Jesienna zupa- zupa krem z dyni z soczewicą
Nie trzeba mnie długo namawiać do wspólnego gotowania. Kiedy Veggie zaprosiła mnie do tego przedsięwzięcia od razu się zgodziłam! Na początku nie wiedziałam co mamy ugotować, więc wszystko było owiane też tajemnicą; D Jednak, kiedy spojrzałam na przepis, od razu mi się spodobał. Zupy dyniowe uwielbiam, a w wersji z soczewicą jeszcze jej nie jadłam, więc tym bardziej chciałam spróbować.
Zupa wyszła gęsta, aromatyczna o przepięknym pomarańczowym kolorze.
Oczywiście nie obyło się bez zbędnych "tragedii". Zapomniałam kupić przecier pomidorowy, więc musiałam użyć na szybko czegoś innego. Na szczęście miałam w lodówce ketchup, który sprawdza się równie dobrze;)
Autorem dzisiejszego przepisu jest Veggie: )
Razem ze mną we wspólnym gotowaniu brały udział:
Veggie- http://veggieola.blogspot.com/
Łucja- http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zufik- http://zufikowo.blogspot.com/
Karmelitka- http://karmel-itka.blogspot.com/
Aurora- http://www.blogczekolady.pl/
Basia- http://przepisowniabarbry.blogspot.com/
Ilona- http://vegetarianandindianfood.blogspot.com/
Justinka- http://justinka.com/
Patyska- http://www.smakolykialergika.pl/
Oby więcej takich gotowań wspólnych: )
Jesienna zupa- zupa krem z dyni z soczewicą
3 porcje <zrobiłam z połowy przepisu, jaki dostałam>
składniki:
- 750 g nieobranej dyni
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 100 g soczewicy- pół szklanki
- 750 ml wody
- 3 łyżki ketchupu lub połowa małego przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, czosnek, chili
- oliwa z oliwek do smażenia
- suszone pomidory do podania
Dynię obrać, wykroić pestki i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w grubsze plastry. Odstawić
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Po tym czasie dorzucić dynię i marchewkę. Wszystko zalać wodą i gotować pod przykryciem ok 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dosypać soczewicę i gotować wszystko do miękkości. Kiedy wszystko będzie już bardzo miękkie i rozpadające się całą zupę zmiksować blenderem na gęsty krem. Jeśli zupa będzie dla Was za gęsta< a wychodzi gęsta> można dolać gorącej wody. Do zupy dodać ketchup/ przecier i doprawić przyprawami zgodnie z upodobaniami, przelać do naczyń i udekorować pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.
Smacznego!
pięknie ją podałaś! też jeszcze nie robiłam z soczewicą a miałam na to wielką ochotę dlatego z przyjemnością zgodziłam się na taką zupę :) dziękuję za wspólne gotowanie!
OdpowiedzUsuńojoj, jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńkusisz niebywale. dziękuję za miłe gotowanie całą paczką!
zupa wyszła rewelacyjna.
Przepięknie podałaś, jestem oczarowana i bardzo dziękuję za udział. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie! Nie wiedziałam, że tak można! :) Ale kolor dyni zachowany, mniam :D
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię Twoje dania, te obiadowe wymiatają :D
kolejne wspólne gotowanie, którym się zachwycam! gęsta, aromatyczna zupa *-* do tego taka jesienna <3
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia! Dziękuję za wspólne gotowanie!
OdpowiedzUsuńAleż cudownie gęsta... Ja z soczewicą też jeszcze nie jadłam, więc z przyjemnością bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńo tak - ta zupka jest pyszna :) dziękuję za wspólne gotowanie - było mi bardzo miło :) nawet jeśli zawiódł mi blogger ;) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńSmakowicie zaprezentowana! dziękuję za wspólne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia tej pysznej zupki :) Dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńKażdą zupkę już pochwaliłam, teraz chwalę Twoją:)
OdpowiedzUsuńO, dyni z soczewicą jeszcze nie próbowałam, ale pewnie mi posmakuje, bo z innymi ziarnami smakowała. Ostatnie zdjecie jest boskie :-)
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcie to mistrzostwo świata ;)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za takie miłe komentarze: ) Każdy z osobna czytam z wielkim uśmiechem na twarzy: )
OdpowiedzUsuń