niedziela, 11 maja 2014

Risotto ze szparagami i fenkułem

Risotto ze szparagami i fenkułem



Muszę przyznać, że risotto to jedno z moich ulubionych dań. Kremowa konsystencja i właściwie dowolność, co do dodatków sprawiają, że często gości u mnie na obiad. A skoro sezon na szparagi w pełni to oczywiste wydawało mi się połączenie tych dwóch smaków.
No i fenkuł. Jestem zakochana w tym warzywie mówiąc szczerze. Jego anyżkowy zapach, mimo że za anyżem nie za bardzo przepadam, absolutnie mi nie przeszkadza a wręcz przeciwnie, potęguje moje uwielbienie; )
Za oknem pochmurno, więc chociaż na talerzu niech zagości u Was słońce i wiosna; )

Risotto ze szparagami i fenkułem
2 porcje

składniki:
- 120 g ryżu arborio
- 125 ml białego wina
- 600-700 ml bulionu drobiowego
- 8 dużych i grubych szparagów
- 1  fenkuł< ok 400 g po odcięciu zielonych części>
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz cytrynowy
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek i ryż i smażyć przez minutę. Do ryżu wlać wino i czekać, aż całkowicie się wchłonie. Następnie dolewać do ryżu po chochli bulionu, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Należy kontrolować konsystencję ryżu, bo może się okazać, że nie będzie trzeba zużyć całego bulionu.
W międzyczasie, kiedy ryż się gotuję, odkroić od fenkułu zielone części, przekroić wzdłuż, następnie na paski a później drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić fenkuła, przyprawić solą, pieprzem i smażyć na średnim ogniu aż stanie się miękki i znacznie zmniejszy swoją objętość.
W tym samym czasie zagotować osoloną wodę w garnku. Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów, a następnie pokroić je na 1- 1.5 cm plastry, zostawiając główki w całości. Do gotującej się wody wrzucić szparagi bez główek i gotować ok 3 minuty, następnie wrzucić główki i gotować jeszcze przez minutę. Gotowe szparagi powinny być miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące. Szparagi odcedzić i przemyć zimną wodą.
Do gotowego ryżu <jego konsystencja ma być kremowa, ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany> dodać fenkuł i szparagi, zamieszać i pogotować jeszcze chwilkę.
Gotowe risotto przełożyć na talerze i ozdobić liśćmi kolendry. Podawać od razu.
Smacznego!



Szparagi

8 komentarzy:

  1. Zielono mi od tych zdjęć, pozytywnie nastrajające, bo u mnie też za oknem głęboka jesień :(

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nie jadłam nigdy fenikułu :O matko, co to w ogóle? :O

    ooo...!!! Dziwnie, dziwnie, ale wiem, że zjadłabym z wielkim uśmiechem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. risotto sama nigdy nie robiłam, a ja patrzę na twoje to chętnie bym zjadła! szparagi uwielbiam, więc bez wątpienia by mi zasmakowało - zapisuję do spróbowania, bo wygląda zbyt smacznie by nie zrobić :)
    super zdjęcia...jak zawsze ;) !

    OdpowiedzUsuń
  4. To risotto będzie mi się śniło po nocach ! Miałam taki plan by zrobić ze szparagami ale brakowało mi jeszcze jakiegoś składnika. Fenkuł to strzał w 10 :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. No niestety ja fanką fenkułu nie jestem w przeciwieństwie do Ciebie, więc wydłubujeą go i zostawiam Tobie a resztę podkradam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze fenkułu, ale w szparagach się zakochałam, więc chętnie zrobię risotto z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie kolory! Jak ja bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...