poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zrób sobie domowe Cini Minis!

Płatki cynamonowe- Domowe Cini Minis



 Pyszności. I właściwie mogłabym już nic nie pisać, a to jedno słowo "pyszności" w zupełności by wystarczyło. Uwielbiam te sklepowe Cini Minis, to chyba moje ulubione płatki śniadaniowe oprócz miodowych. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała domowej wersji, która z czystym sumieniem zawładnęła moimi kubkami smakowymi. Niby nic, niby tylko kruche krakersiki z cynamonem. A jednak, są naprawdę pyszne.
Ogólne założenie płatków jest takie, żeby jeść je z mlekiem czy jogurtem. Owszem, zjadłam je na śniadanie z dodatkiem, koniecznie zimnego mleka, ale nie mogłam się też powstrzymać, żeby nie nasypać ich sobie do miseczki i jeść tak po prostu, "na sucho".
Polecam je każdemu, kto lubi cynamon i po prostu, kto lubi chrupać; )

Płatki cynamonowe- Domowe Cini Minis
ok 320 g płatków

składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g mąki pełnoziarnistej
- 90 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 60 g cukru

składniki na wierzch:
- 1 roztrzepane jajko+ 1 łyżka mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu

Obydwa rodzaje mąki, cynamon i cukier umieścić w misce. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników i rozcierać w dłoni do powstania kruszonki. Następnie dodać śmietanę i zagnieść szybko ciasto.
Ciasto można włożyć na pół godziny do lodówki lub rozwałkować od razu<ale będzie się trochę kleić, ja rozwałkowałam od razu, bo nie miałam cierpliwości, żeby czekać; D>/
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, następnie pokroić< np. nożem do pizzy> na małe kwadraciki, o długości ok 1- 1.5 cm. Kwadraciki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W środku każdego z kwadracików zrobić nakłucie widelcem, następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Płatki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12- 15 minut, aż się zarumienią. Gotowe płatki zostawić do ostudzenia, a następnie przechowywać w słoiku.
Smacznego!





23 komentarze:

  1. koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chciałam je kiedyś zrobić, ale spasowalam..
    A co jak na wyjdzie, a jaka baze zrobić? :O

    Matko.. ale na widok twoich-umarlam <3 <3 tooootalnie je chce, nic mnie to nie obchodzi, masz mi je tu i teraz dać!

    OdpowiedzUsuń
  3. to jedne z niewielu płatków śniadaniowych, którymi najchętniej zajadałam się w dzieciństwie! fajnie, że mam już przepis jak odtworzyć swoją ...smaczniejszą i zdrowszą wersję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O woooow, takie rzeczy się dzieją :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham Cię za te płatki!!! Zawsze lubiłam cini minis tylko mnie ta ilość kalorii zabijała.

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest genialne! zapisuje i robię wykon;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A to ja tak nie wiedziałam, że można w domu zrobić :D super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki świetny pomysł! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe Cini Minis? *.* Biorę je! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Własne, domowe cini minis, to świetny pomysł :) Pyszne śniadanie i przekąska, ale o niebo zdrowsze :) Jestem zachwycona tym przepisem :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA!! Nie kupuję tych paczkowanych płatków nigdy, choć dzieci niewątpliwie ich łakną niestety. Dobrze, ze jest alternatywa, zwykle jedzą płatki żytnio-owsiane gotowane z owocami i bakaliami, dziś jest nowy, domowy pomysł na śniadanie dla nich. dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy naprawdę smakują tak dobrze jak oryginalne? :)

    - - -
    Odwiedź Road American we Wrocławiu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Można użyć mąki żytniej zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić ich z mąki żytniej, ale na Twoim miejscu zastąpiłabym pewną cześć mąki pszennej żytnią, na przykład w 50%:) Nie robiłabym ich w całości z mąki żytniej.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  15. Zrobiłam, wszystko według przepisu, ale nie smakują nawet podobnie do tych sklepowych :<, strasznie niedobre były.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że Ci nie smakowały:( ja robię je regularnie i zawsze wychodzą dobre. Oczywiście nie smakują identycznie, jak sklepowe, bo sklepowe maja więcej cukru i substancji, które nadają "lepszy" smak. Przykro mi ale dziękuję za Twoją opinie, nie zawsze trafiam w kubki smakowe każdego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Polecam najpierw ponakłuwać, posmarować i posypać, a dopiero potem pokroić. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można użyć samej pełnoziarnistej, czy wtedy nie wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja ciasta może ulec zmianie i będzie trudniej je rozwałkować. Smak również się zmieni, więc raczej nie polecałabym tylko mąki pełnoziarnistej;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Ciasteczka najlepsze z gorącym mlekiem , same jako przekąska trochę mdłe , ale w mleku świetne. Oczywiście, nie da się oszukać że to cini minis , ale jeśli ktoś jak ja uwielbia je do mleka to i te powinien spróbować , bo to godna zdrowsza wersja :) mężowi też smakowały do mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...