czwartek, 10 lipca 2014

Wspólny weekend i chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

Whole wheat bread with hazelnuts. for English scroll down


Ten chleb upiekłam razem z Karoliną. Miałam przyjemność odwiedzić ją w jeden z minionych weekendów. Jako, że nie będziemy się widzieć przez długi czas, chciałyśmy się jakoś pożegnać i nacieszyć wspólnym towarzystwem. Poza tym mój zdany dyplom, jej zdana sesja też przyczyniły się do wspólnego świętowania.
Mogłabym tak cały czas. Sielankowe otoczenie, dobre jedzenie, wspaniałe towarzystwo i spokój, tego mi trzeba było po stresach związanych z dyplomem. A u Karoliny, uwierzcie mi, można bardzo odpocząć, okolica w której mieszka jest bardzo spokojna, mam wrażenie, że wiecznie zielona z widokiem na góry, coś bezcennego. I po raz pierwszy od kilku lat, dzięki niej i pośrednio dzięki brzydkiej pogodzie drugiego dnia, układałam puzzle. A puzzle to symbol mojego dzieciństwa i deszczowych dni spędzonych z babcią. Bo moja babcia jest mistrzynią w układaniu puzzli.
Kolejny raz zdaję sobie sprawę, że blog to nie tylko moje przepisy i chęć dzielenia się nimi z Wami. To też kopalnia ludzi, którzy mogą okazać się Ci bardzo bliscy.

Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi
1 bochenek
składniki na pate fermentee:
- 115 g mąki pszennej chlebowej
- 75 g wody
- 5 g soli
- szczypta drożdży instant

Drożdże połączyć z wodą, następnie dodać mąkę i sól, Wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12- 16 godzin <na całą noc>.

składniki na chleb:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 2 g drożdży instant- 1/2 łyżeczki
- 15 g miodu- 1 łyżeczka
- 80 g orzechów laskowych
- pate fermentee

Orzechy uprażyć na patelni, można zdjąć skórkę, ale nie trzeba.
Wszystkie składniki oprócz pate fermentee i orzechów umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać pate fermentee i wyrobić ciasto, ok 7 minut- powinno być elastyczne, ale lekko klejące. Dodać orzechy i połączyć je z ciastem.
Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na dwie godziny. Po godzinie ciasto należy złożyć.
Po tym czasie uformować lekko okrągły bochenek, przykryć folią i zostawić na 20 min, następnie uformować finalnie okrągły bochenek i włożyć go do miski wyłożonej ścierką i dobrze omączonej lub kosza do wyrastania złączeniem do góry. Przykryć folią i odstawić na kolejne 90 minut do wyrastania.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół, do piekarnika włożyć blachę do pieczenia
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę złączeniem do dołu i naciąć. Piekarnik zaparować, spryskując jego ścianki wodą. Chleb włożyć do piekarnika i piec ok 40 minut. Po ok 20 minutach zmniejszyć temperaturę o 12- 20 stopni. Kiedy bochenek będzie się rumienił uchylić drzwiczki piekarnika i dopiekać w suchym powietrzu.
Upieczony chleb odstawić na kratkę do ostygnięcia.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" organizowanym tym razem przez Łucję z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji.

Wheat bread with hazelnuts
1 loaf

leaven:
- 115 g bread flour
- 75 g water
- 5 g salt
- pinch of active dry yeast

Stir all ingredients in a bowel, then cover and set aside overnight.

ingredients for bread:
- 225 g bread flour
- 225 g whole wheat flour
- 300 g water
- 10 g salt
- 2 g active dry yeast
- 15 g runny honey
- 80 g hazelnuts
- whole leaven

In a frying pan brown hazelnuts, then peel (not nessesery) and set aside.
All ingredients except leaven and hazelnuts add in a bowl and stir to combine. Add leaven and knead dough until soft and elastic- the dough may be a little bit sticky, but that's okay. Add hazelnuts and knead again to combine.
Take the dough into the bowl, cover with a clean cloth and set aside for 2 hours, folding dough after 1 hour.
Deflate dough, then form a ball, cover with clean cloth and set aside for 20 minutes. Next form a loaf and take into a floured bread basket smooth side down. Set aisde for another 90 minutes.
Meanwhile preheat oven to 230 C with baking sheet. Next take the dough into the baking sheet smooth side up, cut and take into the preheated oven, bake approx 40 minutes until golden brown. After 20 minutes you can reduce temperaturę to 220- 210 C. if it browns too much. Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!
More information bout making homemade bread you can ind here.
Enjoy!
 





A tu parę migawek, jakie udało mi się zrobić; )











 Cudowne psiaki od Karoliny


7 komentarzy:

  1. to wasze wspólne pieczenie niezwykle udane! tak piękny chlebek wyrósł, już u Karoliny pisałam, że zjadłabym pajdę, najlepiej z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie blog to może i nawet przede wszystkim ludzie... :)
    Wspaniały chleb! Wyobrażam sobie, że z masłem orzechowym i dżemem znikał w ekspresowym tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co mogę powiedzieć - idealny bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. miło mi :*
    Twoje towarzystwo było naaajlepsze! :)
    I ten chleeeeb <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie weekend spędziłyście :) Chlebek wspaniały, dziękuję za dodatnie go do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe zdjęcia, cudny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...