wtorek, 11 lutego 2014

Szybka tarta na obiad

Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami, mozzarellą, papryką i kabanosami



Miałam ochotę na ciasto francuskie. A jego zaletą jest, jak wiecie uniwersalność i to, że obojętnie z czym, i tak zawsze smakuje świetnie. Poza tym nie znam osoby, która nie lubiłaby ciasta francuskiego.
Mam w planach zrobienie własnego, jednak na razie używam tych kupnych, bo moim zdaniem są naprawdę smaczne. Próbowałam ciasta francuskiego paru firm dostępnych u nas w Polsce i raczej każde spełniało moje oczekiwania. Niemniej domowe ciasto francuskie musi być pyszne. Zbieram się już do tego dobre pół roku i nadal nie umiem się w końcu za to wziąć, ale nadejdzie taki czas; D
Ta tarta nie jest trudna w przygotowaniu a jej smak wynagradza chwilę czasu spędzoną w kuchni.
Zdecydowanie lubię takie obiady; )

Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami, mozzarellą, papryką i kabanosami
3- 4 porcje

składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego <275g>
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 8 cienkich kabanosów
- ok 1/2 dużej papryki< ja użyłam 3 różnych, ale równie dobrze można użyć jednego rodzaju>
- 1 ząbek czosnku
- 1.5 kulki mozzarelli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, suszony tymianek
- pół pęczka natki pietruszki

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski, a mozzarellę w plastry.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dorzucić czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać pieczarki i wszystko smażyć aż pieczarki się zarumienią. W miezyczasie doprawić je solą, pieprzem i tymiankiem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni <termoobieg>.
Ciasto francuskie przekroić na pół, aby powstały 2 mniejsze prostokąty, naciąć brzegi< ok 1 centymetr do wewnątrz> nożem, nie przecinając jednak ciasta do końca.
Na ciasto rozłożyć pieczarki, pamiętając o zostawieniu 1 bez nadzienia centymetra z każdej strony. Na pieczarki ułożyć plastry mozzarelli, następnie paprykę i kabanosy.
Jajko roztrzepać widelcem. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.
Gotowe tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż ciasto się zarumieni.
Tarty podawać solidnie oprószone grubo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Robisz wspaniałe i apetyczne zdjęcia, a te dzisiejsze takie kolorowe!:)

    Ciasto francuskie zawsze kupuję, bo ilekroć przejdzie mi przez myśl, żeby się pobawić w samodzielne robienie, zaraz rozsądek mówi, że eeeeeee pooo cooooo, idź i kup;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie tarty! Są nie tylko pyszne, ale dzięki gotowym arkuszom ciasta francuskiego są też pyszne.
    Piękne zdjęcia jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ boskość! Te kolory, ich ułożenie-maaasz dryg! :D
    JAcie.. już nie mogę się doczekać naszego wspólnego pichcenia.. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna jest taka tarta, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest prosta, a tak zjawiskowo wygląda, szczególnie z kabanosami :D świetnie wykonana i pewnie bardzo smaczna :) a takie szybkie sposoby, szczególnie z ciastem francuskim bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kabanosami to się nie lubię, ale za to ciasto francuskie i mozzarella to duet doskonały <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, choć ja pewnie też bym wyeliminowała z gry kabanosy. Pięknie się prezentuje ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kapitalne zestawienie! Jaka ładna ta tarta!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...