środa, 10 września 2014

Urodziny i biały tort kokosowy raz!

Biały tort kokosowy

Coconut white angel food layer cake, for English scroll down


Gdyby ktoś dwa lata temu powiedziałby mi, że na swoje 22 urodziny będę robić taki tort, uznałabym go za wariata. Tak, za wariata.
Dwa lata temu nie umiałam gotować, nienawidziłam kuchni i wszystkiego, co się z nią wiążę, A potwierdzić to mogą wszyscy moi znajomi i rodzina, a szczególnie moja mama, która gorączkowo namawiała mnie do tego, żebym zaczęła chociaż gotować podstawowe rzeczy. Na nic były jej starania, bo ja do kuchni wchodzić absolutnie nie chciałam.
Na szczęście coś, nie jestem w stanie dokładnie określić co, zmieniło się w moim życiu i oto jestem. Dwa lata później, z niezłym tortem i dużą szczyptą wiedzy o gotowaniu i pieczeniu. Życie potrafi zaskakiwać a ja jestem tego najlepszym przykładem. Od tamtego czasu zmieniłam się nie do poznania, to zabawne, jak czas na nas działa i, jak można się zmienić. Myślę, że najbardziej dotyczy to fizyczności, znajomi z dawnych klas, rodzina, której dawno nie widziałam nie rozpoznaliby mnie na ulicy, gdybym nie powiedziała im "cześć". To dosyć śmieszne doświadczenie, patrząc na ich autentycznie zdziwione miny, mówiące "Co? Kto to jest?!". Nadal mam ten wredny charakterek, ale to chyba działa tylko na moją korzyść. Ci, którzy mnie dobrze znają wiedzą, że ten dystans działa na zasadzie "nie znam, jestem ostrożna".
Szczerze mówiąc nie przepadam za urodzinami, dzień, w którym każdy przypomina mi, że zleciał kolejny rok. Dlatego otaczam się najbliższymi, robię dobry tort i zapominam o tym, że właściwie mam urodziny. Wolę to celebrować na zasadzie "Chodź na ciacho!", a nie myśleć o tym, że zaraz będę musiała naprawdę poważnie pomyśleć o życiu.
Koniec prywaty, teraz "chodź na ciacho!": ))

Biały tort kokosowy
tortownica o średnicy 16 cm z wysokimi brzegami

składniki na ciasto:
- 260 g białek- u mnie 8
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 220 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Mąkę przesiać i dodać do niej 70 g cukru, wymieszać i odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Białka wlać do miski i ubijać, kiedy tylko się spienią dodać sól i sok z cytryny. Następnie ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany. Następnie do piany dodawać partiami pozostałe 150 g cukru i ubijać do czasu powstania gładkiej i błyszczącej masy, jednak nie tak sztywnej, jak na bezę. Do masy dodawać partiami <5 razy> mąkę wymieszaną z cukrem, mieszając wszystko delikatnie, ale dokładnie do połączenia. Należy jednak uważać, aby nie zniszczyć piany.
Kiedy masa będzie gotowa przełożyć ją do tortownicy- niczym jej nie smarujcie ani nie wykładajcie papierem do pieczenia!. Nożem przeciąć ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec 45 minut, na początku ładnie urośnie, pod koniec zacznie trochę opadać- bez obaw, tak ma być.
Gotowe ciasto wyjąć, odwrócić do góry nogami, tortownicę oprzeć o drewnianą łyżkę, żeby ciasto nie leżało bezpośrednio na blacie i tak zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie bardzo ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy, uprzednio oddzielając ciasto od niej tępym przedmiotem oraz spód formy. Ciasto pokroić na trzy blaty.

składniki na nasączenie i środek
- 1 orzech kokosa
- 1 łyżka wódki
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 60 g wiórków kokosowych

Orzech kokosa otworzyć i wybrać miąższ, najlepiej tym sposobem. Wodę kokosową zostawić, będzie potrzebna.
Trzy łyżki wody kokosowej połączyć z wódką, odstawić.
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni tylko do uzyskania blado złotego koloru.
Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone partiami i miksować do połączenia, dodać wiórki kokosowe i 2 łyżki wody kokosowej i ponownie zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia. Całość wstawić do lodówki na czas robienia masy maślanej.

składniki na wierzch tortu
- miąższ z kokosa
- 120 g białek- 4 białka
- 200 g cukru
- 275 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
- 1/ 4 łyżeczki soli

Kokos zetrzeć na tarce do krojenia plasterków, odstawić.
Białka umieścić z cukrem i solą w misce, następnie podgrzewać całość w kąpieli wodnej aż cukier się całkowicie rozpuści i masa będzie dosyć ciepła- należy robić to na małym ogniu, aby nie dopuścić do ścięcia się białek.
Następnie miskę ściągnąć z ognia i od razu miksować mikserem ok 10 minut, aż masa wyraźnie ostygnie i będzie bardzo gęsta, biała i błyszcząca. W tym momencie należy zacząć dodawać masło- kostka po kostce, cały czas miksując masę. Masa może początkowo robić się rzadsza, jednak nagle zacznie zmieniać swoją strukturę na gęstą. Po dodaniu całego masła należy krem jeszcze chwilę miksować i wstawić do lodówki na czas składania tortu.

