar
- 125 ml milk
- 125 g butter in room temperature
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt

Sift dry ingredients and place into the bowl. Beat butter and sugar until light and fluffy. Beat in eggs, one at a time until incorporated, scraping dwon sides of the bowl. Add alternately dry and wet ingredients, starting end ending with dry. Do not overmix.
Enjoy!





12 komentarzy:

  1. Pachnie wiosną...uroczo i apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pyszne!! Wpraszam się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. I czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie jeszcze raz pysznie :) ja uwielbiam takie ciasta .......

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie odwracane ciasta - owoce puszczają sok, ciasto jest mięciutkie, wilgotne... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! jak zwykle pysznie i pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności! Uwielbiam takie proste ciasta, połączenie rabarbaru i truskawek jest zawsze świetne. Szczególnie zachęcają mnie te owoce zanurzone w sosie karmelowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To takie proste, domowe ciasto, które zjada się z prawdziwą przyjemnością :) Z truskawkami i rabarbarem musiało być wyjątkowe pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...