czwartek, 2 stycznia 2014

Pudding makaronowy z Niemiec

Niemiecki pudding makaronowy z twarogiem i owsianą kruszonką



Nowy rok. Mówiąc szczerze nie czuję go za bardzo. Może też dlatego, że za oknem właściwie mamy początki wiosny a nie zimę w pełni? Sama nie wiem. Nie lubię zimy, nie lubię śniegu, ale na święta i Sylwestra by się przydał. Nie mniej mam nadzieję, że miło powitaliście ten nowy 2014 rok i macie już mnóstwo pomysłów, co dobrego w nim zrobić: )
A ja dzisiaj mam dla Was coś z Niemiec. Nie znam się na niemieckiej kuchni i muszę przyznać kojarzy mi się z nią niewiele. Kiedy Whiness pokazała mi ten pudding, stwierdziłam, że musimy go razem zrobić. Nie wiem, co mnie najbardziej skusiło, chyba ten zapiekany makaron; )
Nie wiedziałam, czego mam się spodziewać, przepis jest dosyć specyficzny, niby to mus, niby masa serowa...Ale po zapieczeniu wygląda jak chmurka i jest, jak chmurka: ) Z wierzchu wyrośnięty i przyrumieniony a na dnie jeszcze trochę mokry. Ten pudding to jedna z najmilszych niespodzianek jedzeniowych w moim życiu: )

Niemiecki pudding makaronowy z twarogiem i owsianą kruszonką
2 spore porcje

składniki:
- 160 g makaronu farfalle- kokardki
- 600 ml mleka
- 4 jajka
- 30 g miękkiego masła
- 100 g twarogu, najlepiej zmielonego, ale jeśli kupicie zwykły twaróg, porozgniatajcie go dobrze widelcem
- 60 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

składniki na kruszonkę:
- 60 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżka miodu

Płatki owsiane wymieszać razem z miodem, odstawić. 

Mleko wlać do rondla z grubym dnem i zagotować. Do gotującego się mleka dodać makaron i ugotować al dente. Garnek zdjąć z ognia i ostudzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni< termoobieg>.
Żółtka oddzielić od białek. W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodać twaróg. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu.
Masę twarogowo- jajeczną dodać do ostudzonego makaronu z mlekiem i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodawać partiami do makaronu, delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Pudding przelać do naczynia żaroodpornego, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ok 25- 30 minut aż wierzch będzie ścięty i zarumieniony.
Smacznego!








A dla lubiących mam dzisiaj coś od pana Lyncha: ) Bardzo kojarzy mi się z Twin Peaks, mimo że po obrazie bardziej pasowałoby do Lost Highway; )

źródło przepisu z moimi lekkimi zmianami: klik klik 

12 komentarzy:

  1. Mam jakie to jest genialne ! Już wiem co niedługo będę robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, ten pudding był pyszny ♥ A jak ładnie się prezentuje!
    No i Lynch! Faktycznie można kojarzyć z Twin Peaks, niemniej mam ochotę posłuchać sobie Apple of Sodom Mansona i zrobić popołudnie z Lost Highway.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za oknem zima przeplata się jakby z nadchodzącą już powoli wiosną ;-) ... Pięknie jest! W sumie to dość przyjemny początek roku, niech cały będzie taki rześki i pełen słońca :-)

    Ten pudding sprawia, że mój brzuch daje mi delikatnie do zrozumienia, że jest głodny i chciałby zjeść takie cudo! :D I nie wiem, co mnie w nim najbardziej zachwyca? :D Że makaron, że twaróg, że miód, wanilia ... Że jest niemiecki?! :D ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też za zimą nie przepadam, ale śnieg na święta jest (był?) tradycją i fajnie by było gdyby choć troszkę poprószył. Mimo wszystko nie mam nic przeciwko słonecznej pogodzie :)
    Jejku, ten pudding wygląda cudnie! Na pewno go zrobię. Poczekam tylko aż zostanie mi trochę makaronu z obiadu ;)
    Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń
  5. pudding z twarogiem i makaronem <3 robiłam wiele razy na obiad coś podobnego, a ta owsianka kruszonka to strzał w dziesiątkę :) pychota!!
    ja czuję tą zmianę, zmianę daty, zmianę roku na nowy, ale śniegu też mi brakuje... czekam dalej. byle na ferie będzie, choć i tak aż tak bardzo już teraz mi na tym nie zależy.

    OdpowiedzUsuń
  6. ahhh jaki cudowny pomysł! Muszę wypróbować koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne zdjęcia, a ten pudding... aż chce się zjeść! : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny wynalazek, smakowitość:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda doskonale :) zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana, przyznam Ci się do czegoś. Miałam w ogóle nie przeglądać tego wpisu! Jakoś pomysła na niemiecki pudding. Ale ten twaróg i owsiana kruszonka mnie kupiły. Teraz mi wstyd, że w ogóle pomyślałam aby go pominąć! Wypróbuję go przy najbliższej okazji! Ach i jeszcze jedno. Piękne zdjęcia. Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia :) No i ten talerz z kogutem! Boskie :) Powiedz jaki masz aparat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, zawsze ogromnie miło mi się czyta takie słowa: )
      A aparat? Bardzo stary, to nawet nie jest lustrzanka; )

      Usuń
    2. Bo to nie sprzęt a dobry fotograf się liczy :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...