niedziela, 15 marca 2015

Komosa z amarantusem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, mango i smażoną fetą

Komosa ryżowa z amarantusem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, mango i smażoną fetą





Komosa ryżowa. W tej wersji jadłam ją po raz pierwszy w życiu. Muszę przyznać, że jest bardzo charakterystyczna, ponieważ bardzo chrupie i mam wrażenie, że nie da się jej rozgotować. Ma też specyficzny, lekko orzechowy smak, który mnie bardzo odpowiada. To samo z amarantusem, który jest również dosyć twardym ziarnem o charakternym smaku. 
W tym daniu najlepsze oklaski zbiera jednak feta, bo jest niesamowita. Po usmażeniu jest miękka i rozpływa się w utach. Połączenie chłodnych ziaren, ciepłej fety i pomidorków oraz słodkiego mango tworzy niezapomnianą kompozycję, która jednym absolutnie przypadnie do gustu, drugim w ogóle. To jest właśnie takie danie. Albo się go kocha albo nienawidzi: )

Komosa ryżowa z amarantusem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, mango i smażoną fetą
ok 3- 4 porcje

składniki na ziarna:
- 100 g komosy ryżowej+ 250 ml wody
- 100 g surowego ziarna amarantusa+ 325 ml wody
- sól, pieprz do smaku

W dwóch osobnych garnkach połączyć ziarna z wodą, doprawić solą i pieprzem, zagotować i gotować na średnim ogniu, aż ziarna wchłoną całkowicie wodę i będą miękkie, ale nadal dosyć chrupiące.. Następnie odstawić do zupełnego wystygnięcia, po czym połączyć ze sobą. Amarantus gotuje się dłużej i obydwa rodzaje ziaren po ugotowaniu są chrupiące.

składniki na pieczone pomidory:
- ok 250- 300 g pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz, oliwa

Piekarnik nagrzać na 180 stopni- grzanie góra- dół. Pomidorki ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą oraz posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20- 30 minut aż skórka popęka i pomidorki będą miękkie, ale nadal jędrne. Po tym czasie wyciągnąć i lekko ostudzić.

składniki na smażoną fetę:
- ok 70- 100 g twardej fety
- jajko
- garść bułki tartej
- ok 80 g mąki pszennej
- ok 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki masła
 
Do misek wsypać kolejno rozkłócone jajko, mąkę i bułkę tartą połączoną z sezamem. Fetę pokroić na ok. 1 centymetrowe paluszki, po czym maczać w jajku, mącę, ponownie jajku i bułce tartej, odstawić na talerz.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, po czym smażyć fetę ze wszystkich stron na rumiany kolor.

pozostałe składniki:
- 1 dojrzałe mango
- pół pęczka kolendry

Mango obrać i pokroić w grubsze słupki, kolendrę posiekać i dodać do wymieszanych ziarenek.
Na talerz wyłożyć porcję ziaren, dodać pomidorki, fetę i obsypać mango.
Smacznego!

Roasted cherry tomatoes, mango and fried feta cheese quinoa and amaranth
3- 4 portions

ingredients for quinoa and amaranth
- 100 g red quinoa+ 250 g water
- 100 g amaranth+ 325 g water
- salt and pepper

In two bowls combine grains and water, season with salt and pepper and cook until absorb water and tender. In one bowl ombine quinoa and amaranth and set aside.

ingredients for tomatoes:
- 300 g cherry tomatoes
- salt, pepper, olive oil

Preheat oven to 180 C degrees. Transfer tomatoes into a casseroole dish, pour with olive oil and sprinke with salt and pepper. Take into the preheated oven and bake 20- 30 minutes until soft and tender. Remove from the heat and let cool for 5 minutes.

ingrediens for fried feta cheese:
- 70- 100 g firm feta cheese
- 1 big egg
- 1 handful bread crumbs
- 80 g all purpose flour
- 2 tablespoons sesame
- 2 tablespoons butter

In the three bowls add in turn: beaten egg, flour and combined bread crumbs with sesame. Cut feta into 1 cm thick sticks. Coat with egg, flour again with egg and finally with bread crumbs.
Heat frying pan with butter over medium heat and fry until golden brown on each side. Remove from the frying pan and put onto a kitchen towel.

Remaining ingredients:
- 1 mango
- 1 bunch coriander

Peel mango and finely cut into a thin sticks. Finely chop coriander and add to the grains. Put grains on the plate, add roasted tomatoes, fried feta and mango, serve.
Enjoy!







15 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy sposób podania komosy :) podpowiem mamie, ona przepada za serami, więc na pewno jej posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne danie, po prostu idealne połączenia smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. znowu takie pyszności...<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Feta w postaci smażonej i mnie zainteresowała. Całość bardzo apetyczna i kusząca nieznanymi smakami

    OdpowiedzUsuń
  5. Smażona feta?coś podobnego:)bardzo zaintrygował mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko wygląda bardzo smacznie; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi obłędnie smakować! Aż jestem ciekawa tej komosy i amarantusa, nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak, smażona feta jest wspaniała! Ostatnio jadłam taką nawet w restauracji na sałatce z buraków. Co do komosy, to bardzo ją z Mężem lubimy, jak chcę zachęcić go do zjedzenia kaszy, to muszę przygotować właśnie komosę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie rewelacja!! Wszystkie składniki uwielbiam i jadłabym z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodatek mango kupił mnie całkowicie, świetny pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe danie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam :) Pierwszy raz jadłam smażoną fetę - pycha :)
    Samo danie również, polecam do wypróbowania, mnie osobiście drażni w nim smak kolendry, jakoś mi nie współgra z resztą smaków, które idealnie się komponują. Miałam dwa rodzaje pomidorków, te które w środku są bardziej mięsiste i słodkie lepiej tutaj pasują.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...