czwartek, 20 lutego 2014

Hiszpańska paella na obiad.

Paella z kurczakiem, kiełbasą pieprzową, groszkiem, fasolką szparagową i papryką pieczoną



Paellę chciałam zrobić już baardzzo dawno temu. Zawsze jednak COŚ mnie powstrzymywało. Jednak nadszedł taki dzień, kiedy w końcu zebrałam się w sobie i stwierdziłam" tak, dzisiaj robię paellę". 
Zawsze zachwycało mnie w paelli to, że jest taka kolorowa, wszystko jest tak poukładane i po prostu wygląda bardzo apetycznie. Ja swoją paellę zrobiłam tym razem z kurczakiem, ale nie obędzie się też bez paelli z owocami morza; )
Jest to bardzo sycący i pożywny obiad, który nie dość, że smakuje świetnie to jeszcze nienagannie wygląda; )

Paella z kurczakiem, kiełbasą pieprzową, fasolką szparagową, groszkiem i papryką pieczoną
4- 5 porcji

składniki:
- 250 g ryżu arborio
- ok 700 ml bulionu drobiowego
- 600 g oczyszczonej i pokrojonej w grube kawałki piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 kiełbasa pieprzowa
- 1 mała czerwona papryka
- 40 g groszku mrożonego
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 duży pomidor
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- mała szczypta nitek szafranu
- 1 cytryna pokrojona na cząstki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia

Piekarnik nastawić na 200 stopni z funkcją grill< opcjonalnie>. Kiedy będzie nagrzany wsadzić do niego na najwyższą półkę blachę wyłożoną folią aluminiową a na niej położyć paprykę. Piec około 20- 30 minut aż skórka będzie w niektórych miejscach czarna. Gotową paprykę obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 
Nitki szafranu namoczyć w dwóch łyżkach ciepłej wody- odstawić na 10 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w plasterki.
Na patelni do paelli lub innej głębokiej, dużej patelni- u mnie średnica ok 28 cm rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Mięso przyprawić solą i pieprzem i wrzucić na patelnie, smażyć aż się zarumieni, ok 8- 10 minut. Następnie mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni Przysmażyć plastry kiełbasy. Kiedy będą rumiane przełożyć na talerz z mięsem. 
Ponownie rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać kawałki pomidora i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wsypać ryż i przysmażyć całość, wlać 300 ml bulionu, dodać paprykę wędzoną i przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na ryżu ułożyć kawałki mięsa, kiełbasę, fasolkę szparagową, groszek oraz paprykę pieczoną. 
Paellę gotować na małym ogniu ok 25- 40 minut w zależności od tego, jak szybko ryż będzie wchłaniał bulion. W miarę wchłaniania bulionu dolewać do ryżu po chochli pozostałego bulionu. Wszystko należy dobrze sprawdzać, bo może się okazać, że bulionu trzeba będzie dolać mniej lub więcej.
Kiedy paella będzie gotowa- ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany, przykryć patelnię i odstawić na 10 minut. Po tym czasie paellę od razu podawać z cząstkami cytryn.
Smacznego!




źródło przepisu: zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnie świata" Ricka Rodgersa

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ;) Uwielbiam paele

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie do wielu rzeczy zawsze coś przeszkadza;/
    nawet do twoich placków z masła orzechowego z dżemem ;( i tych tostów!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wygląda! Taka wiosenna, kolorowa, smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda, taka kolorowa, aż chce się jeść...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...