wtorek, 20 października 2015

Muffiny dyniowe z mąki owsianej z gorzką czekoladą

Muffiny dyniowe z mąki owsianej z gorzką czekoladą


Oat flour and pumpkin muffins with chocolate chips, for English scroll down


Te muffiny są idealne na śniadanie, bo najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, choć zimne też są wyśmienite. Muffiny mają charakterystyczny smak i strukturę, jako że zrobione są wyłącznie z mąki owsianej. Są ciągnące się i wilgotne, a przez dodatek gorzkiej czekolady również rozpływające się w ustach. Jest to wypiek o zmniejszonej zawartości cukru, ponadto są bezglutenowe. Myślę, że o wersję wegańską również można się pokusić używając jajka ze zmielonego siemienia lnianego, miód wystarczy zamienić na syrop z agawy czy syrop klonowy a mleko krowie na roślinne. Na leniwe śniadanie, jak znalazł:)

Muffiny dyniowe z mąki owsianej z gorzką czekoladą
6 dużych sztuk

składniki:
- 130 g mąki owsianej
- 200 g puree z dyni
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Wszystkie suche składniki połączyć w misce. W osobnym naczyniu połączyć puree z jajkiem, mlekiem, cukrem i miodem. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wsadzić do piekarnika i piec ok 25 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić
Smacznego!

Oat flour and pumpkin muffins with chocolate chips
6 big muffins

ingredients:
- 130 g oat flour
- 1 egg
- 100 ml milk
- 200 g pumpkin puree
- 2 tablespoons light brown sugar
- 2 tablespoons runny honey
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/2 baking soda
- 1/4 baking powder
- 100 g dark chocolate chips

Preheat oven to 180 C. Line muffin tin with a muffin cups, set aside
Combine all dry ingredients except sugar in a bowl. In another bowl combine puree, egg, milk, sugar and honey. Stir to incorporated. Add wet ignredients into the dry and stir just until combined. Divide batter into the muffin cups, take into the preheated oven and bake appox 25 minutes until a toothpick inserted in the center of the muffin comes out clean. Remove muffins from the oven and set asie to cool.
Enjoy!







13 komentarzy:

  1. właśnie pije sobie kawkę ....i mam chrapkę na taką babkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strzał w dziesiątkę-mam wszystkie składniki i wolną chwilę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie się nimi delektuję,są jeszcze ciepłe minutę temu wyjęte z piekarnika,ale smakują nieźle,jeśli nie znikną zanim ostygną,to będę miała okazję przekonać się,jak powinny naprawdę smakować:)

      Usuń
  3. jakie jasne zdjęcia, jakieś nie podobne do Twoich! :D Ale cudowne, świetnie uchwyciłaś tutaj jak dla mnie śniadanie, dynię i muffiny :)
    Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz mam taką chcicę na dyniowe wypieki, że nie wiem co :D Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  6. To ładnie trafiliśmy z tematem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śniadanie to ja rozumiem :) Dzień po zjedzeniu takich pyszności musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudownie! :)
    Ależ one musiały być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio przypadkiem natknęłam się na www jednej z palarni kawy i zamówiłam ją do domu. I muszę przyznać, że jak tylko trafiłam na ten przepis to od razu postanowiłam zrobić te babeczki. Muszę przyznać ze do kawy są idealne! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...