piątek, 26 września 2014

Figa z makiem, czyli naleśniki z figami i serkiem miodowo- makowym

Naleśniki z figami i serkiem miodowo- makowym


Fig crepes with honey- poppy seed cream cheese, for English scroll down


Figa z makiem. Czy ktoś z Was wie, skąd to powiedzenie się wzięło? Co ma figa do maku, albo mak do figi? Ni to podobne do siebie, ni z jednej rodziny. Ale jedno wiem, połączenie tych dwóch składników w kuchni to dobry pomysł i może ten ktoś, kto sobie wymyślił tą przysłowiową figę z makiem próbował tego połączenia, jedząc go i nagle natchnęło go, żeby figa i mak były kojarzone już do końca? Możliwości zawsze będzie dużo, jednak figa z makiem absolutnie nie oznacza "figi z makiem".
Ja jako absolutna fanka fig, naleśników, maku i serka Bielucha jestem oczywiście zachwycona, nic tak nie smakuje, jak pyszne połączenie w poranny leniwy początek dnia. A takich niestety już właściwie nie mam. Zaczyna się- studia, praca, studia, praca, studia, praca... To będzie ciężki koniec roku, ale mam nadzieję, że z biegiem czasu wszystko zorganizuje tak, żeby miało ręce i nogi: )

Naleśniki z figami i serkiem miodowo- makowym
8- 9 naleśników

składniki na naleśniki:
- 160 ml wody
- 160 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- szczypta soli

Sól połączyć z mąką. Jajka rozkłócić razem z wodą i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać trzepaczką aż powstanie gładka masa bez grudek. Masę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie smażyć na rozgrzanej patelni i odrobiną tłuszczu cienkie naleśniki z obydwu stron po parę minut, aby nabrały koloru.

pozostałe składniki:
- ok 300 gęstego serka naturalnego typu Bieluch- można użyć mascarpone
- 2 łyżeczki suchego maku
- 2 łyżeczki miodu
- ok 5- 6 sporych fig

Serek połączyć z miodem i makiem. 3- 4 figi pokroić na cienkie plasterki, resztę na ósemki. Usmażonego naleśnika posmarować cienką warstwą serka, na 1/4 dodać 3- 4 plasterki fig, złożyć na cztery. Podawać z figami, makiem i miodem.
Smacznego!

Fig crepes with honey and poppy seed cream cheese
8-9 crepes

ingredients for batter:
- 160 ml water
- 160 ml milk
- 160 g all purpose flour
- 3 eggs
- 50 g melted butter
- pinch of salt

In a bowl combine flour and salt. In another bowl combine eggs, water and milk. Add wet ingredients into the dry ingredient and stir to get smoth batter without lumps. Cover bowl with a kitchen cloth ad set aside for 30 minutes.
Heat a frying pan over medium heat and pour 1/4- 1/3 cup of batter into the pan, fry until golden on each sides.

ingredients for filling:
- 300 g thick cream cheese
- 2 teaspoon poppy seed
- 2 teaspoons honey
- 5- 6 figs

In a bowl combine cream cheese, poppy seed and honey. Slice figs and set aisde. Spread the cream cheese over the crepes, add 3-4 fig slcies and fold the crepe in four. Do the same with remaining crepes. Serve crepes with remaining figs and sprinkle with poppy seed.
Enjoy!







17 komentarzy:

  1. dostane naleśnika? :D
    mniaaam, połączenie kochane bo i mak i serek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Te zdjęcia są po prostu fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale u Ciebie dziś różowo i słodko :) Aż mi się humor poprawił :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No smaka na takie naleśniki zrobiłaś ogromnego! :) Przepyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką figę z makiem to bym mogła dostać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. NIE wiem jak to robisz ale nawet naleśnik u Ciebie wyglada niczym homar w kawiorze z jesiotra..

    OdpowiedzUsuń
  8. jeju, tak uwielbiam Twoje zdjęcia... aż mi brak słów dzisiaj, tylko pokłony składam *-*

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow te zdjęcia! Przez nie mam ochotę na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakochałam się w tych zdjęciach! A naleśniki na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomite zdjęcia! *.*
    Zbieram szczękę z podłogi. : )
    A przepis świetny, będę musiała wypróbować jak najszybciej! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O jeeeeeju, toż to czysty foodporn :-) Muszę koniecznie taką "figę z makiem" zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki świetny ten serkowy krem!
    Mniamowo ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem zakochana w Twych zdjęciach, wiem, że już to mówiłam ale tak jest ! Takiej wersji naleśników jeszcze nie próbowałam, ale mnie przekonałaś :) Ps. bardzo się rozwijasz fotograficznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, bardzo miło mi to słyszeć! Staram się rozwijać i osiągać coraz to wyższe poziomy w fotografii, długa droga przede mną do tych najlepszych, ale powoli, polowi się do nich zbliżam: )

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...