Makaron pszenny somen w sosie orzechowym z fasolką szparagową
Zdecydowanie mój obiadowy faworyt. Ten cienki makaron jest świetny, bardzo jędrny o delikatnym smaku, bardzo przypadł mi do gustu. Nie mogę nie dodać, że sos orzechowy, jak dla mnie jest strzałem w dziesiątkę i myślę, że nawet Ci, którzy nie przepadają za masłem orzechowym na kanapkach, będą zadowoleni z jego obiadowego wykorzystania; )
Nie będę ukrywać, że mnie ten obiad bardzo smakował, niczego bym nie dodała, ani niczego bym nie odjęła; ) Plusem jest też fakt, że obiad robi się błyskawicznie: ) Gotowy jest w mniej niż 15 minut!
Makaron pszenny somen w sosie orzechowym z fasolką szparagową
2 porcje
składniki na makaron:
- 2 wiązki makaronu somen <160 g>
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- orzeszki ziemne niesolone i zielona cebulka do podania
składniki na sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy
- ok 6 łyżek wody
- 2 ząbki czosnku
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Ten makaron gotuje się dosyć krótko, więc warto rozpocząć robienie sosu, kiedy woda na makaron zaczyna wrzeć.
W międzyczasie w woku rozgrzać oliwę, czosnek pokroić w drobną kostkę, dodać razem z fasolką do woka. Następnie dodać masło orzechowej, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Wszystko wymieszać i doprowadzić do roztopienia się masła, wtedy dodać tyle wody, aby sos był lejący się ale gęsty- u mnie było to ok 6 łyżek. Do sosu natychmiast dodać makaron, wymieszać.
Na talerz ułożyć porcje makaronu, przyozdobić orzeszkami ziemnymi i pokrojoną zieloną częścią zielonej cebulki.
Smacznego!
Cudowne! To musi rozpływać się w ustach;)
OdpowiedzUsuńHeh a ja nie umiem pałeczkami jeść :)
haha, właśnie jestem po obiedzie, gdzie pałaszowałam gofry z masłem :D pyychota!!
OdpowiedzUsuńJednak jak zobaczyłam TWÓJ obiad-zachciało mi się gooo! :)
Podoba mi się strasznie to połączenie, mega! Czy jednak zamiast octu ryżowego mogę użyć jabłkowego? Nie mam takiego :(
I sos sojowy, ten taki ciemny taaak? :)
A makaron kupiony na jakimś dziale z takimi egzotycznymi frykasami? :)
Zamiast octu ryżowego możesz dodać sok z cytryny, a makaron kupiony w Stokrotce w Galerii Katowickiej; DD
UsuńI sos sojowy ciemny;D Właściwie dobrze, że zapytałaś, poprawię w przepisie!
; *
sos orzechowy? tym mnie kupiłaś! kolejny twój pomysł na obiad, który trafia na moją listę :)
OdpowiedzUsuńAaaa fantastico! Zapisuję przepis ♥
OdpowiedzUsuńMega szybkie, mega proste i mega smaczne! Takie dania to jest to. Zdecydowanie muszę zrobić; dopisać do listy zakupów fasolkę szparagową. :D
OdpowiedzUsuńwow, wow, wow! <3
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku makaronu. Chce takie danie!!! :)
OdpowiedzUsuńPołączyłaś moje 2 do tej pory przeciwstawne dla mnie rzeczy - masło orzechowe ( dodatek do słodkości) i makaron. Biegnę do almy po te wstążki :)
OdpowiedzUsuńTo jest moja kuchnia:)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam takiego makaronu w żadnym sklepie :( Danie wygląda przepysznie, czuję, że bardzo przypadłoby mi do smaku :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam, jak to musi świetnie smakować :-) Pychota :-)
OdpowiedzUsuń