wtorek, 14 stycznia 2014

Syrop czekoladowy, jaki pamiętam z dzieciństwa

Syrop czekoladowy



To był pierwszy przepis z ogromnej "Złotej księgi czekolady". Ogólnie rzecz biorąc zawsze zachwycałam się tą książką, bo jest w niej nagromadzonych tyle czekoladowych wspaniałości, że naprawdę ciężko się zdecydować na to, co zrobić, jako pierwsze. A pożyczyła mi ją Karolina, pamiętam, jak tachałam ją do domu w plecaku, czując ją na plecach doskonale, ale będąc zachwycona, że w końcu mogę z niej trochę skorzystać. Mina mi trochę zrzedła, kiedy bezy z przepisu miały piękne kształty, ale były za twarde, brownie rozpadało się przy krojeniu i w rezultacie musiałam zrobić co innego< o czym będzie kiedy indziej>. Zdecydowanie muszę pokombinować jeszcze z innymi przepisami, bo na pewno są przepisy, które mi wyjdą.
Takim przepisem był właśnie ten syrop czekoladowy, jest PRZEPYSZNY. Dokładnie taki, jaki zawsze mi smakował, kiedy jadłam lody w lodziarni polane cudownym sosem czekoladowym. Jest niezastąpiony do gorącej czekolady, naleśników, placków, ciast, do czego tylko chcemy właściwie. Ma mocny, kakaowy smak, jest gęsty i po prosty pyszny.
Zdecydowanie Wam polecam!

Syrop czekoladowy
buteleczka o pojemności 200 ml

składniki:
- 150 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 45 g kakao
- 150 g wody

Obydwa rodzaje cukru wsypać do rondla, dodać wodę i gotować na średnim ogniu aż cukier się roztopi i syrop zacznie bulgotać- ok 5 minut. Część syropu przelej do kakao, cały czas mieszając do uzyskania pasty. Następnie wlewać powoli resztę syropu. Postawić ponownie na ogniu i pogotować chwilę. 
Syrop zdjąć z ognia, przelać do czystej buteleczki i szczelnie zamknąć, przechowywać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!






źródło przepisu: zmodyfikowany przeze mnie przepis ze "Złotej księgi czekolady"

12 komentarzy:

  1. Już wyobrażam sobie ciepłe placuszki bananowe z tym sosem ... miam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny dodatek do wszelkich dań, deserów i śniadań też ! :)

    P.S. Bardzo podobasz mi się w nowej fryzurze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Albo coś mi się myli, albo chyba wiem, o jakiej złotej księdze piszesz....
    tak czy owak, jej zawartość z pewnością jest słodka, czekoladowa i absolutnie zachwycająca. Wystarczy spojrzeć na ten syrop... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A nie mówiłam, że coś z przepisami nie halo? :(
    Dobrze ze sos wyszedl, bo wygląda nieziemsko.. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam tą księgę, ale w sumie do tej pory zrobiłam z niej tylko jeden przepis. I był on raczej udany :) A ten syrop mi też kojarzy się z dzieciństwem..moja mama taki robiła do gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam takiego. W ogóle to syrop czekoladowy nie bardzo u mnie \w domu gościł. Na pewno taki poczynię. A jaką to książkę masz o wypieku chleba?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wsamrazowy do wszelkich deserów, świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie zrobię taki syrop :) chyba nigdy go nie jadłam i trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę taki, jakim polewali kiedyś lody? Świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...