czwartek, 9 lipca 2015

Pieczone gnocchi z kalafiora w sosie z ricotty i szpinakiem

Pieczone gnocchi z kalafiora w sosie z ricotty ze szpinakiem i topinamburem

Baked cauliflower gnocchi with ricotta sauce, spinach and Jerusalem artichokes, for English scroll down


Jedne z najlepszych kluseczek, jakie jadłam. Samo danie wymyśliłam tak naprawdę na poczekaniu, wiedziałam jedynie, że na pewno chcę zrobić kalafiorowe gnocchi, bo byłam niesamowicie ciekawa ich smaku. Okazały się być bardzo smaczne a te przypieczone z wierzchu są najlepsze na świecie; ) Sos z ricotty podczas pieczenia zestala się i wszystko tworzy zgraną zapiekankę. Ponadto topinambur- dla mnie jeszcze trochę egzotyczny, choć już kilka razy miałam z nim do czynienia. Od pierwszego spróbowania wpadł mi jednak w oko i myślę, że nie rozstanę się z nim tak szybko; )

Pieczone gnocchi z kalafiora w sosie z ricotty ze szpinakiem i topinamburem
3 porcje

składniki na gnocchi:
- 450 g kalafiora( już obranego)
- 150 g mąki
- 2 żółtka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukać w zimnej wodzie i odsączyć na sitku przez ok 10 minut. Po tym czasie zmiażdżyć praską do ziemniaków, dodać żółtka, przyprawy i wymieszać. Partiami dodawać mąkę, aby ulepić kulę. Ciasto po dodaniu maki i tak będzie się kleić. 
Na dobrze omączonym blacie rolować z ciasta wałeczki, następnie kroić na małe kluseczki. 
Osoloną wodę zagotować, partiami gotować kluseczki ok 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Składniki na sos:
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g ricotty
- 300 g topinamburu
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g masła
- sól i pieprz

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Orzechy podprażyć na suchej patelni na złoto, odstawić.
Cebulę, czosnek i imbir posiekać drobno, topinambur pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić topinambur i smażyć aż zmięknie a cebula będzie bardzo zrumieniona. Do całości dodać szpinak i smażyć przez paręnaście sekund aż szpinak zacznie więdnąć, wtedy zdjąć z ognia. 
Ricottę połączyć z jajkiem, mlekiem, przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać orzechy i wszystko wymieszać. Do sosu dodać topinambur ze szpinakiem i połowę klusek. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć resztę kluseczek. Naczynie włożyć do piekarnika i piec ok 20 minut, następnie przełączyć na funkcję grill, zwiększyć temperaturę do maksimum i położyć naczynie najbliżej grilla. Grillować aż kluski i sos będą mocno rumiane- ok 2 minuty.
Gotowe kluseczki wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego! 

Baked cauliflower gnocchi with ricotta sauce, spinach and Jerusalem artichokes
3 portions

ingredient for gnocchi:
- 450 g peeled cauliflower
- 150 g all purpose flour
- 2 egg yolks
- salt, pepper and nutmeg to tase

In a big pot bring water to boil, add pich of salt and cauliflower florets, cook until tender. Pour with cold water and drain. In a bowl crush cauliflower with a potato masher until smooth, add egg, season with spices and stir well. Gradually add flour and form ball. Dough is still sticky.
Put the dough onto a well floured surface, roll into long 1- 1.5 cm thick ropes and cut crosswise into small gnocchi. 
Meanwhile bring salted water to boil, then put gnocchi into the water and cook approx. 2 minutes after has floated to the top. Remove from the water, pour with cold water and set aside.

ingredients fos sauce:
- 150 g fresh spinach
- 250 g ricotta
- 300 g Jeusalem artichokes
- 1 egg
- 125 ml milk
- 1 onion
- 1 garlic clove
- small piece of ginger
- 50 g walnuts
- 30 g butter
- salt and pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
In a frying pan brown walnuts until golden brown, remove from the heat and set aside.
Finely dice onion, garlic and ginger. Chop Jerusalem artichokes into smakk cubes. Heat a frying pan with butter over medium heat, add onion and fry until glossy, add ginger and garlic and fry for 1 minute. Add Jerusalem artichokes and fry until tender. Add spinach and cook only to starting reduce the volume.. Remove pan from the heat and set aside.
In a bowl combine ricotta, egg, milk, season with salt and pepper. Add walnuts and stir. Add veggies from the pan and stir again. Add half of cooked gnocchi and pour everything into a casserole dish. Top with remaining gnocchi and put into the oven. Bake 20 minutes, then increase temperature to maximum and turn on the grill. Transfer dish on the top shelf of the oven and bake until golden brown- about 2 minutes. Remove from the pan and set aside to cool for 4- 5 minutes.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Ta przypieczona góra wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się przyrumieniły skubane- pewnie to najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ genialnie one wyglądają! Cudownie przypieczone, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne fanie, bardzo kreatywne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się z Tobą zgodzić, bo są to jedne z najpyszniejszych kluseczek 😍 Dzieci wołały o dokładkę (a kalafiora w pierwotnej postaci by nie jadły). W wersji dla siebie zrobię ze sosem.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...