niedziela, 3 sierpnia 2014

Najlepsza granola orzechowa na świecie!

Granola orzechowa- najlepsza

Nut granola, for English scroll down


O tak, zdecydowanie najlepsza. Ten kto kocha orzechy będzie absolutnie zachwycony, bo ta granola jest tak orzechowa, że bardziej by już nie mogła być; D Orzechów jest prawie tyle samo, co płatków owsianych, więc to właściwie orzechy z płatkami owsianymi; D A najbardziej, najlepiej na świecie smakowały nerkowce oblepione masłem orzechowym i miodem. Mówię Wam niebo: )

Granola orzechowa
duży słoik

składniki:
- 500 g płatków owsianych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g nerkowców
- 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 100 g orzechów laskowych
- 4 łyżki masła orzechowego- ok 130 g
- 100 g miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub większa szczypta cynamonu i mniejsze mielonego imbiru, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
- 1 białko

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Płatki, orzechy i przyprawy wymieszać w misce. Miód i masło orzechowe rozpuścić w rondelku i dodać do suchych składników razem z białkiem. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia. Granolę wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić, przycisnąć do dna i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez mieszania 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 10 minut bez mieszania. Po tym czasie wymieszać delikatnie i piec kolejne 20 minut, mieszając raz czy dwa, aby granola upiekła się równomiernie.
Gotową granolę ostudzić, a następnie przełożyć do dużego i zamykanego słoika.
Smacznego!

Nut granola
1 big jar

ingredients:
- 500 g rolled oats
- 100 g walnuts
- 100 g cashews
- 100 g peanuts
- 100 g hazelnuts
- 130 g peanut butter
- 100 g honey
- 1/2 teaspoon apple pie spice
- 1 egg white

Preheat oven to 180 C.
In a bowl combine oats, all nuts and spice. Heat honey and peanut butter in a saucepan and cook until combined. Add into dry ingredients and stir to well combined, then stir in the egg white. Place granola into a baking sheet lined with parchent paper, even and push with fingers to stick together. Take granola into the preheated oven and bake 10 minutes without stirring. Next reduce temperature to 160 C. and bake another 10 minutes without stirring. Stir carefully and bake approx. 20 minutes until golden brown stirring occasionally. Remove granola from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!





8 komentarzy:

  1. O niebo! Faktycznie całkiem niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Kocham takie granole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Składniki też wspaniałe, chyba będę musiała zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to coś dla mnie - jest cudowna! :D i jak piszesz o nerkowcach to aż ślinka cieknie <3
    uwielbiam twoje zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no jak na świecie to ja ja chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację, niebo, orzechowe niebo :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale obłęd :D Koniecznie musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...