czwartek, 22 maja 2014

Zupa krem z białych szparagów i gruszek z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z białych szparagów i gruszek z mleczkiem kokosowym



Ten krem to mój eksperyment, Miałam ochotę na szparagowy krem, ale z dodatkiem czegoś niezupełnie od razu kojarzonego ze szparagami. Nie wiem dlaczego, ale przyszły mi na myśl gruszki, byłam przekonana, że właśnie to połączenie będzie mi najbardziej odpowiadać.
Poszłam za radą koleżanki i zamiast od razu wyrzucać obrane skrawki szparagów, gotowałam je w bulionie. Nadały mu niesamowitego aromatu i wzmocniły smak. Jest to sposób na bardzo fajne wykorzystanie resztek warzywa: )
Zupa jest delikatna, ale podkręcona pieprzem i płatkami chili, więc smaki przeplatają się między sobą, tworząc świetną całość. Byłam z niej bardzo zadowolona i na pewno jeszcze ją powtórzę.

Zupa krem z białych szparagów i gruszek z mleczkiem kokosowym
2 porcje

składniki
- pęczek białych szparagów- 500 g
- ok 430 g słodkich gruszek
- 300 ml bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka oleju pistacjowego
- szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
- sól, pieprz, płatki chili do smaku

Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końce. Skrawki obranych szparagów zachować.
Bulion wlać do garnuszka, dodać obierki szparagów i gotować pod przykryciem 10 minut od zagotowania się bulionu. Następnie wyjąć obierki z bulionu.
W międzyczasie pokroić szparagi na mniejsze części, zostawiając całe główki, gruszki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej pistacjowy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać szparagi<oprócz główek szparagów> i gruszki i smażyć jeszcze przez 3- 4 minuty.
Do bulionu dodać zawartość patelni i podlać wszystko mleczkiem kokosowym. Całość gotować pod przykryciem ok 20 minut aż gruszki i szparagi będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów, aby ugotowały się, ale był chrupiące, następnie wyłowić je z zupy i odstawić na bok.
Zupę zblendować i najlepiej przecedzić przez sitko z grubszymi oczkami, aby pozbyć się pozostałości zdrewniałych części szparagów. Następnie wlać ponownie do garnka i przyprawić większą szczyptą gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupę przelać do naczyń i udekorować główkami szparagów, płatkami chili i gałązką jakiegoś zielonego zioła- w moim przypadku pietruszką. Do kremu świetnie pasują grzanki chlebowe; )
Smacznego!





Szparagi

8 komentarzy:

  1. mmmm.... wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za białymi szparagami, a patrząc na twoją zupę od razu nabieram na nią ochotę! tym bardziej w zestawieniu gruszek i mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem jak smakuje to połączenie, ale brzmi bardzo wykwintnie :)
    a te zdjęcia... jak ty to robisz, że są takie piękne?! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szparagi, uwielbiam gruszki w niespotykanym kontekście i uwielbiam eksperymenty kuchenne, co tu jeszcze dodać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również nie wyrzucam końcówek - zupa z nich wychodzi wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj. Twoje zdjęcia mnie porwały! No i szparagi które tego roku pokochałam :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...