Złożenie tortu:
Położyć pierwszy blat ciasta na paterę, nasączyć go wodą kokosową połączoną z wódką, następnie wyłożyć połowę kremu mascarpone i wygładzić. Nałożyć kolejny blat ciasta i ponownie go nasączyć, wyłożyć pozostały krem mascarpone i wyrównać. Kremu będzie dużo, więc może Wam go trochę zostać, mnie jednak zostały może 3 łyżki. Krem przykryć kolejnym blatem ciasta, można go nasączyć jednak ja o tym zapomniałam. Z lodówki wyciągnąć krem maślany. Cienką warstwą posmarować boki, aby wyrównać dziurki, żeby lepiej się go dekorowało. Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu, dekorując go wedle uznania. Ja użyłam do tego wypukłej części łyżeczki, przeciągając ją po kremie od dołu do góry, tworząc wgłębiania. Na górę tortu wysypać plastry kokosa. Ciasto warto wstawić do lodówki, aby stężało< naprawdę warto. po wyciągnięciu z lodówki po paru godzinach a nawet po całej nocy, jak w moim przypadku, jest mocno zestalone i o wiele lepiej się go kroi>, a przed podaniem posypać go plastrami kokosa. Podczas krojenia warto moczyć nóż w letniej wodzie przed krojeniem każdego kawałka.
Smacznego!

Coconut white anglel layer cake
16 cm round form

ingredients for cake:
- 260 g egg whites- I used 8
- 160 g all purpose flour
- 220 g sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon lemon juice

Sift flour and add 70 g sugar, stir to combine and set aside for later.
Preheat oven to 180 C.
Beat whites until just frothy, add lemon juice and salt and beat until stiff peaks. Next gradually add remaining 150 g sugar and mix until very dense, stiff and sparkling foam. In 5 turns add flour and stir very carefully to combine. Add batter into the form, even and cut several times with a knife. Take into the preheated oven and bake approx. 45 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool completely. During the cooling you should flip the cake upside down. Next very carefully remove a ring of the form and cut cakes into three layers.

ingredients for filling:
- 1 coconut
- 1 tablespoon vodka
- 400 g whipping/ duble cream
- 250 g mascarpone
- 60 g sweetened shredded coconut

Open the coconut, pour the coconut water into a glass and set aside for later. Remove the coconut and cut into thin slices.
Combine 3 tablespoons coconut water with the vodka and set aside.
Beat the whipping cream until whip, then gradually add mascarpone mixing all the time. Meanwhile brown shreddet coconut until golden and set aside to cool. Add cooled coconut and 2 tablespoons coconut water into the mascarpone filling and mix until combined. Take into the fridge, while preparing Swiss meringue buttercream.

ingredients for buttercream:
- 120 g egg whites- I used 4
- 200 g sugar
- 275 g butter. at room temperaturę
- 1/4 teaspoon salt

- shredded fresh coconut

In a stand mixer bowl combine whites, sugar and salt. Take into the water bath and cook until really warm but not hot. You hace to watch the mixture to not curdle the whites. Next remove from the water bath and start to beating. Beat until really stiff  and cooled foam. Next gradually add butter, mixing all the time. The batter may to getting liquidy but that' s okay, you have to add butter and beating all the time. When the buttercream is ready, take i into the fridge for a couple minutes.

Assemble.
Put first layer of the cake into the pater, soak with the coconut vodka and spread with 1/2 mascarpone filling. Place the second layer of the cake on the top and do the same as the first layer. Cover with third layer of the cake and even sides of the cake. Remove the buttercreamm from the fridge and spread over the top and sides of the cake. Top the cake with shredded fresh coconut and take into the fridge to firm up.
Enjoy!











48 komentarzy:

  1. bajeczny ten tort♥♥
    wszystkiego najslodszego i najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym z Tobą poszła na TAKIE ciacho... Zdjęcia i sam tort mnie zachwyciły :)
    Życzę Ci wszystkiego najlepszego, ogromu szczęścia i mnóstwa nowych pomysłów na takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne, co mogę powiedzieć to bardzo bardzo dziękuję!

