piątek, 10 stycznia 2014

Polentowe ciasto i cytrusy

Ciasto pomarańczowo- cytrynowe z polentą



To ciasto chciałam zrobić od razu, po obejrzeniu programu "Wyprawy po przyprawy". Byłam bardzo ciekawa, jak polenta sprawuje się w słodkich wypiekach, bo jako, że jadłam ją tylko na wytrawnie, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Przepis mocno zmodyfikowałam, bo nie miałam składników i ogólnie rzecz biorąc miałam na nie trochę inną wizję.
Ciasto ma bardzo charakterystyczną strukturę- jest chrupiące, za sprawą rzeczonej polenty. Mnie taka struktura bardzo odpowiadała, lubię takie ciasta. Poza tym jego smak jest odmienny od wszystkich ciast, jakie do tej pory jadłam. Jest przyjemnie słodkie, ale nie za bardzo, pomarańcze nadają mu wilgotności i nowego charakteru, a cytryny w syropie moim zdaniem są ukoronowaniem ciasta. Ponadto ciasto nie jest suche, faktycznie, jest bardzo dobre do herbaty, ale spokojnie można je zjeść bez niej: )
Ciasto jest warte zrobienia, bo jest inne niecodzienne, o specyficznej strukturze, która na pewno nie trafi do każdego, jednak warto się o tym przekonać na własnej skórze; )

***
Zmiany. A jeśli zmiany, to od ostatniego czasu zauważyłam, że na pierwszy ogień zawsze idą włosy. I tak jest też teraz. Nigdy nie miałam tak krótkich włosów. Ale jestem zadowolona, bardzo zadowolona: )

Ciasto pomarańczowo- cytrynowe z polentą
tortownica o śr. 21 cm

składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 140 g kaszki kukurydzianej- polenty
- 3 jajka
- 100 g mąki żytniej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
- skórka z jednej pomarańczy

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg
Pomarańcze wyfiletować- odciąć górę i dół owocu, a następnie, najlepiej nożem z piłką odkrajać skórkę, razem z białą częścią od góry do dołu. Pomarańcze pokroić w kostkę, odcisnąć nadmiar delikatnie nadmiar soku, odstawić.
Polentę, mąkę żytnią, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cynamon oraz skórkę pomarańczową wymieszać w misce, odstawić. 
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasny puszysty krem. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po dodaniu każdego. Do masy wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone pomarańcze i zamieszać jeszcze chwilę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć cytrynki, następnie ostrożnie wylać na nie ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50- 60 minut do suchego patyczka. 
Po wyjęciu z piekarnika poczekać do ostudzenia, następnie zdjąć obręcz. Duży talerz położyć na cieście i szybko odwrócić ciasto, aby spód z cytrynkami był teraz wierzchem ciasta. Zdjąć dno tortownicy i bardzo ostrożnie papier do pieczenia. Podany z przeróżnymi syropami smakuje cudownie, np z dyniowym lub cynamonowym
Smacznego!


Do przepisu wykorzystałam te cytrynki w syropie rumowym z cynamonem. Wystarczyło mi ich akurat do ciasta, więc nie próbowałam ich w herbacie. Mogę jednak powiedzieć, że w cieście mnie zachwyciły, nie były kwaśne, nadawały ciastu świetnego aromatu, a skórka w ogóle nie była gorzka, choć oczywiście trochę twardawa. Nie mniej jednak uważam, że bez nich ciasto nie miałoby takiego charakteru. 










inspiracja: klik klik
Kolor żółty

16 komentarzy:

  1. Pyycha <3 wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham , kocham , kocham to ciasto za kolor, brak mąki i ze jest w niej polenta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne ciasto! aż sobie przypomniałam właśnie jak dawno już nie robiłam nic z polentą, a chyba najbardziej smakuje mi w słodkiej wersji :)

    zmiany...najważniejsze że jesteś z nich zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie wygląda :) dodaję z radością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kaszkę kukurydzianą! i przez to, że jest tak żółciutka to właśnie z cytrusami mi się kojarzy najbardziej :) to ciasto zachwyca, mam ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. drugie zdjęcie mnie zachwyciło!!!
    a ciasto zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chce cię zobaczyć, chceeee!!! :D

    Oo.. nie jadłam polenty, więc nie wiem, czy na wytrawnie lub słodko jest dobra, ale z chęcią bym się przekonała! :)
    wygląda apetycznie, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie, jestem strasznie ciekawy smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie ciekawe ciasto :) zdrowe i świetnie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  11. Superowe, musiałabym trochę pokombinować, żeby zastąpić masło i jajka, aby mieć wersję vege, ale myślę, że jest to do zrobienia. Jestem pewna, że warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fotogeniczne jest to ciasto :) A powiedz mi ta kaszka, to taka normalna kukurydziana, czy ta błyskawiczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła kaszka kukurydza, ja użyłam tej od Sante:)

      Usuń
  13. Wygląda cudownie! A czy można czymś zastąpić kaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  14. Możesz spróbować dodać zwykłą mąkę, ale nie wiem, jak ciasto się zachowa:) Nie próbowałam robić tego ciasta bez polenty:)

    OdpowiedzUsuń
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...