piątek, 5 czerwca 2015

Chleb młynarza

Chleb młynarza

Miller bread, for English scroll down


Ten chleb to rodzaj pieczywa, które każdy polubi. Chrupiąca skórka, cudowny zapach, sprężysty i kremowy miękisz- taki typowy, polski chleb kojarzący się z babcią, wsią i jeszcze ciepłym krojonym chlebem, który najlepiej smakuje z masłem. Uwielbiam takie chleby, przywołują cudowne wspomnienia z dzieciństwa, których nie chcemy zapomnieć. Moja rodzina była nim zachwycona, ja również, a samo jego robienie było dla mnie po prostu czystą przyjemnością.
Przepis znalazłam u Łucji, która w swoim dorobku ma już sporo wspaniałych wypieków; )
ps. Wpis ten dedykuję Salvadorovi, która ma dzisiaj urodziny, wszystkiego dobrego Mała; *

Chleb młynarza
1 bochenek

składniki na zaczyn:
- 65 g mąki pszennej chlebowej
- 45 g wody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przykryć i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 365 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g mąki żytniej razowej
- 250 g wody
- 10 g soli
- cały zaczyn

Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać ze sobą do całkowitego połączenia składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić ciasto przez ok 10- 15 minut- ciasto będzie dosyć klejące się, ale będzie dało się wyczuć opór glutenu. Następnie przełożyć do miski i odstawić do ciepłego miejsca na 2.5 godziny W tym czasie ciasto złożyć trzykrotnie po 45, 90 i 135 minutach. W międzyczasie przygotować kosz do chleba- naoliwić go i wysypać porządnie mąką. Kiedy minie określony czas ciasto uformować na kształt okrągłego lub owalnego bochenka i włożyć do kosza złączeniem do góry. Tak uformowany chleb zostawić na kolejne 2- 2.5 godziny do wyrastania.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 220 stopni- grzanie góra- dół. Kiedy chleb będzie wyrośnięty przełożyć go na gorącą blachę z piekarnika, naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35- 45 minut. Gdyby chleb za bardzo się rumienił należy przykryć go folią spożywczą. Gotowy chleb powinien wydać głuchy dźwięk po postukaniu go od dołu. Po upieczeniu chleb odstawić do wystudzenia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Miller bread
1 loaf

leaven:
- 65 g bread flour
- 45 g water
- 1 tablespoon rye sourdough starter

In the bowl combine all ingredients, wrpac plastic foil and set aside overnight.

bread ingerdients:
- 365 g bread flour
- 20 g wholemeal rye flour
- 250 g water
- 10 g salt
- all leaven

In the mixing bowl combine all ingredients except salt, cover with a clean cloth set aside for 30 minutes. Add salt and knead the dough for 10- 15 minutes (by hands)- dough will be a little sticky but you can feel gluten under your fingers. Put the dough into a bowl, cover with the clean cloth and set aside in the warm place for 2.5 hours. At this time fold the dough three times after 45, 90 and 135 minutes.
Meanwhile preper a brad basket- grease with oil and flour profusely.
After rising deflate the dough, transfer to a floured surface and form into a oval or round loaf and place into the bread basket, set aside for 2- 2.5 hours to rise again.
Preheat oven to 220 C degrees with baking sheet. After second rise, place bread into hot baking sheet, flipping the basket quickly, cut deeply and take into the oven. Bake for 45 minutes- if bread brown too much, put on the to of aluminium foil and conitinue baking. Remove the bread from the oven and set asie do cool completely.
Enjoy!






9 komentarzy:

  1. Cóż za struktura,jaka skórka pięknie wypieczona...Jak dojdę do większej wprawy w domowych chlebkach,to się zabiorę za taki:)
    p.s.w tym momencie w piekarniku piecze się orkiszowy od Ciebie po raz kolejny-uwielbiam ten chlebcio:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas już dokarmiony,jutro planuję piec ten chleb,ale mam pytanie-czy ciasto mam 3 razy składać tak,jak podajesz w zakładce u siebie(instrukcje ze zdjęciami?)i potem na koniec uformować okrągły chleb też wg.zdjęć???

      Usuń
    2. Dokładnie, składasz go według instrukcji, a potem formujesz bochenek- owalny, czy okrągły- wszystko jedno. Przekładasz uformowany chleb do koszyka na chleb złączeniem do góry i zostawiasz do ostatecznego wzrostu.; )

      Usuń
    3. Super,dziękuję.Trzymaj kciuki:))))

      Usuń
  2. Cudownie się prezentuje ten bochenek! :)
    Uwielbiam takie domowe pieczywo na zakwasie, zwłaszcza z chrupiącą skórką! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek dokładnie taki jak piszesz we wstępie. Jednym słowem - genialny ❤

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...