piątek, 11 lipca 2014

Najprostsze na świecie ciasto jogurtowe z czereśniami

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Yogurt cake wint sweet cherries, for English scroll down


Nie znam osoby, która nie lubiłaby ciasta jogurtowego. Ja osobiście bardzo za nimi przepadam, bo po pierwsze są puszyste, po drugie wilgotne, po trzecie robi się je ekspresowo a po czwarte są po prostu pyszne. I można do nich dodać takich owoców, jakie sobie wymarzycie. Ja tym razem sięgnęłam po czereśnie, które sama dzielnie zrywałam z drzewa moich sąsiadów stojąc 5 metrów nad ziemią.
Poprzez to, że robi się je bardzo szybko i jest niezwykle proste, właściwie każdy może go upiec. I o to właśnie chodzi: ))

Ciasto jogurtowe z czereśniami
forma 23x 23 cm

składniki:
- 350 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 110 g oleju- pół szklanki
- 300 g jogurtu naturalnego greckiego
- 300 g wydrylowanych czereśni

Piekarni nagrzać do 190 stopni- grzanie góra- dół
Mąkę przesiać, razem z cukrem i proszkiem do pieczenia wymieszać w misce. Jogurt połączyć z jajkami i olejem na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć czereśnie. Ciasto wstawić o nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Yogurt cake with sweet cherries
23- 33 cm form

ingredients:
- 350 g all purpose flour
- 100 g sugar
- 1.5 teaspoons baking powder
- 3 eggs
- 110 g canola oil
- 300 g plain yogurt, best greek style
- 300 g pitted sweet cherries

Preheat oven to 190 C.
In a bowl sift flour and add sugar, baking powder. Stir to combine. In another bowl combine yogurt, eggs and oil. Add wet ingredients into the dry and stir just until combined. Butter the form and line with parchemnt paper, then pour batter into the form and even with wet spoon. Top the cake with sweet cherries and take into the preheated oven, bake approx 50 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool. Sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!





źródło przepisu: klik klik
Lato w pełni!

15 komentarzy:

  1. było i wilgotne i owocowe.. czegóż chcieć więcej?
    aaa..! Jeszcze kawałka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho proste i pyszne - jogurtowe szczególnie lubię, właśnie za tą jego lekkość, a do tego świetny smak! :)
    zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie proste ciasta, bardzo często robię.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super apetycznie wygląda, ale czy ja dobrze widzę? Talerzyki społem? Cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, społem, dostałam go od koleżanki; ))

      Usuń
  5. Też uwielbiam ciasta jogurtowe :) Do Twojej wyliczanki dodałabym jeszcze jeden punkt: można je zrobić ze składników, które zawsze mamy pod ręką - dla mnie to jest ogromna zaleta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie przepisy cenie sobie najbardziej! Nie zawsze przecież jest czas na skomplikowane ciasta. Ciasto pięknie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Co do ciasta jogurtowego, pełna zgoda. Ae ten talerzyk społemowski - ja taki chcę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem kiedyś podobne i rzeczywiście było strasznie proste i pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne to ciasto! ; )
    Bardzo ładne zdjęcia! : )
    Z pewnością jest wspaniałe w smaku. *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Najprostsze? Czereśniowe? Ja chcęęęęęęę! :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam :) a już z czereśniami to bajka :) Poczęstuj chociaż kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam :) A już z czereśniami to bajka! Poczęstuj choć kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...