      Usuń
  3. Jak to jest, że ten człowiek tak się zmienia! :) Tort bajka, życzę Ci wszystkiego co najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nigdy tego nie zrozumiem: ))
      Dziękuję bardzo!

      Usuń
  4. wow, ten tort jest przecudowny!
    Kochana Sto Lat!!! :* Wszystkiego Najlepszego, mnóstwo zdrowia i radości, samych przyjemnych kulinarnych doznań, ale nie tylko - najwspanialszych chwil w życiu Ci życzę - po prostu, by marzenia się zawsze spełniały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenia MUSZĄ się spełniać!; D
      Dziękuję; *

      Usuń
  5. mniam! tort wygląda przepysznie :)

    a tak poza wszystkim to ja też mam 22 lata ale w grudniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w grudniu oczekuję na Twoim blogu czegoś pysznego; )
      Dziękuję!

      Usuń
  6. Wszystkiego najcudowniejszego! Piękny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam do Ciebie słów! Wiesz, co? To skandal, że Twoje torty nie są na okładce jakiegoś czasopisma. To naprawdę coś dziwnego i ma się szybko zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Angie, tort jest niebanalny i wygląda pięknie, myślę, że jak znowu się odważę eksperymentować z tortem, to dokładniej zapoznam się z przepisem. Życzę Ci wielu inspiracji kulinarnych i nie tylko! Jak w tym wieku robisz takie torty, to ja się boję myśleć co będzie za kilka lat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie: )
      Mam jedynie nadzieję, że nie zacznę zaniżać poziomu; DD

      Usuń
  9. Jaki progres - od zera do bohatera, bo taki tort to już wyczyn! Jest piękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poezja smaku... uwielbiam kokosy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jeszcze jestem na etapie - "jak zrobić biszkopt" torty to zdecydowanie nie mój poziom ;)
    Twój jest magiczny! Jeżeli wypieki mogą pięknie wyglądać, to ten jest wręcz najładniejszym tortem białym jaki widziałam!
    Oby więcej takich tortów i życzę kolejnego roku w poszerzaniu horyzontów kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wszystko przyjdzie czas: ))
      Och, dziękuję pięknie za takie słowa!

      Usuń
  12. Wspaniały tort! Wszystkiego najlepszego i oby częściej była okazja do pieczenia takich fantastycznych tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie dam się długo zapraszać na takie ciacho:)))wygląda super smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lekko spóźnione - wszystkiego najlepszego i najsłodszego:) Ja mam urodziny za 2 tygodnie, muszę pomyśleć, co przygotować. Jako miłośniczka rafaello, chętnie zjadłabym taki tort:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo: ))
      No to ja czekam na coś "łał'!; D

      Usuń
  15. Sukcesów w blogowaniu i spełnienia marzeń :) A tort....na cóż, zabieram kawałek i znikam :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego dobrego rudzielcu!
    I obyś kolejne 22 lata swojego życia spędziła przy tak samo, albo i bardziej, fantastycznych wypiekach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki!
      No, ja mam nadzieję! I nawet dłużej; D

      Usuń
  17. Tort prezentuje się wspaniale! Dawno nie widziałam tak pięknego i oryginalnego za razem. Patrząc na składniki wiem również, że musi być pyszny. No i zdjęcia, genialne jak zawsze z resztą. Po prostu samo dobro na Twoim blogu...a z okazji urodzin - najsłodszych, idealnie doprawionych i najsmaczniejszych 100 lat! Inspiruj dalej! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, tyle dobrych słów, nie wiem już co odpisywać: ))

      Usuń
  18. Torcik jest mega!! Uwielbiam takie kokosowe!! 100 lat dla Ciebie i spełnienia marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  19. Tort cudowny, pierwsza klasa! :)
    Ale jak na twój tort to czegoś mi brakuje..
    Cynamonu?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham cynamon, ale tutaj niestety nie pasuje; D

      Usuń
  20. Angie, wszystkiego najlepszego! Tort jest przepiękny.

    OdpowiedzUsuń
  21. Skoroś starsza o rok, to najlepszego i najsmaczniejszego życzę :-) A tort wyszedł Ci cudowny :-) W sam raz na świętowanie urodzin :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc... to ja jadłabym ten tort bez względu na okazję; D
      Dziękuję!: )

      Usuń
  22. No proszę, kawał roboty odwaliłaś w ciągu tych ostatnich dwóch lat, super. Tort wspaniały, poproszę kawałek, jeżeli jeszcze jest, bo trochę się spóźniłam z życzeniami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. jakiż ON piękny. Ja jeszcze takiego dzieła nie stworzyłam!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...