czwartek, 31 października 2013

A może kinder maxi king... cake?

Kinder maxi king cake



To ciasto....to ciasto to niewyobrażalna dawka słodyczy. Kiedy zobaczyłam na nie przepis od razu wiedziałam, że je zrobię. Absolutnie nie obawiałam się o smak, bo byłam pewna, że będzie pyszne. Kajmak, ciasteczkowy spód z nutellą, czekolada z orzechami i masa z mleka w proszku. To brzmi już cudownie.
Ciasto jest bardzo słodkie, a przy tym bardzo wydajne, bo wystarczy naprawdę mały kawałeczek a jest się doszczętnie zalepionym tym cudownym słodkim smakiem. Są oczywiście i tacy, którym nawet 2 kawałki nie straszne; D Ja jednak miałam dosyć po jednym, mimo że miałam ogromną ochotę na drugi kawałek.
Ciasto prezentuje się świetnie i jest bardzo proste w przygotowaniu, bez użycia piekarnika.
Dla niego warto zrezygnować na 5 minut z diety...: )

Kinder maxi king cake
tortownica o średnicy 21 cm

składniki na spód:

- 200 g biszkoptów w kształcie kółek
- 100 g masła
- 4 łyżki nutelli

Biszkopty włożyć do blendera i zmiksować na piasek, następnie przełożyć do miski. Masło roztopić, dodać do biszkoptów razem z nutellą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przesypać masę i rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach tortownicy, dociskając masę do niej.
Wstawić do lodówki na czas robienia wypełnienia.

składniki na środek:
- 500 g kajmaku( dzień wcześniej można gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2.5 godziny)
- 200 ml mleka
- 400 g mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko zagotować z masłem i cukrem do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Kiedy płyn będzie ostudzony, dodawać do niego partiami mleko w proszku, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji, tak, żeby nie było grudek.

Na schodzony spód wylać połowę masy mlecznej, następnie rozprowadzić kajmak i przykryć wszystko drugą połową masy. Wstawić do lodówki, tak żeby masa mogła się schłodzić i stwardnieć.

składniki na wierzch:
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g orzechów laskowych

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić obie czekolady i śmietankę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać orzechy i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wstawić ponownie do lodówki.
Przed podaniem można ciasto wyciągnąć z lodówki na godzinę lub dwie, żeby zmiękło, mnie jednak bardziej smakowały, kiedy było twarde.
Smacznego!












źródło przepisu: klik klik

22 komentarze:

  1. O nie, proszę ulituj się i wyślij z dwa kawalątki ! *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, obłęd po prostu ! dawka słodyczy na dzień od razu zaspokojona po takim kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. omnomnom... :) te zdjęcia niesamowicie pobudzają moje kubki smakowe :) cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, kochana! jesteś moją mistrzynią, no! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie, jeden kawałek i wystarczy na caly dzień jak nie na dlużej. Ogrom pracy, ale efekt powala... zdjęcia zachwycają. Coś niesamowitego. Adoptujesz mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy nie jest tak bardzo dużo, a przynajmniej smak tego ciasta wynagradza wszelkie trudny: )
      Hah, propozycja nie do odrzucenia: D

      Usuń
  6. O jakie pyszne! I w dodatku mleko w proszku. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. zakochana totalnie... serio-jak nie możesz zjeść całego, zamroź kawałek i weź mi, weeeź! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Czysta rozpusta! Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. OMG!!!!!!! słodko mi od samego patrzenie, boski

    OdpowiedzUsuń
  10. OMG. Jak pokazałaś zdjęcia w przekroju, nogi się pode mną ugięły. KARMEL <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha:) Robię bardzo probnie i polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  12. Już mi ślinka cieknie. Jak przeczytałam tytuł posta, byłam przekonana że wewnątrz użyjesz gotowych kinder maxi king, ale Twój pomysł jest lepszy! Kradnę go bezapelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. to już trzecia wersja ciasta "a'la maxi king", na którą trafiam w ostatnim czasie - wygląda bardzo apetycznie, trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie:) koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobilam! Jest przecudowne zamierzam zrobić je ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakował! Może zrobisz jakieś zdjęcie następnym razem i wyślesz mi na mejla, chętnie zobaczę Twoje dzieło: ))

      Usuń
  16. Bardzo dobre, rzeczywiście 1 kawałek i się idzie najeść :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Można użyć herbatników zamiast biszkoptow??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie żadnych problemów, jeśli użyjesz herbatników, najlepsze będą petit buree;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...