sobota, 24 października 2015

Pieczone płatki owsiane z figami i borówkami

Pieczone płatki owsiane z figami i borówkami

Baked oatmeal with figs and blueberries, for English scroll down


To chyba ostatni przepis z figami, jaki przygotowałam tej jesieni. W tym roku zjadłam o wiele więcej fig niż w poprzednim, tworząc tym samym więcej posiłków, które na nich bazowały. Nie mogę się już doczekać kolejnej jesieni i kolejnego wysypu moich pomysłów związanych z tymi cudownymi owocami, ale o tym dopiero za rok:)
Przepis, który mam dla Was na dzisiaj idealnie wpisuje się w rolę leniwego śniadania dla dwojga. Wszystko robi się raczej bardzo sprawnie, a po parunastu minutach można delektować się cudownym smakiem pieczonych płatków owsianych- ja jestem zauroczona tym śniadaniem i na pewno będę go powtarzać z innymi owocami:)

Pieczone płatki owsiane z figami i borówkami
2 porcje

składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 350 ml mleka
- 1 łyżka syropu klonowego/ miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 figi
- duża garść borówek amerykańskich
- 1 łyżka masła
- 50 g orzechów włoskich
- jogurt naturalny do podania

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół. Patelnię włożyć do piekarnika razem z łyżką masła i poczekać, aż patelnia będzie gorąca a masło roztopione
Figi pokroić na ósemki. Płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i cynamonem. Mleko połączyć w misce z jajkiem i syropem klonowym. Patelnię wyjąć z piekarnika, wysypać na dno płatki owsiane, wlać mleko i zamieszać do połączenia. Dodać owoce, zostawiając parę do dekoracji i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut, po czym wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestudzenia. Udekorować owocami i podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!

Baked oatmeal with figs and blueberries
2 portions

ingredients:
- 100 g rolled oats
- 1 egg
- 350 ml milk
- 1 tablespoon maple syrup or runny honey
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon baking powder
- 2 figs
- handful of blueberries
- 50 g walnuts, chopped
- 1 tablespoon butter
- plain yogurt to serve

Preheat oven to 200 C. Put the cast iron skillet with a butter into the cold oven and melt the butter and warm the skillet.
Cut figs into eights. In a bowl combine oats with walnuts, baking powder and cinnamon. In another bowl combine milk, egg and maple syrup. Add oats into the heated skillet, add milk and stir to combine. Add figs and blueberries and take into the preheated oven. Bake approx. 30 minutes, then remove from the oven and set aside to cool for couple minutes. Decorate with remaining fruits and serve with pain yogurt. 
Enjoy!








12 komentarzy:

  1. O matko, jak apetycznie!
    Na takie sniadanie, to ja sie pisze!
    Nawet na obiad, albo i kolacje!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanie:)po nim jesienne krótkie dni od razu robią się weselsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekaj.. napisałaś dla dwojga.. to gdzie porcja dla mnie?! :D
    Cudooo <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem zauroczona, nie tylko tym pomysłem na śniadanie, ale i zdjęciami :D I tą miseczką w granatowo-białe wzory <3

    OdpowiedzUsuń
  5. MMmm jakie boskie zdjęcia! Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi się podoba ta owsianka, pyszna, pożywna i przepięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. zdjęcia cudowne i przepis także :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi jakoś "uciekł" w tym roku sezon figowy - były, były, i nagle zniknęły. A ja chciałam jeszcze! Cóż, teraz trzeba będzie cierpliwie i długo czekać...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie to pyyyszne, dobrze że zrobiłam podwójną porcję 🥰

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...