Quenelles z sosem pomarańczowym i bitą śmietaną
Sos pomarańczowy nie jest tu przypadkowo, bo bardzo kojarzy mi się, pewnie za sprawą klasycznych Suzette, z Francją. Byłam bardzo ciekawa, jak smakują owe francuskie kluseczki, ale nie zawiodłam się. Są bardzo smaczne, niesłodkie, mączne, o tej specyficznej gumowo- twardej strukturze leniwych. Sos pomarańczowy i bita śmietana świetnie tu pasują. Nic nie jest za słodkie, ani za kwaśne.
Quenelles w takiej bardziej eleganckiej wersji powinno się formować dwoma łyżkami, uzyskując charakterystyczny wygląd.
Zdecydowanie polecam Wam francuską odmianę leniwych, tak dla... odmiany: )
Quenelles z sosem pomarańczowym i bitą śmietaną
1 duża porcja*
składniki na sos:
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 40 g masła
- 50 g cukru
- laska cynamonu
Wszystkie składniki dodać do rondla. Sos gotować na średnim ogniu ok 15- 20 minut aż zgęstnieje. Sos należy mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypalił
składniki na quenelles:
- 100 g mąki pszennej
- 75 ml wody
- 75 ml mleka
- 35 g masła
- 2 jajka
- bita śmietana do podania
- 1 wyfiletowana pomarańcza**
Wodę, mleko i masło dodać do rondelka, całość zagotować. Kiedy zawartość garnka będzie się gotować zmniejszyć ogień i powoli wsypać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub drewnianą łyżką, aby nie porobiły się grudki. Mieszać do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od ścianek rondelka i zacznie tworzyć kulę. Zdjąć z ognia i odczekać chwilę. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku, intensywnie mieszając po każdym dodaniu, aby jajko całkowicie wymieszało się z ciastem.
Ciasto położyć na omączony blat, podzielić na pół. Każdą połówkę ciasta rolować na wałek o średnicy ok 1.5 cm, następnie tępym nożem odcinać kawałki klusek- jak przy zwykłych leniwych.
W sporym garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić quenelles, kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze pół minuty. Następnie przełożyć na talerz łyżką cedzakową. polać sosem, ułożyć pomarańczę na wierzchu i udekorować sporą łyżką bitej śmietany.
Smacznego!
* Kluseczek wychodzi tyle, ile na zdjęciu, są malutkie, takie "na raz".
** Filetowanie pomarańczy polega na odcięciu od niej góry i dołu, następnie nożem, najlepiej z piłką, jeśli pomarańcza ma twardą skórkę, odcinaniu skórki od góry do dołu, tak aby odciąć też białą część. Następnie pomarańczę pokroić na "ósemki".
hehehe każdy naród ma swoje 'pierogi', nie wiedziałam, że nasze 'leniwe' też mają odpowiednik ;-) super, warto wypróbować!
OdpowiedzUsuńNIE WIERZĘ :D
OdpowiedzUsuńRobiłam je, robiłam! Kiedyś natknęłam się na nie i uznałam, że bardzo przypominają mi smakowo crepes. Są zdecydowanie przepyszne, chociaż i trochę zamulające. Robiłam z połowy porcji i kończąc i tak czułam, że nie przełknęłabym ani kluska więcej.
Hmhmhm muszę je powtórzyć. Pięknie u Ciebie wyglądają - pierwsze i trzecie zdjęcie: mistrz!
Ciekawi mnie, gdzie robiłaś zdjęcie :> (stół)
Hah stół jest tak naprawdę deską znalezioną na strychu..; D Trzeba sobie radzić; D
UsuńNo i super Ci to wyszło :D Nie wpadłabym na pomysł, że to tylko deska.
UsuńObłęd! ♥
OdpowiedzUsuńGumowate mówisz?
Z pomarańczą, z bitą śmietaną?! To jedno z najlepszych potraw/dań, jakie ostatnio widziałam na blogach, Odpłynęłam właśnie w słodką krainę... :))
jadłam dzisiaj kluseczki...przez Ciebie mam ochotę na kolejne!!! te są genialne i koniec kropka. ten sos <3
OdpowiedzUsuńkiedyś chyba wpadnę do Ciebie na obiad, w sumie nie mam daleko :D
Genialne ! Już wyobrażam sobie ich aromat i jak rozpływają się w ustach ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wyglądają, pyszny pomysł na słodki obiad!
OdpowiedzUsuńTakie jakby "parzone" leniwe:) Cudne.
OdpowiedzUsuńzupy z nimi chyba bym nie zjadła. ale ten sosik pomarańczowy ... jestem zachwycona. Próbuję:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te francuskie leniwe:-)
OdpowiedzUsuńMmm... smakowicie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńElegancka wersja leniwych :D To połączenie smaków jak najbardziej do mnie przemawia, super!
OdpowiedzUsuńMuszą bosko smakować :)!
OdpowiedzUsuńWow ! Cudo i do tego ta bita śmietana ! Mniam ! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób, bardzo eleganckie leniwe :)
OdpowiedzUsuńkolejny przepis na sos, który chciałabym wypróbować!
OdpowiedzUsuń