Ciasto pomarańczowo- cytrynowe z polentą
To ciasto chciałam zrobić od razu, po obejrzeniu programu "Wyprawy po przyprawy". Byłam bardzo ciekawa, jak polenta sprawuje się w słodkich wypiekach, bo jako, że jadłam ją tylko na wytrawnie, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Przepis mocno zmodyfikowałam, bo nie miałam składników i ogólnie rzecz biorąc miałam na nie trochę inną wizję.
Ciasto ma bardzo charakterystyczną strukturę- jest chrupiące, za sprawą rzeczonej polenty. Mnie taka struktura bardzo odpowiadała, lubię takie ciasta. Poza tym jego smak jest odmienny od wszystkich ciast, jakie do tej pory jadłam. Jest przyjemnie słodkie, ale nie za bardzo, pomarańcze nadają mu wilgotności i nowego charakteru, a cytryny w syropie moim zdaniem są ukoronowaniem ciasta. Ponadto ciasto nie jest suche, faktycznie, jest bardzo dobre do herbaty, ale spokojnie można je zjeść bez niej: )
Ciasto jest warte zrobienia, bo jest inne niecodzienne, o specyficznej strukturze, która na pewno nie trafi do każdego, jednak warto się o tym przekonać na własnej skórze; )
***
Zmiany. A jeśli zmiany, to od ostatniego czasu zauważyłam, że na pierwszy ogień zawsze idą włosy. I tak jest też teraz. Nigdy nie miałam tak krótkich włosów. Ale jestem zadowolona, bardzo zadowolona: )
***
Zmiany. A jeśli zmiany, to od ostatniego czasu zauważyłam, że na pierwszy ogień zawsze idą włosy. I tak jest też teraz. Nigdy nie miałam tak krótkich włosów. Ale jestem zadowolona, bardzo zadowolona: )
Ciasto pomarańczowo- cytrynowe z polentą
tortownica o śr. 21 cm
składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 140 g kaszki kukurydzianej- polenty
- 3 jajka
- 100 g mąki żytniej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
- skórka z jednej pomarańczy
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg
Pomarańcze wyfiletować- odciąć górę i dół owocu, a następnie, najlepiej nożem z piłką odkrajać skórkę, razem z białą częścią od góry do dołu. Pomarańcze pokroić w kostkę, odcisnąć nadmiar delikatnie nadmiar soku, odstawić.
Polentę, mąkę żytnią, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cynamon oraz skórkę pomarańczową wymieszać w misce, odstawić.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasny puszysty krem. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po dodaniu każdego. Do masy wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone pomarańcze i zamieszać jeszcze chwilę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć cytrynki, następnie ostrożnie wylać na nie ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50- 60 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać do ostudzenia, następnie zdjąć obręcz. Duży talerz położyć na cieście i szybko odwrócić ciasto, aby spód z cytrynkami był teraz wierzchem ciasta. Zdjąć dno tortownicy i bardzo ostrożnie papier do pieczenia. Podany z przeróżnymi syropami smakuje cudownie, np z dyniowym lub cynamonowym.
Smacznego!
Do przepisu wykorzystałam te cytrynki w syropie rumowym z cynamonem. Wystarczyło mi ich akurat do ciasta, więc nie próbowałam ich w herbacie. Mogę jednak powiedzieć, że w cieście mnie zachwyciły, nie były kwaśne, nadawały ciastu świetnego aromatu, a skórka w ogóle nie była gorzka, choć oczywiście trochę twardawa. Nie mniej jednak uważam, że bez nich ciasto nie miałoby takiego charakteru.
Pyycha <3 wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kocham , kocham , kocham to ciasto za kolor, brak mąki i ze jest w niej polenta:)
OdpowiedzUsuńgenialne ciasto! aż sobie przypomniałam właśnie jak dawno już nie robiłam nic z polentą, a chyba najbardziej smakuje mi w słodkiej wersji :)
OdpowiedzUsuńzmiany...najważniejsze że jesteś z nich zadowolona ;)
Pycha:)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda :) dodaję z radością :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszkę kukurydzianą! i przez to, że jest tak żółciutka to właśnie z cytrusami mi się kojarzy najbardziej :) to ciasto zachwyca, mam ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńdrugie zdjęcie mnie zachwyciło!!!
OdpowiedzUsuńa ciasto zapowiada się smakowicie :)
chce cię zobaczyć, chceeee!!! :D
OdpowiedzUsuńOo.. nie jadłam polenty, więc nie wiem, czy na wytrawnie lub słodko jest dobra, ale z chęcią bym się przekonała! :)
wygląda apetycznie, bardzo!
Wygląda świetnie, jestem strasznie ciekawy smaku! :)
OdpowiedzUsuńjakie ciekawe ciasto :) zdrowe i świetnie wygląda !
OdpowiedzUsuńSuperowe, musiałabym trochę pokombinować, żeby zastąpić masło i jajka, aby mieć wersję vege, ale myślę, że jest to do zrobienia. Jestem pewna, że warto :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fotogeniczne jest to ciasto :) A powiedz mi ta kaszka, to taka normalna kukurydziana, czy ta błyskawiczna?
OdpowiedzUsuńZwykła kaszka kukurydza, ja użyłam tej od Sante:)
UsuńWygląda cudownie! A czy można czymś zastąpić kaszkę?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować dodać zwykłą mąkę, ale nie wiem, jak ciasto się zachowa:) Nie próbowałam robić tego ciasta bez polenty:)
OdpowiedzUsuń