czwartek, 23 stycznia 2014

Soczewica, tuńczyk i kotleciki.

Kotleciki z czerwonej soczewicy i tuńczyka z salsą ogórkowo- marchewkową i sosem miodowo- musztardowym



Te kotleciki powstały z zupełnego przypadku. Nie miałam, co zrobić z otwartą już puszką tuńczyka, więc musiałam coś wymyślić, żeby jej po prostu nie wyrzucić. Tak się złożyło, że czerwoną soczewic też w domu posiadałam. Nic nie stało na przeszkodzie, żeby sprawdzić, czy te dwa smaki będą się ze sobą komponować. Czerwona soczewica jest o tyle dobra, ze podczas gotowania bardzo szybko się rozgotowuje i jest idealna do robienia kotletów. Do tego prosta salsa marchewkowo- ogórkowa i jeden z moich faworytów- sos musztardowo- miodowy. Ten sos absolutnie mnie urzekł. Pamiętam jadłam go pierwszy raz dawno temu u mojej koleżanki, która zaserwowała nam świetną wersję sałatki Cezar, którą od tamtej pory często powtarzam w domu. Myślę, że na bloga też trafi; )

Kotleciki z czerwonej soczewicy  i tuńczyka z salsą marchewkowo- ogórkową i sosem miodowo- musztardowym
5 grubych kotlecików

składniki na kotleciki:
- 120 g suchej soczewicy
- 100 g tuńczyka z puszki
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 2 połówki suszonych pomidorów
- 250 ml wrzątku
- sól morska, pieprz cytrynowy, czarnuszka do smaku
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1 liść laurowy

Do wrzątku dodać liść laurowy i wsypać soczewicę, gotować na wolnym ogniu 10 minut, aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka.
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Soczewice, tuńczyka, mąkę i pomidory włożyć do miski i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wszystko przyprawami według uznania. Zwilżyć ręce wodą i lepić kotleciki.
Na rozgrzaną patelnie z oliwą lub masłem kłaść kotleciki i smażyć do zarumienienia z dwóch stron.

składniki na salsę marchewkowo- ogórkową:
- 1 duża marchewka
- 1/2 dużego ogórka zielonego
- 4 rzodkiewki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz

Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórka przekroić wzdłuż, następnie znowu na pół. Małym nożem wyciąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewkę również pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, przyprawić solą i pieprzem.

składniki na sos musztardowo- miodowy:
- 1  łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy< ja użyłam delikatesowej>
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru.

Na talerz ułożyć salsę, na nią położyć kotleciki, wszystko polać sosem.
Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Podobaja mi sie takie kotleciki :D
    Ja tunczyka zuzylam wczoraj do pelnoziarnistego makaronu z suszonymi pomidorami i papryka.
    Zapraszam na moje kotleciki ze szpinakiem : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/01/20/kotleciki-kremowo-szpinakowe/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się te kotleciki pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Uwielbiam takie kombinowane kotleciki, wiec teraz tylko muszę zapamiętać, żeby w końcu kupić tuńczyka. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie "uczę się" tuńczyka, więc to przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuję sobie pomysł na sos-dotychczas robiłam podobny, ale bez śmietany, ciekawe jak z tą śmietaną będzie smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe te kotleciki :) Super propozycja na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...