poniedziałek, 21 lipca 2014

Crumpets- angielskie placki drożdżowe

Crumpets

Crumpets, for English scroll down


Już od jakiegoś czasu chciałam je zrobić, bo bardzo ciekawił mnie ich smak. I nie zawiodłam się. Mają lekko chrupiącą skórkę, są miękkie w środku i ładnie rosną na patelni. Nie miałam specjalnych foremek do crumpetsów, więc użyłam- uwaga- wykrawaczek do ciasteczek; D No niestety ciasto bardzo lepiło się do nich i niektóre powychodziły trochę nierówne, ale bez obaw, bez żadnych foremek też wyjdą, będą miały jedynie nieregularne kształty; )
Polecam je Wam na leniwe śniadania, a w taką pogodę drożdże rosną, jak szalone, więc nie trzeba na nie czekać tyle, ile normalnie; )

Crumpets
ok 12 różnej wielkości placków- 2 porcje

składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży- 1 łyżeczka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml mleka
- 100 ml wody

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i mleko- wymieszać ze sobą na lejącą papkę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia- Na powierzchni pojawią się bąbelki. 
W wodzie rozmieszać sodę i sól, dodać mieszankę do wyrośniętego ciasta i odstawić ponownie na 20 minut. 
Placki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny masła w specjalnych foremkach*, które uprzednio zostały natłuszczone lub bez nich z obydwu stron na małym ogniu przez ok 4 minuty z jednej strony, odwrócić placka i smażyć do zarumienienia. 
Gotowe placki można zjeść później lekko je grillując przed podaniem.
Smacznego!

* jeśli masz foremki do crumpetsów należy je natłuścić, ułożyć na patelni, chwile odczekać, a następnie wlać ciasto do mniej więcej połowy wysokości foremki. Kiedy placek zarumieni się z jednej strony odwrócić foremkę z ciastem na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Potem należy zdjąć placuszka i użyć foremki ponownie.

Crumpets
approx 12 different sized cakes

ingredients:
- 250 g all purpose flour
- 4 g active dry yeast
- 1/2 teaspoon salt
- 1 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon sugar
- 300 ml milk
- 100 ml water

In a bowl sift flour, add yeast, sugar and milk, whisk until combined and set aside for 1 hour.
In another bowl combine water and baking soda and add into the risen batter. Stir to combine and set aside for another 20 minutes.
Heat a frying pan with 1 tablespoon butter over medium heat. Butter the crumpets form and take into the fryin pan, next add batter into the forms and fry crumpets until golden brown on each side.
Enjoy!





9 komentarzy:

  1. zapisuje przepis i kiedys napewno je zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. tymi placuszkami podbiłabyś moje podniebienie - uwielbiam je! :) najlepsze z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam na nie niezwykłą ochotę. Wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, lubię, lubię są bardzo dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  5. omatko! to musi być przepyszne... aż dziwne, że nigdy nie jadłam takich frykasów.. :)

    pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. haha.. znowu jesteś szybsza.. :D JA jeszcze crumpets nie próbowałam, ale np te sklepowe ni trochu nie zachęcają. :(

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę. Anglicy jednak umieją wymyślić coś dobrego :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygądają, ja tam zawsze wiedziałam, że kuchnia angielska warta jest uwagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie! Szkoda że nie mam takich foremek.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...