czwartek, 13 lutego 2014

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Makaron pszenny somen w sosie orzechowym z fasolką szparagową

Makaron pszenny somen w sosie orzechowym z fasolką szparagową



Zdecydowanie mój obiadowy faworyt. Ten cienki  makaron jest świetny, bardzo jędrny o delikatnym smaku, bardzo przypadł mi do gustu. Nie mogę nie dodać, że sos orzechowy, jak dla mnie jest strzałem w dziesiątkę i myślę, że nawet Ci, którzy nie przepadają za masłem orzechowym na kanapkach, będą zadowoleni z jego obiadowego wykorzystania; )
Nie będę ukrywać, że mnie ten obiad bardzo smakował, niczego bym nie dodała, ani niczego bym nie odjęła; ) Plusem jest też fakt, że obiad robi się błyskawicznie: ) Gotowy jest w mniej niż 15 minut!

Makaron pszenny somen w sosie orzechowym z fasolką szparagową
2 porcje

składniki na makaron:
- 2 wiązki makaronu somen <160 g>
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- orzeszki ziemne niesolone i zielona cebulka do podania

składniki na sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy
- ok 6 łyżek wody
- 2 ząbki czosnku

Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Ten makaron gotuje się dosyć krótko, więc warto rozpocząć robienie sosu, kiedy woda na makaron zaczyna wrzeć.
W międzyczasie w woku rozgrzać oliwę, czosnek pokroić w drobną kostkę, dodać razem z fasolką do woka. Następnie dodać masło orzechowej, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Wszystko wymieszać i doprowadzić do roztopienia się masła, wtedy dodać tyle wody, aby sos był lejący się ale gęsty- u mnie było to ok 6 łyżek. Do sosu natychmiast dodać makaron, wymieszać.
Na talerz ułożyć porcje makaronu, przyozdobić orzeszkami ziemnymi i pokrojoną zieloną częścią zielonej cebulki. 
Smacznego!




Smaki Azji - Kuchnia Chińska i KoreańskaLove masło orzechowe edycja III

12 komentarzy:

  1. Cudowne! To musi rozpływać się w ustach;)
    Heh a ja nie umiem pałeczkami jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, właśnie jestem po obiedzie, gdzie pałaszowałam gofry z masłem :D pyychota!!
    Jednak jak zobaczyłam TWÓJ obiad-zachciało mi się gooo! :)
    Podoba mi się strasznie to połączenie, mega! Czy jednak zamiast octu ryżowego mogę użyć jabłkowego? Nie mam takiego :(
    I sos sojowy, ten taki ciemny taaak? :)
    A makaron kupiony na jakimś dziale z takimi egzotycznymi frykasami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast octu ryżowego możesz dodać sok z cytryny, a makaron kupiony w Stokrotce w Galerii Katowickiej; DD
      I sos sojowy ciemny;D Właściwie dobrze, że zapytałaś, poprawię w przepisie!
      ; *

      Usuń
  3. sos orzechowy? tym mnie kupiłaś! kolejny twój pomysł na obiad, który trafia na moją listę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaa fantastico! Zapisuję przepis ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega szybkie, mega proste i mega smaczne! Takie dania to jest to. Zdecydowanie muszę zrobić; dopisać do listy zakupów fasolkę szparagową. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem smaku makaronu. Chce takie danie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączyłaś moje 2 do tej pory przeciwstawne dla mnie rzeczy - masło orzechowe ( dodatek do słodkości) i makaron. Biegnę do almy po te wstążki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie spotkałam takiego makaronu w żadnym sklepie :( Danie wygląda przepysznie, czuję, że bardzo przypadłoby mi do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sobie wyobrażam, jak to musi świetnie smakować :-) Pychota :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...