piątek, 28 marca 2014

Muffiny na słono. Świetna przekąska na imprezy

Mufinny na słono z papryką czerwoną, serem żółtym, fetą, pomidorami suszonymi, szynką drobiową i natką pietruszki



Kiedy myślę o muffinach w głowie przelatuje mi obraz wyrośniętych, popękanych, najlepiej czekoladowych jednoporcjowych ciast z przeróżnymi dodatkami w środku. Prawdą jest, że większości z nas muffiny kojarzą się z deserem po prostu. Oczywiście na słodko są wspaniałe i nikt chyba temu nie zaprzeczy, jednak ich słona wersja jest równie pyszna. Mogą służyć, jako śniadanie, drugie śniadanie albo, jak u mnie, przekąska na imprezę. 
Wiedziałam, że na imprezie będzie tort, będzie brownie. Stwierdziłam więc, że właściwie po co robić kolejne ciasto czy ciasteczka, skoro w grę wchodzą już dwa solidnie słodkie i sycące ciasta. Postawiłam więc na muffiny, ale... na słono. Są naprawdę pyszne, miękkie, z dodatkiem pysznych rzeczy, które akurat znalazły się w mojej lodówce; ) Warto jest zrobić, chociażby na leniwe śniadanie. Z ciepłą herbatą na pewno będą smakować wybornie; )

Muffiny na słono z papryką czerwoną, serem żółtym, fetą, pomidorami suszonymi, szynką drobiową i natką pietruszki
18 muffin- papilotki o średnicy 6 cm

składniki:
- 320 g mąki pszennej luksusowej
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 średnia czerwona papryka
- 140 g szynki drobiowej
- 2 zielone cebulki - białe części
- 3 suszone pomidory
- 100 g sera żółtego
- pół pęczka natki pietruszki
- kawałek fety- ok 70 g

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg. 
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą, bazylią i czosnkiem do miski.
Z papryki pozbyć się gniazda nasiennego. Szynkę, suszone pomidory, cebulki dymki i paprykę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach a fetę rozdrobnić w palcach na kawałki. Natkę pietruszki grubo posiekać
Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. Do mąki dodać mokre składniki, paprykę, pomidory, dymkę, ser żółty i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać tylko do połączenia.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Każdą z nich napełnić do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffiny ułożyć rozdrobnioną fetę. Wstawić do piekarnika i piec 25- 30 minut do zarumienienia. Można podawać na ciepło i zimno.
Smacznego!





17 komentarzy:

  1. haha, zaczę wierzyć w telepatię, haha :D
    Ja jestem umówiona na pieczenie na wytrawnie na niedzielę, haha :)
    Ale u mnie będzie ciut inaczej..

    A twoje muffiny? Mega, aż żałuję że nie będzie dane mi ich spróbować.. To połączenie smaków-idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie myślałam o wytrawnych muffinach na obiad :D Wiedziałaś kiedy zamieścić ten wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jenyy, jadłabym ! pysznie wyglądają. Udanej imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te muffiny były akurat na inną imprezę, ale dziękuję, bo dzisiaj też się wybieram i też nie obędzie się bez małych przyjemności ode mnie; D

      Usuń
  4. nie tylko na słodko w muffinach musi być smacznie :) takie muffiny chętnie bym zabierała ze sobą do szkoły! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wyglądają bardzo pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak!! lubię taką wersję muffin :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie używaj granulowanego czosnku, bo to chińskie paskudztwo. Reszta ok.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis, właśnie zrobiliśmy z narzeczoną nieco powiększoną porcję i wyszły super. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszły i, że smakowały! To zawsze radość, kiedy ktoś próbuje przepisu i jest zadowolony; )
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Czy te proporcje na 18 sztuk są na pewno OK?bo widziałam inne podobne przepisy na mniejszą ilość muffinek, a z większej ilości mąki i już sama nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie wyszło dokładnie 18 sztuk, ale w dużej mierze to zależy od rodzaju papilotek, jakie użyjesz- niektóre są większe, niektóre mniejsze, wyższe, niższe itp, tak więc trudno jest mi powiedzieć czy wyjdzie Ci również 18 porcji;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. można zamienić mąkę pszenną na np, żytnią, żeby było bardziej fit? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić część mąki pszennej mąką pszenną pełnoziarnistą, na przykład pół na pół. Mąkę żytnią razową również można dodać, jednak w proporcji 1:2.
      Pozdrawiam: )

      Usuń
  11. NIgdy nie piekłam muffinów na słono. Te wyglądają pysznie i chyba się skuszę! Zapraszam też do mnie po przepis na muffiny czekoladowe z wanilią :) http://chiclifestyle.pl/zrobic-muffinki-czekoladowo-waniliowe-pysznym-kremem-przepis/

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...